Яку допомогу можуть отримати родини загиблих військових у Вінниці? Перелік та контакти

Яку допомогу можуть отримати родини загиблих військових у Вінниці? Перелік та контакти
  • Громада Вінниці підтримує членів сімей загиблих та померлих військових на російсько-українській війні. 
  • Для цього запровадили низку пільг та виплат. Серед них: гуманітарна, психологічна допомога, кошти на оздоровлення дітей та підготовку їх до школи і багато іншого. 
  • Розповідаємо, куди звертатися, щоб отримати усе те, що гарантує муніципалітет

Чергову зустріч з родинами загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України провели у Вінниці працівники департаменту соцполітики міськради, 30 червня. Повідомляють, що 30 сімей отримали відповіді на актуальні питання щодо соціальної допомоги.

— Ця зустріч вже є третьою по рахунку. Ми так зазвичай і проводимо — збираємо 20-30 родин загиблих військових, щоб не тільки розповісти про муніципальну підтримку, а і для того, щоб між нами був діалог. Щоб ми зрозуміли, чого потребують ще родини, в яких є загиблі військовослужбовці, — каже директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Відео дня

Адже крім державної підтримки, ці вінничани можуть отримати муніципальні пільги. Розповідаємо, які саме.

Допомога на дітей

Родини полеглих військових можуть отримати матеріальну підтримку на дітей.

— Передбачені виплати на оздоровлення дітей, віком від 0 до 18 років, — каже Войткова. — Щорічна виплата складає 5 тисяч гривень. Тобто, якщо в родині двоє-троє та більше дітей, то такі кошти сім’я отримає на кожну дитину. Витрачати їх можна власний розсуд: відправити дітей до літнього табору, використати на лікування тощо.

Також на дітей загиблих захисників з бюджету громади нараховуватимуть допомогу на збори дітей до школи.

— Таку матеріальну підтримку виплачують, якщо дитина вперше йде до першого класу. Розмір одноразової виплати — 5 тисяч гривень, які можна витратити на шкільне приладдя, — пояснила Валентина Войткова.

Оздоровлення дорослих

Дорослі члени сімей загиблих військових мають право скористатися компенсацією на самостійне санаторно-курортне лікування.

— Розмір компенсації складає 15 тисяч гривень. Але для цього члену родину треба підійти до Прозорого офісу, подати форму 070 від лікаря та по приїзду з оздоровлення надає рахунок, скільки було витрачено коштів на оздоровлення в санаторії, — каже директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Відшкодування відбувається по факту. Тобто, якщо було витрачено 12 тисяч гривень, то людина отримує 12 тисяч. Але програмою передбачено, що максимальна сума відшкодування складає 15 тисяч гривень.

Ще одну виплату, розміром до 15 тисяч гривень, також можна отримати за проведення ортопедичного зубопротезування.

— Тут також родини загиблих (померлих) Захисників і Захисниць отримують відшкодування по факту, — пояснила Валентина Войткова. — Якщо ж вартість стоматологічних робіт склала більшою за 15 тисяч гривень, то сім'я доплачує зі своїх коштів.

Деякі послуги — зокрема, медогляди, аналізи — члени сімей загиблих військових можуть отримати безкоштовно чи за пільговою ціною у «Міському лікувально-діагностичному центрі».

Крім того, члени родин загиблих військових, загиблих Героїв України — батьки, вдови (вдівці) та діти, віком від шести років — можуть безкоштовно їздити в громадському транспорті. А саме мають 60 безплатних поїздок на місяць в муніципальних автобусах, трамваях та тролейбусах Вінниці.

До того ж міська влада пропонує членам сімей, де є загиблі (померлі) військові матеріальну допомогу на оплату комунальних послуг в опалювальний період.

Програма буде вдосконалюватись

Підтримка від громади не обмежується тільки коштами. До загальноміських та державних свят родинам загиблих (померлих) військових пропонують продуктові набори.

І щоб родина змогла пережити той біль, який їй завдала росія, психологи Вінницького міського центру соцслужб готові допомогти консультаціями по телефону: 067 431 16 90.

— При будь-яких складних обставинах міська влада підтримує родину, в якій загинув військовослужбовець, — додає директорка департаменту соцполітики Валентина Войткова. — За дорученням міського голови такі сім'ї отримують посилену соціальну підтримку. Вона охоплює безліч питань: оформлення дитини до садочку, вирішення побутових питань, потреба у лікуванні, надання матеріальної допомоги з бюджету громади, якщо родина перебуває в скрутному становищі та багато іншого.

— А як щодо підтримки родин, де є військовополонені, безвісти зниклі чи поранені військовослужбовці? — запитав журналіст.

— Поки комплексна програма розповсюджується тільки на родини загиблих (померлих) військових, — відповіла Валентина Войткова. — Але ця програма постійно вдосконалюється. І ми додаємо нові заходи, залежно від потреб сімей. Якраз для цього ми й проводимо публічні зустрічі з членами сімей військовослужбовців.

Корисні контакти

Департамент соціальної політики міської ради запрошує жителів громади звертатись до Прозорих офісів соціального спрямування. Це надасть можливість на правових підставах сприяти у розв'язання назрілих питань сімей Захисників та Захисниць, а також здійснювати юридичний супровід, психологічну підтримку, надавати матеріальну чи гуманітарну допомогу таким сім’ям.

Сім’ї захисників можуть звертатись у:

  • «Прозорий офіс» «Правобережний» за адресою: проспект Космонавтів, 30, 2 поверх. Телефони: (0432) 50-83-91, 50-83-89, 068-98-38-390, 097-101-58-40
  • «Прозорий офіс» «Лівобережний» за адресою: вулиця Замостянська, 7, II поверх. Телефони: (0432) 50-86-69, 50-86-71, 068-98-38-340, 093-190-83-93.

Довідкову інформацію можете отримати ще на сайті Вінницької міської ради за цим посиланням.

Крім того, при Вінницькій ОВА діє відділ взаємодії з ветеранами війни. Там повідомили, якщо у вашій сімʼї є Захисник чи Захисниця, які отримали важкі поранення, травму чи захворювання та потребують допомоги або ж ви знаєте таку сімʼю — за консультацією чи допомогою звертайтесь за телефоном: (067)600-24-02 — Ірина Войтенко, начальниця відділу взаємодії з ветеранами війни.

Раніше, нагадаємо, розповідали як отримати 25 тисяч гривень на поховання загиблих військових у Вінниці.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Читайте також:

Депозити для військових: які умови пропонують банки та інші питання про цю послугу

До річниці трагедії 14 липня у Вінниці проведуть акцію «Янголи пам’яті»

У Вінниці діє допомога на оздоровлення дітей військових

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up