Як з'явився музей міста Вінниці у Вежі. Цікава невідома історія

Як з'явився музей міста Вінниці у Вежі. Цікава невідома історія
  • Сьогодні — День музеїв. З цієї нагоди вінницькі історики розповіли про одну із невідомих ідей появи музею міста.

Історію опублікували на сторінці «Музей Вінниці».

— У 1970-х роках відбувалися роботи з реконструкції меморіальної зони в парку Козицького (нині Європейська площа). Вежа Артинова — один з символів міста у наш час — тоді перебувала фактично в аварійному стані. Йшлося навіть про її демонтаж. Але група архітекторів на чолі з головним архітектором Вінниці Володимиром Спусканюком вирішила зробити її частиною меморіального комплексу, — розповідають у повідомленні.

Тоді, у січні 1975 року, у своїй статті «Вічно живим» у газеті «Вінницька правда» Спусканюк написав: «Башту на розі вулиць Козицького і Котовського [нині це вулиці Оводова та Грушевського] передбачено реставрувати і реконструювати. Архітектори пропонують розмістити в ній історичний музей міста Вінниці, який доповнить комплекс».

Відео дня

Спусканюк також, вже пізніше, поділився у своїй книзі «Спогади архітектора», що ідею музею у Вежі запропонував донецький архітектор Євген Пантелеймонов. Він реконструював Вежу і у 1985 році там відкрили музей. Але тоді це був музей присвячений «революційній та бойовій славі» більшовиків. У 1993 році там створили виставку, присвячену вінницьким воїнам-афганцям.

Втілити розміщення у Вежі міського музею вдалося частково у 2022 році. Там почала працювати і працює донині виставка Музею Вінниці «Європейська площа: простір (не)пам’яті». Відвідати її можна з понеділка по середу та з п’ятниці по суботу, з 14.00 до 19.00. Вхід вільний.

Водонапірна вежа є головним символом нашого міста. Тому знати про неї бодай щось має кожен. Перевірте знання, які маєте вже, або отримайте нові, пройшовши наш тест:

 

Читайте також:

Московський патріархат будує на Академічному чоловічий монастир. Що про це відомо?

У Вінниці ремонтують РАЦС, зруйнований обстрілом 14 липня. Коли завершать роботи?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Анатолий Гордий

    коммунисты  как  всегда  в  своем  репертуаре    -- разрушим  до  основания  а  затем  ,,,,,,,

keyboard_arrow_up