Жовта зона карантину. Нові правила, що почнуть діяти від завтра у Вінниці

Жовта зона карантину. Нові правила, що почнуть діяти від завтра у Вінниці
Основна ідея карантину осені-2021 — це пом’якшення обмежень для вакцинованих та тих людей, що перехворіли на коронавірус / Фото ілюстративне, pixabay.com
  • З 23 вересня по всій території України почне діяти жовта зона обмежень карантину.
  • Правила для закладів освіти, ресторанів, кіно і спортзалів залишилися майже незмінними.
  • Але тепер вакциновані і люди, що перехворіли отримають певні привілеї. Які саме і чи будуть їх надавати в закладах Вінниці?

Уряд ввів по всій Україні жовту зону карантину. Вона почне діяти з 00.00 23 вересня. І всі правила кольорових зон адаптивного карантину прописані в постанові №1236.

Головне у новій жовтій зоні

Основна ідея карантину осені-2021 — це пом’якшення обмежень для вакцинованих та тих людей, що перехворіли на коронавірус.

Для цього уряд затвердив два види ковід-сертифікатів — жовтий (про отримання однієї дози) і зелений (про проведення повного курсу вакцинації).

Відео дня
Інфографіка МОЗ

Жовтий сертифікат діятиме чотири місяці, зелений — один рік. І обидва документи дають привілеї власникам.

Інфографіка МОЗ

Сертифікати можна завантажити у «Дії». Щоправда не без проблем. У нашій редакції вакциновані всі співробітники. У SMM-редактора Юлії Мельник «Дія» видає повідомлення, що даних про щеплення не знайдено. А у журналістки Наталії Корпан є в додатку як міжнародний, так і внутрішній зелений ковід-сертифікат.

Тож, люди, які не можуть отримати сертифікат в «Дії», можуть отримати паперовий аналог у сімейного лікаря. Чого очікувати вакцинованим та іншим людям у жовтій зоні карантину?

Школи та виші

Навчальні заклади продовжать працювати, якщо 80% персоналу будуть вакциновані мінімум однією дозою чи перехворіли. Дієвим є і негативний ПЛР-тест, але навряд чи вчителі та персонал будуть робити його кожні три дні.

Якщо ж поріг 80% не досягнутий, то навчальний заклад переходить на дистанційку. У Вінниці вже заявили, що 73,6% освітян вакциновані. Так, станом на 21 вересня, у 30 міських школах щепилось 80% колективів, ще в п’яти — понад 70%.

Фото ілюстративне, з сайту vmr.gov.ua

І ще навчальним закладам залишили право на свій розсуд допускати чи не допускати сторонніх осіб. Такими вважаються навіть і батьки школярів.

— У школі вимагають довідку про щеплення, щоб потрапити на батьківські збори, — розказала нам читачка Світлана, в якої син навчається у 9 класі. — Мене це не обурює, бо я пройшла повний курс щеплення. Але якщо у більшості батьків немає вакцини, то збори будуть по відеозв’язку в Zoom.

— Я вперше про таке чую, — коментує директор департаменту освіти міськради Оксана Яценко. — За постановою головного санітарного лікаря №10 від 6 вересня вхід та перебування батьків у школі можливе з метою захисту прав здобувачів освіти; за попередньою домовленістю з керівником закладу. Батьки мають бути в масках і на вході у них повинні виміряти температуру. Про зобов’язання бути щепленими — ані слова. Але в нас педагогічні ради шкіл мають автономію у прийнятті рішень. Департамент освіти втручається, коли є непорозуміння між батьками і адміністрацією закладу.

При цьому для навчальних закладів залишили правило, за яким школа або виш зобов’язані закритися — якщо 50% студентів або вчителів знаходяться на самоізоляції. І також забороняється проводити масові заходи за участі більше одного класу чи групи.

Ресторани і кав’ярні

У жовтій зоні карантину заклади харчування продовжують працювати. Обмеження — столики мають бути в півтора метрах один від одного, і садити можна не більше чотирьох дорослих людей за один стіл. Клієнти та персонал мають пересуватися по закладу в масках.

Фото ілюстративне, з фотостоку pixabay.com

Це правило було впроваджено ще в минулому році. А зміни в тому, що такі обмеження можна не дотримуватися, якщо 100% відвідувачів та 80% персоналу будуть мати один з вказаних вище документів: ковід-сертифікат або довідки про негативний ПЛР-тест чи про те, що людина перехворіла на коронавірус.

Але вінницькі ресторани навряд чи змінять формат роботи на «приймаємо тільки вакцинованих».

— Ми готові працювати в жовтій зоні. Правила нам відомі ще з минулого року. А приймати тільки вакцинованих відвідувачів... я не думаю, що це актуальна тема сьогодні. Ми продовжимо приймати всіх гостей. Це вже для помаранчевої і червоної зони є обов'язковим ковід-сертифікат, — розказав ресторатор Валерій Сіверчук.

Кіно, концерти та дискотеки

Масові події у жовтій зоні проводити можна. За умови, що на одну людину буде чотири квадратних метри. Такі обмеження застосовуються в нічних клубах, банкетах у ресторанах, концертах і до інших масово-культурних зібрань.

Фото ілюстративне, з фотостоку pixabay.com

Кіно та концертні зали можна заповнювати на ⅔ сидячих місць. Якщо ж в залі немає рядів, то можна займати не більше половини місць, — і займати місця у шахматному порядку.

Скасовуються ці обмеження по тому ж принципу, що і в ресторанах та кав’ярнях — якщо 80% робітників та 100% відвідувачів матимуть ковід-сертифікати.

— Кінотеатр буде працювати із наповненістю залів не більше 50%. Глядачів будемо розсаджувати в шахматному порядку, — каже адміністратор кінотеатру ім. Коцюбинського Анжела Фашмухова.

— Але у вас не буде таких обмежень, якщо будете приймати тільки вакцинованих, — говорить журналіст.

— І буде теж саме, що зараз. Повної завантаженості залів у нас не було навіть під час зеленої зони. А перевіряти ще й довідки в людей… враховуючи те, що я сказала вище, сенсу в цьому немає, — відповідає Фашмухова.

Спорт та фітнес

Спортзали мають пускати не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів. У басейнах можуть займатися не більше чотирьох людей на одній доріжці.

Фото ілюстративне, з фотостоку pixabay.com

За умови, що 80% персоналу матимуть щеплення і 100% відвідувачів ковід-сертифікати — обмеження скасовуються.

— Поки що ніяких інструкцій ми не отримували. Працюємо у звичайному режимі. Якщо отримаємо нову інформацію, то повідомимо її на наших сторінках в соцмережах, — розповіли журналісту в фітнес-клубі ATOM.

Отелі та хостели

Готелям та санаторіям працювати можна. Також залишаються відкритими заклади соціального характера. При цьому всі інші комерційні об’єкти розміщення людей закриваються — тут йдеться про хостели.

Але останні можуть працювати, якщо 80% персоналу вакциновані хоча б однією дозою, та 100% гостей мають мінімум «жовтий» сертифікат або є довідка про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест.

Однак це правило не застосовується до готелів та санаторіїв — їх персонал навіть не обов’язково вакцинувати.

Раніше, нагадаємо, записали інтерв’ю з лікаркою, яка працює у ковідному відділенні.

Опитування

Як ви ставитесь до запровадження «жовтої зони» карантину?

 

Читайте також:

10 питань про вакцини проти ковід. Фінальні аргументи на користь щеплення

За «крок» до жовтої зони. Вакцинація вчителів врятує школярів від дистанційки

Пацієнти дитячої обласної лікарні могли залишитися без донорської крові. Що сталося?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Алена Дзюба

    Полный БРЕД!!!
  • Daily

    в 90 х були талони на харчі зараз будуть запитувати срані сертифікати  для того шо би купити ті же харчі
  • Nataly Rysich

    Какая-то дискриминация здоровых.
  • Olya Nechiporenko

    120, 365 - хто визначає? Невже такі всезнаючі?

keyboard_arrow_up