З якими запитами військові звертаються до правозахисників? Розповіла вінницька адвокатка

З якими запитами військові звертаються до правозахисників? Розповіла вінницька адвокатка
  • Чимало адвокатських бюро нині надають послуги правозахисників з воєнного права, які стосуються питань служби в армії, мобілізації, виїзду військовозобов’язаних за кордон та правил військового обліку.
  • Вінницька адвокатка розповіла, з якими запитами найчастіше військові звертаються під час війни, які найгучніші справи вдалось виграти.

Днями виповниться два роки, як росія завдала ракетних ударів по нашій країні, пішовши повномасштабною війною. 24 лютого 2022 року сотні тисяч українців стали на захист Батьківщини, зі зброєю в руках. З тих пір захищати права та інтереси кожного військовослужбовця стало обовязком адвокатів.

Користуватися допомогою адвоката у військових справах і отримувати від військових юристів консультації активно почали ще в 2014 році, коли була оголошена мобілізація. Адже для громадян це було нове і не зовсім зрозуміле. З повномасштабним вторгненням це питання набуло особливої гостроти. 

Адвокат у воєнних справах,як правило, має справу з призовниками, військовими, а також офіцерами в відставці та запасі. Основними послугами, що надаються ними є:

Відео дня
  • надання консультацій з питань пов’язаних з воєнним правом;
  • представництво інтересів військовослужбовців та їх сімей;
  • складання юридичних документів, рапортів;
  • допомога в оформленні виплат, пільг, інших видів грошового забезпечення;
  • допомога та захист від неправомірних дій;
  • оскарження рішень військово-лікарської комісі (ВЛК).

За словами вінницької адвокатки Мар'яни Слізяк, найчастіші запити наших військових:

  1. звільнення з військової служби,
  2.  оскарження дій командування щодо невиплати належного грошового забезпечення;
  3.  оскарження рішення ВЛК;
  4. оскарження рішення МСЕК;
  5.  направлення на лікування;
  6.  надання відпустки за сімейними обставинами;
  7. переведення;
  8.  оскарження інших дій чи бездіяльності командування.

Справа на мільйон і більше

Адвокатка розповіла, якими були у неї найгучніші справи пов'язані з інтересами військових, які вдалося виграти.

— Цікава та гучна справа була щодо притягнення військовослужбовців до матеріальної відповідальності на суму близько 1,5 млн. гривень за незаконне списання паливно-мастильних матеріалів, — розповідає Мар'яна Слізяк. — Справу виграли. Наказ про притягнення до відповідальності скасували. 

Суть спору: військова частина притягнула доматеріальної відповідальності двох військовослужбовців на загальну суму 1 мільйон 150 тисяч гривень. Сума не маленька, погодьтесь.

Строк на звернення до суду з позовом проти військової частини був у нас обмеженим (4-5 днів), а крім наказу про притягнення до матеріальної відповідальності наших клієнтів на восьми аркушах — нічого не було. Це не зовсім наш стиль роботи, але ми ризикнули.

В процесі розгляду справи  зібрали докази (судова справа складає три тома по 250 аркушів) та просто розірвали опонентів в судових засіданнях. Тепер уже військова частина повинна повернути нашим клієнтам витрачені кошти на залучення адвоката для захисту їхніх прав у даній справі.

Грошове забезпечення, вільнення з військової служби

Також вінницька правозахисниця розповіла, як виграла справу для військового, який ще перебуває на службі у військовій частині. За рішенням суду, військова частина повинна компенсувати клієнту близько 350 тисяч гривень плюс витрати на правничу допомогу.

— Суть в тому, що за час перебування на стаціонарному лікуванні та у відпустці для лікування після тяжкого поранення повʼязаного із захистом Батьківщини, військова частина не виплачувала йому грошове забезпечення в повному розмірі,— каже Мар'яна Слізяк.

А розпочалось все в листопаді 2022 року. Адвокатці зателефонувала жінка і повідомила, що знайшла її профіль у Facebook, бажає працювати.

— Це була дружина мого клієнта. Уже через тиждень ми з військовим дистанційно підписали договір, а через місяць звернулись до суду (протягом місяця ми збирали докази). Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду набрала законної сили.

Також були не менш актуальні запити від військових та їх родин.

— Ще одна справа була. Стосувалася бездіяльності щодо строків та порядку розгляду рапорту військовослужбовця про звільнення з військової служби, — розповідає правозахисниця. — Також була цікава справа про встановлення факту самостійного виховання дитини до 18 років. Суд встановив такий факт, тепер моя клієнтка має право на звільнення з військової служби. Складність останньої справи полягала у тому, що практика Верховного Суду з цього питання на момент розгляду справи не була однозначною. У темні часи важливо, як ніколи, аби гарантовані права були захищені, а закони виконувалися.


Читайте також:

Як оскаржити рішення військово-лікарської комісії? Рекомендації адвоката

«Втома людей чи байдужість». Захисник ледве зібрав голоси на присвоєння звання Героя батьку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up