Перейде майно і борги. За яких умов можна отримати спадок військового?

Перейде майно і борги. За яких умов можна отримати спадок військового?
  • Щодня стрічка новин переповнена чорними звістками про загиблих або безвісти зниклих захисників. Відтак, питання спадкування є актуальним та нагальним.
  • Як отримати спадщину під час війни — пояснює адвокат.

Згідно з цивільним законодавством, успадкування від військовослужбовця відбувається або за законом, або за заповітом. Є заповіт — є визначений спадкоємець. Нема — родичі вишиковуються у черги. Їх п’ять. Спочатку — дружина, діти, батьки померлого...

Правозахисники наголошують: варто звернути увагу, що в умовах воєнного стану законодавство зазнало змін у сфері спадкування. Тому захисникам та їх спадкоємцям слід це враховувати. Щоб було менше проблем з оформленням спадщини, необхідно дотримуватися визначених законом часових норм і процедур. 

Термін прийняття спадщини

За словами вінницької адвокатки Мар'яни Слізяк, з червня 2023 року термін для прийняття спадщини або відмови від неї повернувся до довоєнних норм та складає пів року.

Відео дня

Однак, на практиці, досить часто виникає ситуація, коли особі, яка в 6-місячний строк не звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, відмовляють від оформленні спадкових прав. Тоді є два варіанти розвитку подій: досудовий та судовий.

— Досудовий порядок включає в себе можливість спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, подати заяву нотаріусу про прийняття спадщини, — розповідає правозахисниця. — У випадку відсутності такої згоди або відсутності інших спадкоємців, новий спадкоємець може звернутися до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Судовий спосіб захисту матиме успіх у тому випадку, якщо пропуск строку на прийняття спадщини відбувся через поважну причину. Наприклад, військовий у той час брав участь у захисті Батьківщини.

Спадок військового, який зник безвісти

За словами адвокатки, майно військового, який зник безвісти, успадкувати не можна. 

— Цивільне законодавство визначає, що успадкувати можна майно лише померлої особи, — каже Мар'яна Слізяк. — Якщо ви отримали сповіщення про зникнення військовослужбовця безвісти, то в силу вимог статті 44 Цивільного кодексу України, над майном такого родича можна встановити лише опіку, Опікун тоді приймає виконання цивільних обов’язків на користь зниклого, погашає за рахунок його майна борги, управляє цим майном в його інтересах.

Однак встановленню опіки над майном військовослужбовця, який зник безвісті, передуватиме судовий процес про визнання фізичної особи безвісти зниклою та звернення до нотаріуса із заявою про встановлення опіки над майном такого військовослужбовця.

— Можна успадкувати майно військовослужбовця, який зі слів побратимів загинув, а родичам прийшло сповіщення про його зникнення безвісти. Однак цьому передуватиме певна юридична процедура — оголошення такого військовослужбовця померлим, — розповідає адвокатка. — Згідно зі статтею 46 Цивільного кодексу України, фізична особа, яка пропала безвісти у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше закінчення шести місяців. Оголошення фізичної особи померлою здійснюється на підставі рішення суду, яке ухвалюється за наявності певних доказів (матеріалів службового розслідування, показань свідків, актів, фото та відео, тощо).

Може бути й таке, що військовослужбовець, якого було оголошено безвісти зниклим, повертається до свого місця проживання.

— Якщо військовослужбовець, який був визнаний безвісно відсутнім, з'явиться, суд за місцем перебування військового або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою самого військовослужбовця або іншої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Відповідно, опіка над майном такого військовослужбовця припиняється.

А якщо після того, як бійця випадково оголосили загиблим, він виявиться живим?

— Якщо захисник, який був оголошений померлим, з'явиться або якщо одержано відомості про його місце перебування, скасовується рішення суду про оголошення фізичної особи померлою, — зазначає Мар'яна Слізяк. — У такому випадку спадкоємці такого військовослужбовця повертають йому майно або відшкодовують його вартість.

Слід нагадати, що до складу спадщини входять не лише права, а й обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент смерті, в тому числі і борги.

Якщо спадкоємець за кордоном?

Порядок реалізації права на спадкування осіб, які виїхали і перебувають за межами України, дещо відрізняється. 

— За кордоном нотаріальні дії здійснюють консульські установи та дипломатичні представництва України, — говорить правозахисниця. — Таким чином, заяву про прийняття спадщини спадкоємець повинен подати до вище зазначених установ. Заяву про прийняття спадщини можна направити нотаріусу на підконтрольній території України поштою, заздалегідь попередивши його про це. Але в такому випадку вона повинна бути завірена нотаріусом тієї країни, в якій перебуває спадкоємець. 

Адвокатка зазначає, що залежно від наявності міжнародних договорів між Україною та країною, де перебуває спадкоємець, може бути необхідне проставлення апостилю, а також необхідно буде зробити нотаріально завірений переклад заяви на українську мову.

Після отримання українським нотаріусом завіреної заяви алгоритм прийняття спадщини буде аналогічним тому, що існує для спадкоємців, які перебувають в Україні.

 

Читайте також:

З якими запитами військові звертаються до правозахисників? Розповіла вінницька адвокатка

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії? Рекомендації адвоката

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up