«Втома людей чи байдужість». Захисник ледве зібрав голоси на присвоєння звання Героя батьку

«Втома людей чи байдужість». Захисник ледве зібрав голоси на присвоєння звання Героя батьку
Сергій Петуховський загинув на Донеччині в серпні 2023 року
  • Старший сержант Петуховський загинув в бою на Донеччині 9 серпня минулого року. Йому навіки 53 роки.
  • За виявлену хоробрість, мужність та звитягу воїну рідні просять надати звання Героя України, посмертно.
  •  Син загиблого захисника, теж військовий ЗСУ, розповідає, як важко нині зібрати підписи на петицію.

Захисник Сергій Петуховський народився 17 липня 1970 року в селі Новоселиця Жмеринського району. Там закінчив школу і вступив до Вінницького училища, де здобув спеціальність плиточника-облицювальника.

Служив в армії, в десантних військах в Німеччині. Повернувся до України, проживав у Вінниці. Одружився, мав двох дітей. Працював будівельником. Згодом довелося заробляти на життя за кордоном, працюючи водієм. Коли почув про повномасштабне вторгнення росії на територію України, не повідомивши рідним, записався до тероборони.

Відео дня

Далі Сергій Петуховський мужньо захищав рідну землю в лавах 35 бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, 88 батальйону 1-ї роти. в званні старшого сержанта разом із побратимами звільняв населенні пункти у Донецькому напрямку.

Під Мар’янкою отримав дві контузії, проходив лікування в Хмельницькій області, і за кілька тижнів знову повернувся на фронт. Разом із побратимами 35 бригади морської піхоти звільняв окуповані території Донеччини, а в серпні цього року пішов з хлопцями у наступ ворогові. Звільняв Урожайне Волноваського району Донецької області.

17 липня наш земляк на фронті зустрів свій 53-й день народження. А вже 9 серпня Сергій Петуховський зустрів свій останній бі. Захисник загинув внаслідок мінометного обстрілу, коли йшов у наступ на ворога, звільняючи від окупації село Урожайне.

До рідної домівки на щиті Сергій Петуховський повернувся 18 серпня. Морпіх не встиг почути щасливу новину: в середині серпня селище Урожайне Волноваського району, яке він боронив, захисники звільнили від ворога і закріпилися на досягнутих рубежах. 

Вдома чоловіка, у закритій труні та під жовто-блактиним стягом, зустрічали дружина, двоє дітей та онуки. Щоб попрощатися з батьком, з передової приїхав його син, також військовий ЗСУ Сергій Петуховський.

Петицію створили в листопаді

Саме син став ініціатором створення петиції про присвоєння батькові, Сергію Петуховському,  звання Героя України (посмертно). Адже він в перші дні повномасштабного вторгнення, не вагаючись, пішов на захист України зі словами, що не залишить цю війну дітям та онукам.

«Перший бій старший сержант Петуховський разом із побратимами зустрів під Новобахмутівкою. Тоді довелося тримати майже кругову оборону та відстрілюватися від переважаючих сил противника, не залишивши ворогу жодного шансу, — йдеться в тексті петиції. —Згодом підрозділ старшого сержанта Сергія Петуховського перейшов до рішучіших дій для того, аби вигнати окупантів із рідної землі, — від оборони до наступу». 

«Влітку 2023 року почався контрнаступ українських сил і Сергій у складі свого загону також брав участь та воював проти російських загарбників, крок за кроком позбавляючи ворога наміру й далі топтати український чорнозем, — зазначається в петиції. — Велися запеклі бої… Штурм за штурмом для Сергія Миколайовича проходив успішно, але вже 9 серпня його серце перестало битися назавжди. 

Група військових проводила штурмові дії зі звільнення населеного пункту Урожайне Волноваського району Донецької області та була помічена ворожою розвідкою, після чого українських бійців чекав масований артилерійський обстріл. Ворог застосовував усі наявні види озброєння і в якусь мить ворожа міна поцілила прямо біля Сергія Миколайовича, внаслідок чого він отримав важкі травми несумісні з життям».

«Ще 300 голосів потрібно»

 

Ми зв'язалися з сином полеглого захисника, Сергієм Петуховським. Вінничанин теж зараз воює на передовій. За словами захисника, тепер він нищить ворога з подвійною силою — за себе і батька, на честь якого був названий.

Не дивлячись на те, що Сергій з листопада минулого року розповсюджував інформацію про петицію по соцмережах, звертався до вінницьких і всеукраїнських ЗМІ, каналу 1+1 — для розгляду  не вистачає ще три сотні голосів.

— Уже 80 днів збираємо голоси для петиції. Ще близько 300 голосів потрібно, — каже син загиблого захисника.

Сергій розповів, що зібрати голоси на підпис петиції на присвоєння батьку Героя з кожним днем стає все важче.

— Спочатку, перших 10 тисяч голосів, назбирали майже за тиждень, — каже боєць. — Це завдяки рекламі у соцмережах, близьким, знайомим. А далі ми просто обмінювались голосами з людьми, які створили петиції своїм рідним. Далі поширення у соцмережах не давало жодного результату, чи то через втому людей, чи просто проста байдужість. Сподіваюся, ми назбираємо необідну кількість голосів, для цього є ще два тижні.

P.S. На момент публікації статті необхідна кількість голосів під петицією про присвоєння звання Героя України Сергію Петуховському була зібрана. Петиція очікує на розгляд.

 

Читайте також:

Ціна звільнених земель — життя Героїв. У Вінниці попрощались з морпіхом Сергієм Петуховським

Просять надати звання Героя України Сергію Петуховському. Петиція

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Valentina Pidlvzhnyak

    Підтримую
  • Раїса Брижата

    Підтримую
  • Lilia Irinich

    Вічна світла пам'ять Герою щирі співчуття рідним та близьким
  • Tatyana Cherniha

    Підтримую

keyboard_arrow_up