У Вінниці ремонтують РАЦС, зруйнований обстрілом 14 липня. Коли завершать роботи?

У Вінниці ремонтують РАЦС, зруйнований обстрілом 14 липня. Коли завершать роботи?
Підрядником капремонту будівлі РАЦСу є вінницька фірма «Вінницябуд». Вартість робіт та матеріалів — 18 мільйонів 419 тисяч гривень
  • Через теракт, який вчинила рф 14 липня, були пошкоджені півсотні будинків на Замості. Серед них — будівля РАЦСу.
  • Тут був зруйнований дах, вибиті вікна, а всередині приміщення впала стеля. З листопада 2022 року будівлю відновлюють.
  • Що там змінилося? Скільки на це витратили коштів? Та чи буде незабаром реконструкція «Ювілейного» і Будинку офіцерів?

Будівля РАЦСу, за адресою Замостянська, 26А, знаходиться просто за «Ювілейним». Удень 14 липня, коли на площу Перемоги росіяни вдарили ракетами, цей будинок також понівечило вибуховою хвилею.

— У цю будівлю ми зайшли десь через чотири дні, після того, як стався трагічний обстріл площі Перемоги. На той момент відпрацювали служби поліції, ДСНС і нам дали доступ до приміщення. Що ти ми тут побачили? Завалена стеля, вибиті вікна, багато будівельного сміття — картина жахлива, — каже директор департаменту капітального будівництва міськради Ігор Откидач.

За його словами, першочерговою задачею, яка була перед ними — вивезти сміття, закрити вікна і законсервувати будівлю до подальших дій.

Відео дня

Що вже зробили та коли здадуть об’єкт

Будівельники зайшли на цей об’єкт восени минулого року. За час, що минув, тут провели демонтаж, засклили всі вікна, завершили опорядження стін, проклали нові електрокомунікації.

 — Почали класти плитку на підлогу. Завершуємо ремонт підсобних приміщень, — перелічує виконані роботи Ігор Откидач. — Також завершуємо ремонт підвальних приміщень, яке буде використовуватися як найпростіше укриття під час повітряних тривог. Завершення робіт у нас заплановане на кінець серпня цього року.

Зараз, ми побачили, робітники оздоблюють стіни у приміщенні. Будуть збережені радянські панно, які є залах об’єкта.

— Вони, в цілому, не постраждали від ракетного обстрілу. Але за роки вже втратили свій естетичний вигляд, тому будемо їх реставрувати, — сказав директор департаменту капбуду міськради.

Концепція оновленого приміщення в тому, що послуги з видачі актів цивільного стану та обрядові — будуть чітко розмежовані.

— В одному крилі надаватимуть свідоцтва про народження, смерть та інші адмінпослуги. А в іншому будуть відбуватися весільні церемонії, — каже Ігор Откидач.

До слова, зала для одружень майже не постраждала. Так, тут також були вибиті вікна, але стіни, панно та навіть люстри тут не постраждали. Цю залу ремонтуватимуть в останню чергу, говорив директор департаменту капбуду.

Щодо зовнішніх робіт у будівлі, то тут відремонтують сходи, якими молодята спускатимуться з РАЦСу. А от із повним оновленням всього фасаду доведеться зачекати.

— Його будуть переробляти тоді, коли буде чітке бачення, як виглядатимуть суміжні будівлі — будинок побуту «Ювілейний», Будинок офіцерів. Щоб існувала єдина концепція до їх зовнішнього вигляду, — сказав Ігор Откидач.

Чи варто очікувати ремонт Будинку офіцерів та «Ювілейного»

Оскільки зачепили тему реконструкції інших будівель, то запитали у директора департаменту капітального будівництва про те, чи варто очікувати, що незабаром почнуть ремонт «Ювілейного» та Будинку офіцерів?

— Чи варто очікувати, що в найближчому майбутньому буде реконструкція будівлі «Ювілейного» та Будинку офіцерів?

— На це питання я не можу відповісти, адже ці об'єкти не належать громаді на правах комунальної власності, — відповів Ігор Откидач.

Будинок побуту «Ювілейний», нагадаємо, має десятки власників — приміщення під офіси та майстерні приватизовані. Отож, про його відновлення доведеться говорити з багатьма співвласниками.

Що ж до Будинку офіцерів, то він у власності Міністерства оборони України. У листопаді минулого року будівлю законсервували на зиму. 

Тоді про подальшу долю Будинку офіцерів у Вінницькій ОВА розповісти не змогли, оскільки там поки що не вирішили, що точно збираються робити з будівлею. Попередньо відомо, що фасад збережуть, інші, найбільш постраждалі її частини, найімовірніше — знесуть.

«Про можливі варіанти реконструкції говорили з архітекторами Вінниччини. Маємо зберегти історію і пам’ять про людей, які загинули 14 липня на площі Перемоги», — казав ще в липні минулого року начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов.

Тоді як будівля РАЦСу, за словами директора департаменту капбуду, є в комунальної власності нашої громади. Тому є всі підстави витрачати бюджетні кошти на капремонт будівлі.

Підрядником капремонту будівлі РАЦСу є вінницька фірма «Вінницябуд». Оновлення об’єкта коштувало громаді 18 мільйонів 419 тисяч гривень, про що дізналися з тендеру на «Прозорро».

 

Читайте також:

Будинок офіцерів почали консервувати на зиму

Чи можна проводити масові гуляння у Вінниці під час війни — ми запитали

Як за 10 мільйонів гривень переробили Меморіал Визволення у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up