Блювати кілька тижнів чи навіть місяців після кишкової інфекції. Чи небезпечно це, розкаже лікар

Блювати кілька тижнів чи навіть місяців після кишкової інфекції. Чи небезпечно це, розкаже лікар
  • Літо і спека найсприятливіший час для кишкових інфекцій, як у дорослих так і дітей.
  • Ці інфекції самі по собі можуть бути доволі небезпечними, а прояви у вигляді нудоти та блювоти додають їм ще й неприємності.
  • Часто інфекція вже начебто пройшла, а блювота турбує тижнями і навіть місяцями.
  • Коли слід панікувати, а коли розслабитись, розповідає інфекціоніст.

За словами лікаря інфекціоніста Євгена Щербини, ми всі звикли (ну, хто звик, а хто ні), що блювання при кишковій інфекції — це справа тимчасова, але буває зовсім не так.

— Блювота з’являється, як правило, на початку хвороби і триває не більше кількох годин, рідко кілька днів, — говорить лікар. — Після цього в дитини або все закінчується, або з’являється діарея, яка може тягнутися трохи довше, іноді до 14 днів.

Це звичайна, тобто типова історія для різних кишкових інфекцій, як у дорослих так і в дітей. Але трапляються ситуації, коли блювання затягується, іноді навіть на кілька тижнів. Це лякає, особливо коли стільки часу блює твоя дитина.

Відео дня

— Найчастіше це проявляється у вигляді періодичного блювання неперетравленої їжею через кілька годин після їжі, частіше вночі, але, може бути і вдень, — говорить інфекціоніст. — При цьому дитина досить добре почувається, у неї вже давно закінчилися симптоми основного захворювання, зберігається апетит, але періодичне блювання продовжується й далі.

Це патологія і вона має назву

Як каже лікар, тривале блювання після кишкової інфекції — це патологія, і вона має ім’я — «поствірусний гастропарез» (ПГ). Оскільки саме вірусні інфекції найчастіше призводять до такого стану.

— Найчастіше йдеться про герпесвіруси, ротавірус, норовірус та інші, — розповідає інфекціоніст. — Механізм ПГ ще до кінця не зрозумілий, але сенс його полягає в наступному: вірус, судячи з усього, впливає на автономну нервову систему шлунка, порушуючи водночас процес просування їжі далі в тонкий кишківник. Не зумівши впоратися з завданням, шлунково-кишковий тракт періодично звільняє місце за допомогою блювання.

Є дві новини: погана й добра

— Погана полягає в тому, що досі ще не розроблено лікування ПГ, — говорить Щербина. — Стандартні домперидон (Домрид, Мотиліум), метоклопрамід, ондансетрон працюють приблизно на рівні плацебо. А хороша новина полягає в тому, що це самопрохідний стан, який рідко призводить до тяжких наслідків.

За словами лікаря, в більшості пацієнтів симптоми закінчуються упродовж кількох місяців. Щоправда, в дорослих це може затягнутись на рік і більше. А от у дітей цей тип гастропарезу, хоч і зустрічається частіше, та закінчується швидше.

— На мій особистий досвід, у більшості дітей такий стан буває протягом кількох тижнів, і рідко хто виходив за межі місяця, — говорить інфекціоніст. — Хоча, звичайно, може бути й довше, але, дякувати Богу, не нескінченно. Тому, якщо ви побачили подібну картину у своєї дитини — зверніться до свого лікаря, він, швидше за все, заспокоїть вас і попросить набратися терпіння та трохи почекати. Або відправить здавати аналізи на глисти, «герпеси» та дисбактеріоз, тут уже як пощастить.
 

Читайте також:

Дали «добро» робити Ковід з іншими щепленнями. Скільки вакцин можна вколоти людині за раз?

Ноги як колодки, очі як щілини — що робити з набряками влітку, розповідає лікар

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up