В масках, без нічних шоу і кондиціонерів: карантинний відпочинок в Туреччині очима журналіста

В масках, без нічних шоу і кондиціонерів: карантинний відпочинок в Туреччині очима журналіста
  • На початку липня свої повітряні кордони для українців відкрила Туреччина.
  • Вінничани, які не побоялися епідемії коронавірусу, першими чартерними рейсами полетіли насолоджуватися морськими краєвидами до цієї мальовничої країни. Серед них  журналіст сайту 20minut.ua.
  • До вашої уваги розповідь з перших вуст про карантинний формат відпочинку у Туреччині.

Коли пандемічний карантин затягнувся, а літо в повному розпалі — душа починає мріяти про море. Тим більше, коли майже не щодня пишеш про літній відпочинок на Вінниччині, в Україні і світі. Коли першою туристичною країною свої повітряні кордони відкрила Туреччина, усі почали пробивати інформацію про карантинні умови відпочинку і ціни на тури. Прайс на пятизіркові готелі на початку сезону, який розпочався не в травні а в липні, знизився до 40%, в порівнянні з минулим роком. Причина: в Туреччині теж карантин, а туристів зацікавити потрібно. Тобто ультра все включено можна було придбати і за 800 доларів на двох. До речі, туристична агенція разом з документами на переліт, проживання і страховкою, додала ще й страховий поліс на випадок захворювання коронавірусом. Наша родина не могла відмовитися від таких солодких пропозицій, і в числі перших туристів полетіла чартером до турецьких Мальдів — Мармарису.

Карантинні аеропорти

При вході в «Бориспіль» черга. При вході працівники аеропорту в мандрівників вимірюють темепратуру безконтактними термометрами, вимагають бути в масках.

Відео дня

Всередині напівпуста зала, скупчення народу  лише там, де реєструють туристів на чартери до Туреччини. Під час реєстрації працівники аеропорту (усі в масках) видають анкети, де потрібно вказати, в яких країнах протягом останніх двох тижнів ви побували, чи не має у вас симптомів коронавірусу, і в який готель ви прямуєте. Анкетні листи туристи здали під час посадки в Туреччині стюартам прямо в літаку.

 У літаку просили не знімати маски впродовж усього перельоту. Звісно, туристам було важко протягом двохчасового перельоту бути в захисних засобах, тому маски знімали.

Також просили не брати габаритні валізи в салон як ручну поклажу, а здавати її в багаж. На борт дозволяється брати невелику сумку, яку можна поставити під сидіння.

В аеропорт Бодруму прибували лише рейси з України та місцеві, тому людей також було мало. Багаж отримали швидко, паспортний контроль теж швидкий. Увесь персонал за склом, а пасажири — в масках.

В турецькому аеропорту теж проводили температурний скринінг, під час прильоту та відльоту туристів. На паспортному контролі перевірили біометричний паспорт на відсутність у ньому за останній місяць штампів інших країн. Стосовно захисних масок, їх тут туристам просили носити як годиться, прикриваючи ніс. Працівники аеропортів, готелів та місцеві жителі дотримуються цих санітарних норм, носять в 35-градусну спеку маски не на підборідді, а згідно правил. В автобусі, який виконував трансфер до готелю, кожному туристу видали в герметичній упаковці захисні маски з серветками для дезінфекції.

Що змінилося в готелях Туреччини?

Температуру міряють по приїзду в готель і кожен раз, коли турист повертається з прогулянки.

Місцеві тримають дистанцію з туристами, бо достеменно не знають ситуацію з коронавірусом в країні, звідки завітали приїжджі. До речі, не всі готелі запрацювали. Хтось не був готовий до нових норм роботи, хтось розпочне туристичний сезон в серпні. Ті готелі, що запрацювали, поки напівзаповнені, бо потік туристів лише розпочався, та й санітарні норми вимагають.

Санітарну обробку в готелях роблять вранці, ввечері і протягом дня. Обприскують засобами дезінфекції приміщення, територію готелю, пляж. 

Санітайзери на кожному кроці і це дуже зручно. Туристів в приміщеннях готелю і в ресторані просять бути в масках, якщо немає — видають безкоштовно.На території готелю, біля басейнів і на пляжі можна і без захисних засобів.

У ресторані і на рецепшені співробітники готелю ходять в захисних екранах або в масках і окулярах. Решта персоналу — в масках.

В номерах готелю дозволено включати кондиціонери, в холі готелю ні. Вони працюють  в лобі-барі, в зонах відпочинку.

Це не напружує, просто гості менше часу проводять в холі готелю, а більше на свіжому повітрі.

Тренажерні зали працюють за попереднім записом з урахуванням того, щоб більше 5-6 чоловік одночасно не займалися в залі. Хаммам і масажні салони працюють за попереднім записом. Закриті басейни не працюють.

Дитячі міні-клуби і дитячі майданчики не працюють.

Басейни для дорослих і дітей працюють в повному обсязі, гірки функціонують.

Харчування по системі «все включено» теж зазнало змін. Гості тепер не самі накладають собі їжу в тарілки, а показують кухарям, яку страву вони хочуть і їм видають його на тарілці.

Асортимент страв також різноманітний, але на початку сезону менший, ніж зазвичай. Столові прибори гостям разом з антисептичними серветками сіллю та перцем подають в одноразових пакетах.

Напої приносять на замовлення гостя.

За столами розсаджують через ряд, на стільцях обмежувальні стрічки. Після прийняття їжі офіціянти столи дезинфікують.

Вечірні шоу не проводять, аніматори не працюють.Традиційної турецької ночі з шоу-програмою в готелі не було. Хоча бар з дискотекою під відкритим небом працював до останнього клієнта. 

На пляжах шезлонги розставляють на відстані, хоча протягом дня туристи їх переставляють на свій смак. Стрічки з інформацією, що шезлонги продезинфіковані наявні.

Курортні прогулянки в масках

Коли місцеві жителі ходять в масках, коли в транспорті один від одного вимагають одягати засоби захисту не на підборіддя, а як годиться, санітарних норм дотримуватися легко, навіть, якщо на відкритому повітрі позначка сягає вище тридцяти. Влада Туреччини назвали розмір штрафу для громадян країни та іноземних туристів в разі їх ухилення від носіння захисної маски в громадських місцях, яке є обов'язковим у зв'язку з епідемією коронавирусной інфекції Covid-19. Порушникам одного з основних правил карантинного режиму загрожує полегшення їхнього гаманця на 900 турецьких лір (близько 130 доларів).

В кожному магазині роблять температурний скринінг і просять не знімати маску. Те саме на екскурсійних кораблях і лодках. До речі, ще не всі торгові точки відкрилися, бо з туристів тут поки переважно українці. Через карантин не працюють  дискотеки та нічні клуби.

Все вище перераховане не викликало жодного напруження. Ми, напевно, просто дуже скучили за морем, тому просто відпочивали й насолоджувалися красою Егейського узбережжя.


Читайте також:

Привіт, «all inclusive»! Перші вінницькі туристи полетіли до Анталії, Єгипту та Албанії 

Випити чарку на природі, побачити палаци. В карантин вінничани взялися за сільський туризм 

На кар'єри і лавандові поля: вінницькі турагенції пропонують інстаграм-подорожі
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (658)
  • Марта Ольшанская

    Да жизненная необходимость! Сидеть и плакать или мхом покрываться? Какие то люди.... Не Понимаете!?
  • Ира Чепурко

    Вчера мот знакомые прилетели из Бодрума. Все в восторге от отдыха, все как прежде и людей много. Шоу и кондиционеры работают
  • Anya Batyalo

    Новости брехня
  • Богдана Красовская

    Думаю, что все не так страшно, цель автора этой статьи, это показать пример с намордниками, и нагадить тур агенствам, развал малого и среднего бизнеса продолжается...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up