Подарував дружині лавандове поле, для себе залишив спаржу, а тюльпани зачекають

Подарував дружині лавандове поле, для себе залишив спаржу, а тюльпани зачекають
Гектар лавандового поля Аліна отримала від чоловіка Володимира Білка, тільки ж ним не милуватися - працювати треба
  • Поле лаванди розквітло фіолетово у селі Ксаверівка неподалік від Вінниці. Воно поруч з ділянкою спаржі. Обидві площі орендує і доглядає підприємець  з дружиною.
  • Чому взялися за такі незвичні рослини? Що мають від них — гроші чи задоволення?..

У Ксаверівці зацвіла лаванда. Фіолетового кольору квіти аж очі вбирають, такі красиві. Пелюстки ніжні, яскраві, з переливами відтінків, одні світліші, інші темніші. Фотознімки «розлитого» фіолету можна побачити на фотознімках, що їх виставив у Фейсбуці місцевий підприємиць Володимир Білко.

Планував поговорити з ним про спаржу. Він вирощує цю нетрадиційну культуру на площі в один гектар. Цікаво, який отримав результат. Вигідна, чи не вигідна? Урожай зібрано — можна підбивати підсумки.

Відео дня

— У нас зараз інша культура, про яку хочеться говорити, — каже пан Володимир. — Лаванда розквітла. Якраз час її цвітіння. Є привід для розмови. Дуже красиво дивитися на лавандове поле! Під неї відвели таку само площу, як і під спаржу, один гектар. Яким буде результат такого бізнесу, поки що складно спрогнозувати.

«У друзів є маленька Голландія…»

Володимир розповів, що лаванда стане бізнесом дружини Аліни. Так вони вирішили.

— Це буде її заняття, — каже він. — Для мене залишиться спаржа. Обидва поля, спаржі і лаванди, поруч, як мовиться,межа у межу. Щоправда, зараз дивитися на спаржеву ділянку не цікаво. Вона не зовсім пригляд на. Урожай зібрано, що там можна побачити. А поруч така красота — очей не відірвати. Знайомі вже напрошуються на фотосесію. Знімки на фоні фіолету лаванди виходять неймовірно красиві.

Володимир має аграрну освіту, закінчив Вінницький аграрний університет. Знається на питаннях обробітку землі, вирощуванні сільськогосподарських культур. Втім, взявся за нетрадиційні з них, їх ще називають нішові.

— Чому саме лаванда, Володимире? — запитую у співрозмовника. — Не пшениця, боби, чи овочі…

Каже, на одному гектарі пшеницю не вирощують, бо на такій площі нічого не заробиш, це буде бізнес у мінус. Овочів у нас росте немало, до того жними наповнюють ринок господарства і підприємці з південних областей, не кажучи вже про Туреччину, наприклад. Зрештою, про лаванду вони теж не думали.

— Ми з дружиною  мали інші плани, — розповідає Володимир. — Обдумували, як зайнятися тюльпанами. У нас є друзі у Херсонській області. Вони мають свою маленьку Голландію. Садять тюльпани. Це красиво і прибутково. Але є одне але…

Коли заглибилися у розрахунки, зрозуміли, що така справа їм не по кишені. Грошей не вистачить навіть на старт.

— Щоб висадити на одному гектарі цибулинки тюльпанів, треба заплатити за них п’ять мільйонів гривень, — ділиться думками підприємець. — Це вже перевірено друзями з Херсону. Починати з меншої площі нема смислу. Не буде віддачі.

«У нас не маячать перед очима зелені купюри»

Лаванду порадили ще одні знайомі Білків. Вони з Київщини. Там займаються нею. Нині це дуже популярна рослина, точніше кажучи, на неї великий попит. Як на квіти, так і на лавандову олію, тобто насіння, з якого її виготовляють. Лаванду використовують як у фармації, так і в парфумерному виробництві і навіть у харчовій промисловості.  Так розповідали знайомі з Київщини.

Про це само Білки чули від земляків. Володимир каже, що лаванда росте у Тиврівському районі. Її вирощують у Ладижині. Цим займається тамтешній підприємець Станіслав Розсоха. Він придбав обладнання для виготовлення лавандової олії. Білко спілкувався з ним, чоловік ділився досвідом.

— Після розмови зі Станіславом Розсохою у нас виникло бажання теж придбати обладнання для виготовлення лавандової олії, — розповідає співрозмовник.

Запитую, чи цікавилися ринком збуту, чи прораховували, що матимуть з такого бізнесу.

Відповідь співрозмовника дещо здивувала. Каже ні, не прораховував і не цікавився дуже конкретно.

— Мені доводилося бувати на багатьох тренінгах, навчаннях, і щоразу говорять про необхідність вивчення ринку, перспективи і т.д,, так само наводять розрахунки можливих прибутків, —  говорить Білко. — Так вже «малюють» картини, що у декого перед очима починають маячіти зелені купюри. Насправді на практиці виходить трохи по-іншому . Тому ми не тішимо себе ілюзіями про великі заробітки.

На думку співрозмовника, без окреслення перспектив, без розрахунків, звичайно, не обійтися, разом з тим треба залишатися реалістами.

Мільйонерами не стали, хоч дехто саме так написав   

У Білків, наскільки я зрозумів, багато друзів. Про декого з них, херсонських і київських, уже згадували вище. У рідному місті їх, зрозуміло, найбільше. Якось Володимир розмістив світлину зі своїм університетським товаришем Олександром Онуфрійчуком. Пригостив його спаржею, а той підтримав товариша дописом у Фейсбуці.

Так ось, вінницькі друзі, які мають землю, виділили два гектари для Білків.

До речі, і спаржа, і лаванда, мають одну спільну особливість — їх висаджують один раз на 7-10 років.

Що дало вирощування спаржі?

— По-перше, це нелегка праця, — говорить Володимир. — По-друге, це аж ніяк не мільйон гривень прибутку, як дехто написав про нас, називаючи таку цифру. Хоча прибуток таки отримали. Але приблизно у десять разів менший, ніж мільйон гривень.

На життя Білко заробляє іншою роботою. Він є дилером однієї з компаній з продажу біопрепаратів, а також консультує фермерів, які займаються вирощуванням овочів

Ще про лаванду. Сьогодні на ринку «Урожай» за маленький пучок фіолетових квітів просили 20 гривень.

 

Читайте також:

Їдемо у Тарасівку на водоспад з… інтернетом. Чим ще приваблює місце за 53 кілометри від Вінниці?

«Навіть у МНСників був шок від побаченого», — про наслідки зливи на Київській

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Наталія Кипень

    Молодці! Дуже гарна ідея!!!
  • Master Vm

    Можна приїзжати в будь який час .
  • Оля Борщ

    Молодці!!!
  • Olya Shlyahova

    🥰

keyboard_arrow_up