Чи має право цивільна дружина загиблого військового на виплати чи спадщину? Запитали в адвоката

Чи має право цивільна дружина загиблого військового на виплати чи спадщину? Запитали в адвоката
Фото ілюстративне
  • Чи може дружина загиблого військового отримати спадщину чи виплати, якщо шлюб не був зареєстрованим? Розповідає вінницька адвокатка.

     

З початком повномасштабного вторгнення росії багато українських захисників, на жаль, не повернулися до рідних домівок. Водночас члени їхніх сімей мають право на отримання відповідного статусу та певних пільг. Актуалізувалися питання, які стосуються спадкування після смерті військового.

Спадкоємці військового

Правозахисники зазначають, що в Україні спадкування здійснюється або за законом, або за заповітом. Якщо заповіт не складений, то в разі смерті військового, спадкування відбувається за законом, тобто за принципом черговості.

За словами адвокатки Мар'яни Слізяк, закон визначає п'ять черг спадкоємців. При цьому кожна наступна черга отримує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, неприйняття ними спадщини. При цьому, діти є спадкоємцями першої черги за законом. Це стосується як дітей, народжених в офіційному шлюбі, так і позашлюбних дітей.

Відео дня

 Якщо ж спадкування відбувається на підставі заповіту, то спадкоємцями є ті особи, які зазначені в тексті заповіту. Це можуть бути будь-які особи, визначені спадкодавцем, незалежно від наявності родинних зв'язків між ними.

А цивільна дружина?

Має право на спадщину і цивільна дружина військовослужбовця.

— У випадку спадкування за заповітом, проблем не виникне, — зазначає Мар'яна Слізяк.— Однак, у випадку спадкування за законом, до кола спадкоємців першої черги така жінка входити не буде, адже, перша черга спадкоємців включає в себе дітей, того з подружжя, який пережив спадкодавця, та його батьків.

В свою чергу, Сімейний кодекс України визначає, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя. Відповідно, цивільна дружина — не є одним з подружжя, який пережив іншого.

— Разом з тим, згідно статті 1264 Цивільного кодексу України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини, — розповідає адвокатка.— Відповідно, цивільна дружина зможе оформити спадкові права у випадку відсутності спадкоємців 1, 2 та 3 черг або неприйняття (відмови від прийняття) ними спадщини, а також за умови підтвердження факту проживання із померлим (загиблим) військовослужбовцем однією сім’єю не менше п’яти років. Такий факт можливо встановити в судовому порядку за наявності доказів, які такі обставини підтверджують. 

Отже, цивільна дружина може бути визнана членом сім’ї загиблого військовослужбовця, якщо буде встановлено факт спільного проживання, побуту, спільних прав та обов’язків в судовому порядку.

Виплати за зигиблого захисника

Хто може отримати одноразову грошову допомогу у сумі 15 мільйонів гривень за загиблого військового?

— У випадку загибелі військовослужбовця одноразова грошова допомога виплачується рівними частками всім особами, які мають право на її призначення та отримання, після їх особистої заяви чи заяви законних представників, — говорить адвокатка Слізяк. — Одноразова виплата розподіляється порівну між батьками, одним із подружжя, неповнолітніми дітьми та утриманцями загиблого захисника чи захисниці України. 

Чи мають право на отримання допомоги, наприклад, цивільна дружина чи чоловік загиблого або ж загиблої? 

 — Так, якщо через суд вдасться довести спільне проживання, — зазначає правозахисниця. — Отже, цивільна дружина може бути визнана членом сім’ї загиблого військовослужбовця, якщо буде встановлено факт спільного проживання, побуту, спільних прав та обов’язків в судовому порядку.

 

Читайте також:

Перейде майно і борги. За яких умов можна отримати спадок військового?

З якими запитами військові звертаються до правозахисників? Розповіла вінницька адвокатка

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії? Рекомендації адвоката

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Александр Логинов

    Адвокатесса

    Олег Каськов reply Александр Логинов

    Александр Логинов саме так :)

    Александр Логинов reply Александр Логинов

    Олег Каськов да ну?а жена принца тогда как?

    Олег Каськов reply Александр Логинов

    Александр Логинов адвокатиня.

keyboard_arrow_up