Катамарани, кам’яні яйця і собака, що живе в монастирі

Катамарани, кам’яні яйця і собака, що живе в монастирі
Вінничанка Наталія Астафьєва обожнює подорожі на катамаранах, адже це природа, шашлики та гітара біля вечірнього вогнища. А у подорожі порогами Дністровського водосховища було все - ловля риби, збір грибів, їжа з казанка, лазіння по скелях, і відчуття свободи від набридлої цивілізації

 

Найкращий відпочинок -  це зміна обстановки. Хтось натхненно лежить на дивані, комусь добре в місті, насиченому рухом, спекою та смородом. Але є люди, які просто мріють вирватися із міста. Саме про групу таких людей і розповіла вінницька мандрівниця Наталія Астафьєва, що вже не перший рік разом з чоловіком, дітьми та друзями подорожує на катамаранах. Кожні вихідні по Бугу, до Сокільця і, коли є можливість, далі.

- У кого який відпочинок, але ми одного разу потрапили на сплав на катамаранах, і підсіли на цей "наркотик" безповоротно, - каже Наталія. - Ну, немає тут шопінгів та вишуканої кухні. І зірок не п'ять, не три, а мільярди в небі. І "ол інклюзів" немає. А є очищення від лушпиння, роздратування, надуманих проблем, що заважають жити просто і правильно - радіти життю!

Відео дня
dir="ltr">  

У сплаві з дітьми

За словами Наталії, востаннє сплавлялися порогами Дністровського водосховища. Дві чудових  доби провела група серед природи, де діти разом з дорослими робили все - вчилися рубати сокирою, збирали гриби, ловили рибу та варили смачнючу юшку в казані.

- Цей сплав був "дитячий", - розповідає вінничанка. - Ми його так назвали, бо в складі групи були в основному мами і їх нащадки. До сплаву - бліді діти асфальту, віддерті мамами від комп'ютерів. Після сплаву - засмаглі, подорослішали, набралися корисного життєвого досвіду справжні туристи. Думаю, для цих підлітків сплав стане відправною точкою для встановлення правильних життєвих орієнтирів. Міські діти легко із задоволенням навчилися пірнати з катамарана, не боятися зустрічного вітру - "мордодуя", отримувати кайф від дружньої бесіди біля багаття. Менші діти раділи усьому, адже дорогою зустрічали багато живого та цікавого - чапель, лелек, жука-вусаня, який пищав, якщо легенько натиснути йому на боки. Діти плавали до водоспаду, підіймалися на гору та лазили по скелях. Та не сказати всього. Побачити треба.

У перший день усі чайники

- Не хочу образити тих, хто на катамарані не плавав - ми вас називаємо "чайники", - посміхається Наталія. - Але це тільки в перший день сплаву. А вже на другий день, відчувши цей кайф від від весла, від води, ви вже наші! Після чотирьох днів сплаву по Дністру ми були вже не просто "чайники", а команда. Такої краси надивилися. Водосховище - це ж ціле море! Глибина, до речі, доходить до 60-ти метрів.

Як розповідає вінничанка, вони подорожували безлюдними місцями, куди ні машині не проїхати, ні п'яній компанії не дійти. За спиною - гори високі, лісами порослі, у лісах грибів невидимо, перед очима - скелі на тлі безкрайнього простору. І чарівний захід сонця у море.

Свято-Миколаївський монастир

За словами Наталії, на маршруті є чудова екскурсія. Якщо запливти з боку моря у бухту, і вузькою стежкою, у якій більше трьохсот сходинок, піднятися вгору - можна відвідати старовинний монастир. Називається він Свято-Миколаївський. І відновили його порівняно недавно.

- Краса неймовірна! Без кінця і краю, - захоплено згадує Наталія. - Сам монастир прекрасний. І келії,  і церква, котра знаходяться всередині гори, ажурні палітурки містків і поруччя, арки у важких кам'яних брилах .Там є келія відлюдника, в якій окрім видовбаного в скелі вузького ложа і кам'яної полиці-іконостасу нічого немає! Як, втім, і самого відлюдника. Але монастир - діючий. І батюшка - людина зі світлим поглядом і доброю посмішкою, завжди ходить босоніж. І купіль з холоднючою водою. І породиста собака Джеська, що відбилася від господарів під час екскурсії та залишилася тут жити.

Як розповідає вінничанка, коли відпливли від монастиря, недалеко у невеликій бухті знайшли дивну шарувату скелю. У скелі серед шарів вапняку виглядали круглі камені, схожі на яйця. Та насправді це було вулканічне каміння.

Жити для того, щоб жити

- Неважливо, чим людина займається у житті, але якщо вона не відчуває цей „кайф” - єднання з природою, то вона просто грабує себе, - каже Наталія. – Найкраще лікування втоми, депресії та інших болячок цивілізації - це саме єднання з водою, небом, живою природою та теплим колом людей біля вогнища.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up