З 1 жовтня у Вінниці будуть видавати тільки електронні лікарняні. В чому їх особливість?

З 1 жовтня у Вінниці будуть видавати тільки електронні лікарняні. В чому їх особливість?
  • Україна переходить на е-лікарняні вже з 1 жовтня. Це поборе корупцію та видачу «фіктивних листків непрацездатності», запевняє нардеп Михайло Радуцький.
  • У Вінниці е-лікарняні видавали в тестовому режимі ще з літа. Але навесні вінничани зіткнулися з нестачею листків непрацездатності.
  • У чому особливість лікарняних, які будуть виключно в електронному вигляді?

З 1 жовтня Україна повністю перейде на електронні лікарняні. Оформлення всіх листків непрацездатності буде відбуватися винятково з внесенням даних до електронної системи охорони здоров’я. Про це в телеграм-каналі повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я, меддопомоги і медичного страхування Михайло Радуцький.

«Індустрія» продажу фіктивних листків в Україні доволі масштабна, — пояснив нардеп. — А електронна система дозволяє перевірити, скільки і кому той чи інший лікар виписав лікарняних листів. Адже кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника»

Радуцький зазначив, що наразі 137 тисяч медичних працівників пройшли онлайн-навчання, а 2,9 тисячі з трьох тисяч медустанов уже оформляють е-лікарняні. Із початку роботи системи створено майже мільйон медичних висновків про непрацездатність.

Відео дня

Вінничани цієї весни, нагадаємо, зіткнулися з небаченим раніше дефіцитом — в області закінчилися паперові бланки лікарняних. Лікарі видавали тимчасові довідки. Проте ці документи не були підставою для нарахування виплат, зокрема, декретних та лікарняних грошей.

Електронні лікарняні почали видавати влітку 2021-го. Але лише деякі медзаклади та й то, в тестовому режимі.

Нестача паперових листків непрацездатності тривала з березня до серпня. У останній місяць літа вінницькі медзаклади отримали бланки, і людям по черзі стали міняти видані раніше тимчасові довідки. У Вінницькій ОДА говорили, що на область передали 170 тисяч бланків, що цілком покриває потребу.

Але вже за кілька днів паперові листки непрацездатності відійдуть в минуле: будуть винятково е-лікарняні.

— У лікарняний вносять такі основні дані: де працює людина, номер медичного висновку, дата початку і закінчення лікарняного та що саме призвело до непрацездатності, — казала керівниця вінницького управління Пенсійного фонду Олена Корчака. — Працівник може відстежувати процес оформлення листа. Наразі ж, коли людина оформлює лікарняний, то обходить кілька кабінетів і витрачає чимало часу.

Детально про е-лікарняні у матеріалі Наталії Корпан: Електронні лікарняні: як вони працюють і що буде з паперовими бланками?

 

Читайте також:

«Це прорив, що дозволили пересадку органів». Запитали у вінничан про донорство після смерті

Чи безпечно вибирати дешеві аналоги таблеток, або Як зекономити на лікуванні

Склали рейтинг популярних вінницьких педіатрів. Чи можна ще до них потрапити і як це зробити?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up