Пацієнти дитячої обласної лікарні могли залишитися без донорської крові. Що сталося?

Пацієнти дитячої обласної лікарні могли залишитися без донорської крові. Що сталося?
  • Нам стало відомо, що обласна дитяча лікарня та центр крові не можуть укласти договір щодо постачання донорської крові. 
  • Оскільки кров донорів у будь-який момент може знадобитися дітям, що там лікуються, то ця проблема може призвести до серйозних наслідків. 
  • Дізналися, що про цю ситуацію розповідають обидві сторони.

Спершу ми зателефонували в обласну дитячу лікарню. Директор медзакладу Василь Паненко відповів нам, що, не бачачи наших посвідчень журналіста, нічого коментувати не збирається. Ми домовилися з ним про зустріч на інший день. 

Далі зателефонували до директорки центру крові Оксани Банах, жінка погодилася прокоментувати, хоча, одразу ж сказала, що ці питання не до них, а до дитячої лікарні. Відбувалася наша розмова у четвер, 16 вересня. 

— Труднощів у нас немає, є поняття, що керівництво дитячої лікарні невчасно оформлює всі відповідні документи, які регулюють наші відносини. А саме: договір про постачання компонентів крові, який ми підписуємо зі всіма медичними закладами, — коментує Оксана Банах. — Дитяча обласна лікарня спершу не погоджувалась підписувати такий договір, отже були певні труднощі. Без цього важливого документу ми не могли з ними співпрацювати. 

Відео дня

Як пояснює директорка медзакладу, є процедура закупівлі перед підписанням договору. Якщо сума закупівлі більше ніж 200 тисяч потрібно проводити відкриті торги. А останні займають певний час, отже медзаклади мають зробити ці відкриті торги завчасно. 

— На це потрібно орієнтовно два місяці, а ми за три місяці обласну дитячу лікарню попередили, що їм потрібно проводити торги, як вимагає Закон про закупівлі. Вони, мабуть, не взяли до уваги та не розпочинали процедуру, — продовжує Оксана Банах. — На цей час термін попереднього договору закінчився, а підписання нового вони прострочили. Вийшла така ситуація. 

За словами Оксани Банах, проблеми немає, як тільки буде підписаний договір, то співпраця відновлюється. 

— Постачання донорської крові — це є послуга, і її потрібно закупити. Керівництво лікарні, мабуть, не розуміє, що для того, щоб долучити до співпраці інші заклади, вони повинні вчасно розробляти документацію, — каже директорка центру крові. — За таке НСЗУ може провести штрафні санкції, і забрати з фінансування пакет певних послуг у лікарні. 

У понеділок, 20 вересня, ми приїхали в обласну дитячу клінічну лікарню, щоб поспілкуватися з директором цього медзакладу. Зайшовши у кабінет, ми розповіли директору Василю Паненко ситуацію, яка нас турбує. Відповідь була різка та злагоджена. 

— У нас немає проблем з постачанням крові. Зараз у нас є укладений договір з комунальним підприємством, яке постачає нам кров, — каже директор. — Я щойно підписав документи на отримання тромбоцитів, без договорів цього б ми не могли зробити. Всі договора у нас заключені. Ми отримуємо компоненти крові, затримки у нас не було. З нашої сторони у нас проблем з отриманням компонентів крові немає. 

— І не було цих проблем?, — уточнюємо ми. 

У відповідь почули: «Це вже інше питання було, чи не було. На сьогодні питань жодних немає. Договір у нас заключений». 

Такі відповіді нас насторожили, тож ми вирішили ще раз телефонувати до Оксани Банах вже сьогодні, 20 вересня. Можливо, до 20 вересня договір вже встигли укласти? 

— Нового договору у нас з обласною дитячою лікарнею немає. Ми продовжили дію попереднього на тих умовах, які були прописані у тому договорі, — коментує Оксана Банах. — Новий договір на рік буде заключатися після 28 вересня, коли проведуться торги в системі «Прозоро». Зараз ведуться перемовини стосовно цього договору, умов закупівлі. 

Директорка центру крові наголошує, що проблема не в центрі крові, і коментувати повинне керівництво дитячої обласної лікарні. Каже, центр крові є лише підприємством, який виготовляє компоненти крові. Всі лікарні мають вчасно укласти договори і закупити компоненти крові на цілий рік. 

— Подовження договору це стандартна процедура. Сьогодні, прикриваючись дітьми, керівництво дитячої лікарні спонукає нас, щоб ми робили цю процедуру продовження попереднього договору. Через те, що вони вчасно не провели закупівлю, — каже керівниця медзакладу. — У центрі крові працюють кваліфіковані працівники, які розуміють проблему, і те, що діти не винні у тому, що керівництво не може правильно розв'язувати свої проблеми. 

За словами Оксани Банах, всі інші лікарні вже працюють з центром крові на умовах нових договорів.

— Якби не уклали договір, то що?, — питаємо у директорки центру. 

— Пацієнти б залишилися без донорської крові. І так станеться, якщо вони будуть надалі працювати у такому режимі. І винний в цьому не центр крові, а лікарня. Є НСЗУ, яке дає гроші, щоб вони могли всі необхідні процедури провести вчасно. Чому вони цього не хочуть робити? Я не знаю, — резюмує директорка. 

На офіційному майданчику електронної системи публічних закупівель Prozorro ми знайшли інформацію про тендер щодо закупівлі донорської крові. Оголосила його обласна дитяча лікарня 16 вересня. Планова сума закупівлі компонентів крові — 520 тисяч гривень.

Відбувається це у переговорній процедурі. Тобто, діти у цьому медзакладі, таки не залишаються без донорської крові. 

Читайте також: 

Складаємо аптечку. У скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

Рак та дисплазія шийки матки: на важливі питання про жіноче здоров'я відповідає онкогінеколог
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up