Дали «добро» робити Ковід з іншими щепленнями. Скільки вакцин можна вколоти людині за раз?

Дали «добро» робити Ковід з іншими щепленнями. Скільки вакцин можна вколоти людині за раз?
  • МОЗ дозволило одночасно вводити вакцини проти COVID-19 і інших інфекційних захворювань дітям з 12-ти років та дорослим.
  • Одночасне введення вакцин від кількох хвороб безпечне й не «перевантажує» імунну систему, — каже голова Національної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій.
  • А словами інфекціоніста Євгена Щербини, таке давно практикують в США та країнах Європи, просто до нас воно тільки дійшло.

 

— Вакцина від Ковіду допустима в плані сумісності з іншими вакцинами в один день або з будь-яким інтервалом, — розповідає інфекціоніст. — І давайте домовимося про те, що якщо лікар каже щось про перевантаження імунітету — тікайте від такого лікаря. Тому що не існує ніякого навантаження на імунітет.

Коли потрібні інтервали між вакцинами?

— Такі випадки дуже рідкісні і вони стосуються тільки одного типу вакцин — це живі парентеральні вакцини (тобто живі вакцини, які вводяться через укол), — розповідає лікар. — Таких вакцин дуже мало, ми в принципі можемо говорити про дві основн: КПК (кір, краснуха, паротит) і вітрянка. Ці дві вакцини можна робити або в один день, або з мінімальним інтервалом 28 днів, якщо ви не встигли зробити в один день. І мова тут не в навантаженні на імунітет. Просто якщо ви, наприклад, зробите сьогодні КПК, а через тиждень вітрянку, то вітрянка може просто не спрацювати, і вам потрібно буде переробляти її заново.

Якщо подивитися календар вакцинації, там чітко прописано те, що інтервали між живими вакцинами може бути будь-який. Якщо мова про живі чи неживі вакцини, їх теж можна комбінувати й робити або в один день, або як зручно. І тільки оці дві вакцини можна робити саме так, або в один день, або через 28 днів.

Відео дня

Як це стосується вакцини від Ковіду?

— Про неї говорили окремо і визначалися певні інтервали між іншими вакцинами, тому будь-яка нова вакцина потребує інформації, щоби можна було комбінувати її з іншими, — говорить Євген Щербина. — Не тому, що вона буде небезпечна для людини, і не тому, що вона буде впливати на ефективність інших вакцин, скоріше мова про те, чи не будуть інші вакцини зроблені напередодні чи одночасно, впливати на вакцину від Ковіду.

Але це доволі швидко перевірили, і на заході дозволили комбінувати вакцину від ковіду й робити з іншими одночасно ще у 2021 році, у нас тільки зараз дійшли руки, що не дивно.

Скільки вакцин може «витримати» людина?

— Людина за один день може отримати будь-яку кількість вакцин, — розповідає інфекціоніст. — Математичні розрахунки показують, що теоретично за один раз людський імунітет може спокійно, скажімо так, «перетравити» до 10 тисяч вакцин. Тому й казати про якесь там навантаження, нерозумно. Та і взагалі «навантаження» на імунітет, таке дуже розмивчасте поняття. Якщо ми, наприклад, візьмемо антигенове навантаження (антиген — це чужорідний білок), візьмемо за одиницю один антиген, то за підрахунками, за 18 років (плановий календар щеплення) людина отримує біля 180 антигенів.

Здається, це багато. Але тільки контактуючи з якимись мікробами, вірусами — людина за весь цей час (18 років) знайомиться мінімум із 300 тисячами антигенів, і нічого страшного. Щоби ви розуміли, коли дитина просто підняла ложку з підлоги й облизала її, вона отримала антигенове навантаження набагато більше, ніж курс вакцинації.

Які вакцини від інфекцій варто робити?

— Мають бути всі планові вакцини, і це навіть не обговорюється, — говорить лікар. — Потрібно також робити вакцинацію від хвороб, які в нас в Україні зустрічаються. Це вітрянка, пневмококи (якщо за віком підходять), менінгококи, ротавірусна інфекція (яка робиться до 6 місяців), вакцина від грипу, від гепатиту А та В, від вірусу папіломи людини.

Це позапланові вакцини, але вони потрібні. Усі ці вакцини можна робити, як в один день, так і в один день із вакциною від Ковіду. У принципі всі ці вакцини робляться, наприклад, у США, якщо взяти їх календар чи європейський.

Не потрібно робити вакцини від хвороб, які в Україні не зустрічаються, але якщо будете подорожувати, наприклад, в Африку чи Азію, де зустрічається жовта лихоманка або чорний тиф, то, звичайно, і їх потрібно робити. Або, наприклад, кліщовий енцефаліт у нас майже не зустрічається, а в Європі є, тому, якщо ви плануєте туди поїхати — зробіть.

Скільки вакцин за раз?

— Давайте будемо відвертими, ніхто не буде робити 10 вакцин одночасно, у мене за всю практику був лише один випадок, коли людина зробила одразу чотири вакцини, а загалом мова про дві-три, — говорить лікар. — До речі про ковід, скоріше за все він стане сезонним як грип, і щеплення буде відповідне, можливо, буде комбінація вакцини від грипу та ковіду в одному шприці, яку ми будемо отримувати раз на рік.

Для чого бустерна вакцинація?

— Імунітет наш із часом слабшає, і щоб повернутися до його найвищих показників, якраз існують бустерні вакцини, — говорить Євген Щербина. — Так саме працює вакцина АКДП (коклюш, дифтерія, правець), вакцина поліомієліту, вони, так би мовити, підстьогують імунітет проти цих інфекцій. Так саме працює бустерна вакцина від ковіду.

І якщо ми думаємо, що ковіду зараз немає — це не так. Зараз війна і він не на слуху, а ще літо й не сезон для ковіду, але прийде осінь, зима. І люди знову будуть хворіти й помирати від ковіду, хоча, можливо, інформаційно це буде не так помітно.

— Але сподіваюсь на те, що таких хворих буде менше, тому що дуже багато людей вакцинувалось, але й не потрібно забивати на це, — каже лікар.

І наостанок Євген Щербина пояснює: бустерна — це не третя вакцина чи вакцина з якимось конкретним порядковим номером.

— Це будь-яка за рахунком вакцина, яку ми робимо після основного первинного вакцинального комплексу, — говорить лікар. — Первинний вакцинальний комплекс для кожної вакцини свій. Наприклад, для АКДП — це три вакцини, для КПК — дві вакцини (але бустерні непотрібні бо після цих двох пожиттєвий імунітет), для ковіду — це дві вакцини (але якщо це одноразова Janssen — то одна вакцина)…

Тобто після цієї кількості вакцин, у людини з’являється повноцінний імунітет, але він згодом буде просідати, і для того що ці просадки контролювати, потрібна бустерна вакцина. Тобто кожна наступна вакцина після основних — бустерна, яку потрібно буде робити далі з певним визначеним інтервалом.


Читайте також:

Ноги як колодки, очі як щілини — що робити з набряками влітку, розповідає лікар

Після війни буде вал пацієнтів з діабетом, щитовидкою… Нас скосить стрес, — вважає ендокринолог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ols Kat

    Ковід? А шо це?
  • Lollita Waty

keyboard_arrow_up