Як вінницький бізнес може здешевити залучені кредити? Умови міської програми

Як вінницький бізнес може здешевити залучені кредити? Умови міської програми
Якщо берете позику на розвиток бізнесу — банк запропонує муніципальну програму компенсації відсотків по кредиту / Фото: vmr.gov.ua
  • Підприємствам, які мають «прописку» на території Вінницької міської громади, пропонують здешевлення залучених кредитів.
  • Можуть компенсувати від 25 до 100% платежів за користування кредитом. Кошти виплачують з бюджету громади.
  • Розповідаємо, скільки це у грошах, хто може брати участь у програмі та який потрібен пакет документів.

З 2018 року в місті діє муніципальна програма часткової компенсації відсотків по кредитам. Цей засіб здешевити позику мікро-, малому і середньому бізнесу  пропонують в «Укргазбанку», «Кредобанку» і «Ощадбанку». А з 13 липня до програми долучили ще одну фінансову установу: «Укрексімбанк» та вінницька мерія підписали договір. Розібрались в умовах та особливостях міської програми.

Розмір компенсації

Суть програми в тому, що бізнес може отримати часткову компенсацію суми сплачених відсотків по залученим кредитам. Гроші виплачують раз на квартал, з бюджету громади. І у мерії повідомляють, що компенсація покриває від 25 до 100 % платежів за користування кредитом. А скільки це в грошах? 

За останнім рішенням виконкому, компенсації отримали шість підприємств. Наприклад, товариство «МУР» взяло два мільйони гривень у кредит під 15,5%. Кредит вони взяли на три роки, договір завершується в грудні 2021 року.

Відео дня

З початку дії договору вони сплатили 901 тисячу 335 гривень відсотків по кредиту. Але 605 тисяч 701 гривню отримали назад — їх виплатили з бюджету міста. Часткова компенсація у товариства «МУР» покриє половину платежів за користування кредитом.

То міський бюджет тільки віддає гроші? Не зовсім. Заступник міського голови Андрій Очеретний розказує, що у 2020 році на компенсації по кредитам бізнесу перерахували 514 тисяч гривень. Тоді як надходження з податків від цих підприємств зросли на 882 тисячі гривень. І цьому є кілька пояснень.

Умови для позичальників

Щоб взяти участь в програмі потрібно відповідати ряду вимог. Мікро, малий або середній бізнес має працювати на території Вінницької міської громади. Немає бути заборгованостей по сплаті податків, а робітники на підприємстві повинні працювати офіційно і отримувати зарплату, яка вище від мінімальної.

Часткову компенсацію по залученим кредитам пропонують в чотирьох установах - «Укргазбанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Кредобанк» / Фото: vmr.gov.ua

І ще для участі в програмі часткової компенсації бізнес має працювати, а не бути в процесі ліквідації, реорганізації.

— Зробили деяке спрощення, коли ухвалювали програму «Вінничани важливі». Часткову компенсацію по залученим кредитам можуть отримувати і підприємства, які працюють до одного року, — розказує заступник міського голови Андрій Очеретний.

Вимоги є й до кредитного договору. Під програму компенсації підпадають кредити, які беруть для розвитку підприємства і на реалізацію проектів з енергозбереження. Тобто, використати позику потрібно на модернізацію виробництва або на закупівлю сировини чи обладнання, поповнення статутного капіталу тощо.

Кредити для виплати зарплат, на відкриття бізнесу тощо не можна подати на участь в муніципальній програмі. Однак можна розрахувати на часткову компенсацію відсотків, якщо вирішили зробити перекредитування кредиту.

— Підприємці отримали кредити по завищеній відсотковій ставці, які вони брали у комерційних банках. Коли в державі зменшились відсоткова ставка по кредитам, ми спонукали підприємців перекредитуватись в банках-партнерах нашої програми, щоб потім вони ще й отримали компенсації з бюджету. Такі випадки у нас були, — розказує Андрій Очеретний.

Та ще для участі в програмі компенсації відсотків максимальний розмір кредиту має складати 1 мільйон гривень зі строком виплати до семи років. Хоча тут є нюанс.

— Якщо підприємство доведе у своєму бізнес-плані чи ТЕО, що на модернізацію виробництва потрібно два або навіть три мільйони гривень, то й такі випадки можуть потрапити в муніципальну програму компенсації, — пояснює заступник міського голови.

Пакет документів

Банки рекламують клієнтам часткову компенсацію відсотків по залученим кредитам. Під час оформлення кредиту фінансисти пропонують підприємцям здешевлення позики й якщо бізнес підпадає під умови програми, то далі потрібно зібрати пакет документів:

  • заявка-анкета позичальника на отримання кредиту;
  • кредитний договір, графіки отримання і погашення тіла кредиту;
  • бізнес-план або ТЕО проекту, на реалізація якого отримали позику;
  • заява на ім’я керівника вінницького управління ДПС України щодо згоди на передачу персональних даних і даних щодо сплати податків;
  • заява на ім’я міського голови Вінниці щодо участі в процедурі компенсації зі згодою на обробку персональних даних;
  • лист-повідомлення від банку про прийняте рішення і параметри кредитної операції;
  • довідка про відсутність заборгованості з платежів (відповідно до наказу Мінфіну від 03.09.2018 №733) на дату укладання кредитного договору;
  • пам’ятка про умови участі в процедурі компенсації з підписом позичальника;
  • повідомлення позичальника про наявність або відсутність факту отримання держдопомоги.

Шаблони заяв є додатках до рішення міськради від 24.12.2020 №61. 

Банк надсилає пакет документів до департаменту економіки й інвестицій. Виконком на одному з засідань вирішує чи долучити підприємця до програми часткової компенсації. У разі позитивного рішення, раз на квартал, підприємець буде отримувати компенсацію за сплачені відсотки по кредиту.

«Програма непогана, але є недоліки»

Олександр Печалін, голова спілки підприємців «СТІНА»

— Програма часткової компенсації відсотків по кредитам непогана ініціатива. Її підтримую, бо в нас у місті та Україні загалом державних програм підтримки бізнесу не так і багато: їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. 

Серед недоліків, які я бачу, це погане інформування. Бізнес не поспішає брати в цьому участь, бо посадовці (а тим більше банкіри!) не пояснюють зрозумілою мовою умови участі та особливості порядку компенсації. Коли була презентація цієї програми кілька років тому, то вона тривала одну годину.

До того ж, програма здешевлення обслуговування залучених кредитів наразі спрямована на підтримку малого та середнього бізнесу.  Мікро-бізнес не кредитується, не хоче брати бюджетні кошти, бо побоюється прискіпливої уваги від контролюючих органів.

Минулої зими, нагадаємо, стала діяти державна програма «Доступні кредити 5-7-9%». Про актуальні умови можна дізнатись тут. Враження від першого учасника держпрограми в цьому матеріалі: Кредит 5-7-9%. На що дають гроші та які відгуки вінницького бізнесу

 

Читайте також:

Дадуть на мільйон більше грошей для початківців бізнесу. Ще є час подати заявку

Вінниця приваблива для інвесторів. А яка користь з цього вінничанам?

Подарував дружині лавандове поле, для себе залишив спаржу, а тюльпани зачекають

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up