«Залишилися дизайнерські роботи». Коли завершать ремонт Замостянської?

«Залишилися дизайнерські роботи». Коли завершать ремонт Замостянської?
Робітники вкладають плитку та риють лунки під дерева. Сюди планують завезти клени, граби, горобини та інші крупнолистяні породи
  • З весни цього року триває реконструкція Замостянської від Будинку офіцерів до «Локомотиву».
  • Ремонт доріг, тротуарів, центрального бульвару та всіх комунікацій — роботи проводять в комплексі.
  • Будівельники кажуть, що їм залишилося ще трохи і от-от відкриють рух дорогою. Що там зараз відбувається?

До кінця 2019 року Замостянська буде будівельним майданчиком. Влада запланувала комплексну реконструкцію вулиці в дві черги. І з квітня 2018-го займаються ремонтом вулиці від Будинку офіцерів до «Локомотиву». З вулиці зняли асфальт, прибрали дерева, поміняли водопровід, каналізацію, кабельні мережі тощо.

Нині ж, роботи на фініші: тривають найпростіші, «дизайнерські» роботи — озеленення, облаштування світильників та вуличних меблів. А дорогу для машин тут відкриють до кінця листопада.

Відео дня

Озеленення та «оплиточення»

Подивилися, як працюють будівельники на Замостянській, у вівторок, 30 жовтня. З боку Будинку офіцерів вже вклали плитку на центральній алеї та заасфальтували дорогу, тротуари. Плиточники — два Андрії та два Сергії — казали, що вклали близько 2000 квадратних метрів плитки.

— Те, що вона «ковзає», то нічого — ми ж роботу ще не закінчили, додатково будемо посипати піском, утрамбовувати. Нині ж ми тут вкладаємо цементний розчин по краях, бо в мерії придумали не ставити навколо бордюри. Десь побачили таке в Німеччині, що там доріжки без бордюрів, і в нас вирішили попробувати. А нам залишилося ще роботи десь на 2-3 тижні, — сказали будівельники.

Алеєю пересувався автокран. Чоловік шліфував стовпи контактної мережі. А поряд з ним жінки та чоловіки розкопували лунки під дерева. Раз по раз біля них проїжджав трактор, який підсипав грунт на бульвар.

Як потім розповіли працівники «Вінницязеленбуду», вздовж центральної алеї буде орієнтовно до 200 дерев.

— Роботи тут нам багато і не тільки жінки працюють, — розповіла працівниця «Зеленбуду» Надія. — Знаю, що по всій вулиці висадять більше двохсот дерев.

Раніше в мерії казали, що вздовж алеї буде 244 дерева, більшість з них — клени, граби та інші крупнолистяні породи дерев. До початку реконструкції тут росло 144 дерева, більшість з яких — липи.

Звуження дороги — погано?

Дорога від перехрестя Замостянської зі Стеценка до перехрестя з проспектом Коцюбинського — вже готова і має розмітку. Будівельники зробили нові «кишені» для паркування автомобілів, якими вже користуються.

І хоча заборона на рух на відрізку Замостянського від Коцюбинського до Петра Запорожця ще діє, машини активно заїжджають в бік РАГСу та на Винниченка.

Дорогу на Замостянській звузили, а пішохідну зону — розширили. Тепер проїжджа частина — це одна смуга в двох напрямках.

— До цього підходили дуже уважно, кілька разів робили обстеження, аби обгрунтувати використання саме однієї смуги. Таким чином, ми отримали зменшення доріг на 65% та 3000 квадратних метрів велосмуги, — казав раніше архітектор Олександр Коротких.

Крім того, з трьох наскрізних переїздів через Замостянську залишився тільки один, який з’єднує вулицю Острозького. Тоді як по обидва боки від центрального бульвару майже завершили пішохідну зону: тут також підготували лунки під посадку дерев.

Читачі в коментарях на сайті «20хвилин» негативно сприйняли звуження доріг: адже будуть затори, в разі аварії рух на вулиці просто зупиниться, а збільшувати «пішохідку» не було сенсу, бо там мало людей.

Директор департаменту комунального господарства Володимир Ніценко, який керує проектом реконструкції Замостянської, розказав, що таке звуження не зашкодить в цій місцині.

— Дороги звузили, бо це європейський підхід: перевагу в русі містом мають спочатку пішоходи, потім велосипедисти, далі громадський транспорт і в самому кінці — автомобілі, — казав Ніценко. — Замостянська не була завантажена авто трафіком, це оптимальна ширина вулиці з велосмугою, що затверджено новими державно-будівельними нормами. А якщо хтось зламається на дорозі чи буде ДТП, то ширина проїжджої частини дозволяє об'їхати по колії.

Фінал близько

Трамвайні зупинки на вулиці поступово перемістять. Проектувальники хочуть поставити зупинки біля входу на територію «Локомотиву», біля «Прозорого офісу», навпроти Педуніверситету та Будинку офіцерів.

Дві з них вже мають підвищені платформи, які підходять до низькопідлогових «ВінВеїв». Довжина платформи близько 30 метрів, а їхня функція така ж, як і у підвищених переходів — пригальмовувати автомобілі.

Хоча роботи будівельникам ще вистачає, як кажуть в міськраді — вони вже на фінішній прямій.

— Залишилися тільки дизайнерські роботи: привести до ладу зелені зони, доробити пішохідну зону, завершити освітлення. Через пару тижнів будемо влаштовувати вуличні меблі, такі як на проспекті Космонавтів. Орієнтовно, в другій половині листопада рух вулицею для автотранспорту буде відкритий, а трамваї зможуть забирати пасажирів з зупинок вздовж Замостянської ще раніше, — розказав Володимир Ніценко.

Ціна «золотого кілометра»

Як раніше казав мер Вінниці Сергій Моргунов, вулиця Замостянська стане «золотим кілометром» — місцем затишку та комфортного проживання для городян. Утім, «золотою» цю місцину можна назвати і за вартість реконструкції.

Перша черга реконструкції від Будинку офіцерів до «Локомотиву» коштуватиме 74,7 мільйона гривень (goo.gl/qJgpw5). Генеральний підрядник робіт — товариство «Шляхбуд».

На другу чергу — від вулиці Стеценка до вулиці Стрілецької ще не проводили тендер, але вже відомий кошторис: 101 мільйон гривень. Ця сума може зменшитися завдяки аукціону на «ProZorro». Фінансування проекту — коштом Держфонду регіонального розвитку та бюджету Вінниці.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Петров Пётр

    Туалеты сделайте для людей !
  • Микола Смаль

    Зато ніхто не буде ліхачити,бо будуть їхати один за одним і нікуди не обженеш,як їде перший так за ним і всі як каченята за качкою.😀
  • Валентин Порохняк

    забрали кучу місця для паркінгу біля Загсу , тепер там літом буде просто халепа )))
  • Wladimir Kovtun

    Звузили дорогу для авто, добавили смугу для велосипедів. Шикарно. Тепер підрахуйте наскільки більше людей пропустить нова дорога (про пропускну можливість)
    Прям згадую як сраковози нили, про мвітдофор на ц.ринку.«бебебе. І так там повільно їхали,а тепер взагалі станемо» ,а також насправді ща ми отримали? Гарно організований рух і в два рази вища пропускна спроможність
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up