Хатки-мазанки, подільська кухня, вечорниці. Що пропонує зелений туризм на Вінниччини?

Хатки-мазанки, подільська кухня, вечорниці.  Що пропонує зелений туризм на Вінниччини?
Фото: В садибі «Квітуча оселя» частують місцевими смаколиками
  • На сьогоднішній день все більшою популярністю, насамперед у жителів мегаполісів, користується такий різновид відпочинку, як зелений туризм.
  • Зелений туризм (інші його назви - сільський, аграрний, екологічний туризм) — це відпочинок у сільській місцевості.
  • Розповідаємо, де на Вінниччині можна відпочити душею і тілом, в автентичних будиночках серед мальовничої природи.

Враховуючи безцінний природний потенціал, неповторну красу подільського краю, багатство і щедрість нашої землі, різноманітність природних ресурсів, помірний клімат, насичене подіями історичне минуле, гостинність місцевих жителів — зелений туризм на Вінниччині може по праву вважатися візитівкою нашої країни.

Період коронавірусу і карантину нам чітко показав, наскільки важливим є розвиток саме внутрішнього туризму,— зазначила  Надія Лисецька, президент «BusinessPeopleClub» на форумі з розвитку зеленого туризму, який недавно відбувся в Вінниці.—Ті садиби, поодинокі, які відкриваються і в нашому регіоні, і в сусідніх областях, розуміють, що наші туристи також вже є вибагливими: хочуть певного рівня сервісу, певного рівня інфраструктури, не тільки скуштувати, а ще й залишитися на ніч, можливо порибалити, зайнятися якимось дозвіллям.

В село за враженнями

Ні для кого не секрет, що для того, щоб по-справжньому зрозуміти історію країни, потрібно їхати в її сільську місцевість, оскільки саме там збереглася до наших днів незаймана сучасністю культура українського народу, її національний побут і багата природа з лісами, ріками і горами. Ми пропонуємо унікальну можливість відвідати наймальовничіші куточки Вінницької області.

Відео дня

Сільський дім «Mazanka.ua»

Сільський дім «Mazanka.ua» це колоритний будиночок на березі мальовничого озера. Чудове місце, куди можна  втекти з кам’яних джунглів, міської метушні, буднів, коронавірусу і натомість відпочити у затишному селі Ільківка, що у 15 хв їзди від Вінниці. Двокімнатний будинок розрахований на 5 людей і має всі зручності (туалет, гаряча вода, душ, кухня). Вартість — 1000 грн. за добу. 

Дуже велика приватна ділянка розміром в пів гектара з прямим доступом до ставка. Тут можна влаштувати пікнік в тіні під деревом. Є де побігати з м’ячем. Велике накрите крильце з видом на ділянку буде романтичною схованкою від дощу. Будинок повністю відреставрований в 2020 році, проте збережений його український характер. Відновлено також оригінальний кам’яний погріб та сарай.

Для проведення дозвілля можна орендувати велосипед, човен, вудки.

Адреса: Вінницька область, Вінницький район, с. Ільківка

Телефон: (068) 1108333.

Садиба «Квітуча оселя»

У Крутневі, що під Хмільником є чарівна садиба «Квітуча оселя». Місцевий житель Славік Соколовський створив її на території подвір'я своєї бабусі. Саме тут вперше на Вінниччині відбувся фестиваль «Квітуча оселя об’єднує села», який присвячено розвитку сільського зеленого туризму та благоустрою села. Тепер сюди їдуть туристи скуштувати смачних страв з печі, покататися на возі з кіньми, погуляти на вечорницях, етно-вечірках, фестивалях, ну, і випити української горілки

В просторому подвір’ї мальовничий ландшафтний дизайн, приємна атмосфера, незвичайний український колорит і гостинність господарів надовго запам’ятаються кожному відпочиваючому. 

Адреса: Вінницька область, Хмільницький район, с. Крутнів

Телефон: (098) 501 0286

Сільський дім «Затишок»

Будинок розташований біля річки Дністер, на межі трьох областей — Хмельницької, Чернівецької та Вінницької, тому від нас зручно їхати на екскурсії до Хотинського і Кам'янець-Подільського замків, в Галайківський, Непоротівський та Лядівський скельні монастирі.

Село екологічно чисте, тихе, розташоване далеко від промислових зон, в оточенні гір і лісів. У нас можна рибалити, збирати гриби та ягоди, лікарські рослини або ж просто прогулятися околицями села і насолодитися його красою.

Поруч з будинком для відпочиваючих знаходиться будинок із старовинним українським побутом і речами домашнього вжитку, вишитими подушками і рушниками, ткацьким верстатом, скриня і т.д. 

Є літня альтанка, мангал і дитячий майданчик, пасіка, мініферма домашніх тварин (качки, гуси, кури, цесарки, нутрії, в'єтнамські свині). Господар  будинку пригостить Вас медом і домашнім вином, господиня свіжо спеченим хлібом, млинцями, мамалигою, навчимо вишивати, доглядати за кімнатними та садовими квітами, майструвати ляльку-травницю.

За двомісний номер просять 300 грн, будинок — 800 грн, садибу — 1000 грн. Триразове харчування — 150 грн.

За бажанням відпочивальникам організують українські вечорниці з українськими піснями і трав'яним чаєм, а також сімейні свята в домашніх умовах.

Адреса: Вінницька область, Могилів-Подільський район, с.Бернашівка.

Телефон: (096) 560 4728.

Заповідник «Буша»

 Нині користуються популярністю так звані «місця сили», тобто ті, що мають хорошу енергетику. Це, наприклад, історико-культурний заповідник «Буша» у Вінницькій області, де знаходиться геологічна пам’ятка «Гайдамацький яр». Сюди часто приїздять групами для медитації чи занять спортом. Особливістю останніх років є те, що туристи не зупиняються в одній садибі на тиждень чи два, як було раніше, а складають маршрут так, щоб відвідати кілька місць за одну поїздку.

В Буші вам запропонують екскурсії до старовинної фортеці, в яри Гайдамака, в Лядівський монастир, Язичницький храм, на Дністер, в королівство килимів і до кращих у світі вишивок. Також тут пригостять банушем і налиють міцних напоїв.

Зупинитися у садибі «Чарівний куточок» у Буші (Вінницька область) коштує 150 грн за одну людину, і 250 гривень треба заплатити за триразове харчування. Винайняти окремий будинок коштуватиме 500 грн, а всю садибу — 1000 грн. на добу. Умови проживання тут доволі прості, як-то кажуть, без дизайнерського ремонту, але все дуже охайно. Для тих, хто захоче зануритися в традиційний побут, є кімната в українському стилі, характерному для сіл і селищ минулих років — зі стінами, розмальованими соняшниками і мальвами, вишитими рушниками, тканими доріжками й покривалами для ліжок.

На затишній веранді вам запропонують спробувати справжнього молока зі свіжим, щойно з печі хлібом. Власними руками можете зібрати городину та законсервувати за справжнім бушанським рецептом, на зиму, на пам'ять.  

Адреса: Вінницька область, Ямпільський район, с. Буша.

Телефон: (096) 436-6840.

Мистецький маєток «Арт-драбина» — це відпочинок в автентичних хатках, що дозволяють відчути себе частиною зеленого туризму. Тут можна не лише відпочити в автентичних будиночках і відвідати страви подільської кухні. Під час майстер-класу ви розкриєте свій потенціал і отримаєте психологічний аналіз творчої роботи від  художниці Світалани Телець. У хліві, в якому спочатку облаштувала картинну галерею, тепер комфортні кімнати.

Тут знаходиться Державний історико-культурний заповідник з історією у 5 тисяч років. На цій території виявили залишки трипільської культури. Тут розташовується скельний храм дохристиянського періоду, чимало пам’яток архітектури та мальовничий Гайдамацький яр. 

Адреса: Вінницька область, Ямпільский район, с. Буша

Телефон: (067)155 4138.

Мережа садиб «Родинне гніздо» 

Зелений туризм в мережі садиб «Родинне гніздо» пропонує туристам колоритний відпочинок в українському стилі.

Тут подбали про те, щоб відвідувачі отримали масу вражень і запам'ятали свій відпочинок на довго. Туристам, на вибір пропонується проживання в комфортабельних номерах зі всіма зручностями і можливість повністю поринути в атмосферу українського побуту і відпочити в оригінальних будинках з глини — «хатах-мазанках», з українським етнічним інтер'єром і настроєм.

Місцеві господині подбають про те, щоб туристи не залишалися голодними. Українське меню з традиційними стравами національної кухні. А що може бути краще гаряченьких млинців зі сметанкою на сніданок, і свіжозвареного фантастично смачного борщу з домашнім хлібом на обід.

За бажанням відпочиваючих проводяться майстер-класи з Петриківського розпису, по приготуванні вареників, домашнього хліба і борщу. Крім відпочинку тут пропонують різноманітні розваги для людей різного віку. Можна відправитись на прогулянку в ліс, назбирати грибів та ягід, порибалити на річці Південний Буг, посидіти в альтанці, приготувати страви на мангалі.

Ціни за номера і будиночки (2-місні, 4-місні, 6-місні) від 500 до 1700 грн. Сніданки коштують 80 грн., обіди —100 грн.

Адреса: Вінницька область, Тиврівський район, с. Канава, вул. Коцюбинського, 10

Адреса: Вінницька область, Гайсинський район, с. Губник, вул. Набережна, 72

Адреса: Вінницька область, Барський район, с. Гармаки, вул. Леніна, 43

Телефони: (098) 079-31-99; (073) 033-82-82

 

Читайте також:
Випити чарку на природі, побачити палаци. В карантин вінничани взялися за сільський туризм

Не уланівською картоплею єдиною. Гастрогід про страви, які подарувала Вінниччина світові
Buen Camino! Враження туристів, які пройшли подільським Шляхом святого Якова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up