За порушення — штраф. В Україні заборонили будь-яке куріння в громадських місцях

За порушення — штраф. В Україні заборонили будь-яке куріння в громадських місцях
  • Тепер курити у громадських місцях не можна не лише звичайні цигарки, але і електронні. А також інші види пристроїв: вейпи, поди та інше. Порушникам виписуватимуть штрафи.

Про це під час пресконференції в Укрінформі сказала народна депутатка, членкиня Комітету ВР з питань здоров’я нації Лада Булах.

Заборону передбачили законом №1978, який набуває чинності з 11 липня. Наразі для його реалізації створили робочу групу, яка напрацьовує низку змін до нормативно-правових актів.

«Новітні норми цього закону за своєю черговістю набувають чинності. Зупинюсь на трьох з них, які 11 липня вже будуть де-юре імплементовані в життя і людей, і юридичних осіб в Україні. Перша, найголовніша ціль цього закону — зменшення шкідливого впливу тютюну, заборона куріння в громадських місцях, вживання будь-яких видів нікотиновмісних продуктів для куріння, або тих, які горять, або тих, які нагріваються, — розповідає Булах. — Друга норма, яка набуває чинності — це заборона куріння та ліквідація курилок. Це рудиметарна, архаїчна норма, коли кожного підприємця держава зобов’язувала мати таке місце, навіть якщо в його колективі ніхто не курить. Ми цю норму анулюємо, тому що немає безпечного куріння. Третя норма — право для сільських, селищних, міських рад створювати вільні від місця куріння на постійній основі».

Відео дня

Опитування

Ви підтримуєте заборону будь-якого куріння у громадських місцях?

Заборона поширюється на вулиці, приміщення аеропортів, дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, місця загального користування у житлових будинках, підземні переходи, ліфти, таксофони, у транспорті загального користування та таксі.

Який розмір штрафів:

  • за продаж електронних сигарет і тютюновмісних виробів для електронного нагрівання неповнолітнім — 1020 грн, за повторне порушення — 10 тисяч 200 гривень;
  • за куріння електронних сигарет у громадських місцях — 1000 грн, за повторне порушення -10 тисяч гривень;
  • за куріння в кафе, барах і ресторанах — 3 тисячі гривень, якщо порушення вчинене повторно, штраф — 15 тисяч гривень.

З 1 січня 2021 року, нагадаємо, в Україні набув чинності закон про заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім. Також новий закон збільшує штрафи за продаж такого товару неповнолітнім. Розмір штрафів до 6800-13600 грн.

Електронні сигарети та вейпи давно стали популярними серед молоді, але вони такі ж шкідливі, як і звичайні цигарки. Про небезпеку альтернатив цигарок ви можете прочитати за посиланням.

 

Читайте також:

«Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки

Блювати кілька тижнів чи навіть місяців після кишкової інфекції. Чи небезпечно це, розкаже лікар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Дмитрий Щерба

    Під час війни, це напевно найважливіше штрафувати курців . Пачка цигарок коштує як чотири буханки хліба. Тепер ще й штрафи за куріння 1000 грн. Дякуємо, влада
  • Віталік Глуховський

    Перш ніж забороняти,треба місця для куріння відвести,як в ЄС і всіх цивілізованни країнах.
  • Next

    Рішення дуже слушне, але не зрозуміло хто буде, і яким чином контролювати виконання цього закону. Невже Вінницька муніципальна варта????
  • Читач47

    Вже зовсім з'їхала з глузду.

    Просто цей народ вже нагнути в букву зю не знають як і тупі закони надумують. Звісно на обмеження я згоден, но не на такі звісно.Спочатку приймуть закон про зловживання наркотиків в ВР і не тільки приймуть закон а почніть його виконувати а потім вже для народа обмеження вводьте. Ще й штрафи такі звірські вводите. Шановні депутати ми зарплату получаємо в гривнях а не євро. Просто хочу Вам напомнити.

keyboard_arrow_up