Як у Петрашівці масло «били». Пропонуємо майстер-клас для поповнення Великоднього кошика

Як у Петрашівці масло «били». Пропонуємо майстер-клас для поповнення Великоднього кошика
Не менше півтори години треба трясти банку зі сметаною, аби зявилися шматочки масла
  • Масло у Великодньому кошику нині рідкість, раніше це був один з обов’язкових атрибутів.
  • Дехто з господинь продовжує виготовляти його у себе вдома.
  • Напередодні Великодня майстер-клас з приготування масла  провели у селі Петрашівка.
  • Кожен охочий може «збити» для себе масло — треба мати бажання і терпіння.

Майстер клас провела у своїй оселі Лідія Кравченко разом з двома донечками — Лілею і Танею та Галиною Пахольчак. Зробили це на прохання ГО «Ямпільщина туристична. Керівник організації Мирослава Марченко стала ініціатором такого заходу.

«Збивати» масло — вислів дуже давній. Дотепер поширений у селах. До речі, так само кажуть про процес приготування олії. «Поїхав на олійню бити олію!». Ці фрази частково передають суть процесу. Хоча технології приготування масла й олії відрізняються між собою.

Процедура приготування масла проста. Разом з тим потребує витривалості і терпіння.

Про те, як відбувався майстер-клас, розповіла Мирослава Марченко. Вона ж фіксувала на відео роботу.

Трясти банкою треба не менше, ніж півтори години

Для майстер-класу господиня припасла чотири літри домашньої сметани. Лідія Кравченко розділила сировину у чотири літрові банки. Передала їх кожній учасниці майстер-класу.

Сметана густа. Аби її трохи розбавити, долила у кожну баночку по невеликій чашечці добре підігрітої теплої води.

Жінка одразу попередила, що попереду на них чекає тривала робота. Масло з’явиться не раніше, як  через півтори години. Весь цей час потрібно трясти банкою. У такий спосіб «збивають» масло. Так робили колись у давнину, так це передалося нинішньому поколінню.

«Ура! Є сироватка»

Всі приступили до роботи дуже активно. Закриту кришкою банку треба було трясти, котити, як хочеш робити, аби тільки збивалася сметана. Від активного старту уже хвилин через 10-15 в учасниць стали боліти руки. Їм  давали трохи перепочити присутні в оселі чоловіки.

Майстриня весь час нагадувала, щоб пильнували, коли в банці з’явиться сироватка.

Але для цього треба було ще трясти й трясти банкою! Поява сироватка була така довгоочікувана, хоч кричи «Ура!»  сироватці, а не маслу.

Промити у холодній воді

Сироватку відділяють з банки. Масло утворюється у формі малих шматочків. Його промивають у холодній криничній воді. Потім викладають на листочки лопуха. Саме так було прийнято робити у давнину. Нині лопухи ще не виросли, бо холодно.

Лідія Кравченко запропонувала листя щавелю.

Перед тим з утворених шматочків, як з пластиліну, виготовляють певну форму. Найчастіше це роблять у вигляді ліпленого з тіста пирога.

При цьому постійно змочують у холодній криничній воді. Воду при цьому можна підсолити. І тоді сіль відчуватиметься у маслі.

Воно смачне і з сіллю, і без неї. Підсолене намащують на чорний хліб, без солі — на шматок білого хліба, чи на пиріг.

Пригадую, моя бабуся так робила масло. Його смак дотепер пам’ятається. Такого свіжого у магазині не купиш. І що важливо, у ньому жодних добавок!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Платівка з Вінниці серед вічних льодів: джаз Олександра Селезньова тепер слухають в Антарктиді play_circle_filled 20:02 Його шукали з 2024-го. Підтвердили загибель захисника із Широкої Греблі Андрія Зайця 19:07 Ніч, п'янка, ніж... Випадкове знайомство на вокзалі Жмеринки закінчилося розбоєм photo_camera 18:38 Людські долі або Історії Героїв, що тримають фронт. Частина перша photo_camera Від читача 18:46 В Україні створюють платформу, через яку землевласники зможуть подаватися на гранти 18:07 Жінка загинула, коли розбороняла братів. Хто відповів за це вбивство? 17:31 Житло на добу у Вінниці: які ціни та де шукати вигідні варіанти 17:09 Поки одні святкували, інші гасили вогонь. Шість родин ледь не втратили житло на Різдво 16:42 Ремонт для галочки? Що не так з новими пандусами на Театральній 16:08 Кохання за ґратами: у вінницькій тюрмі напередодні Різдва з’явилася нова сім'я 15:23 На солоне і солодке: гастроблогерка Олена Павлова ділиться рецептами до святкового столу 15:03 Викрав дві автівки за ніч і обидві розбив у ДТП. Кримінальні пригоди жителя Томашпільщини photo_camera 14:19 Кутя, дідух і «лякання» дерев: Як на Поділлі колись зустрічали Різдво photo_camera 14:08 Дим заповнив будинок — рятувальники вивели жінку з палаючої кухні photo_camera 13:43 ТОП-10 спортсменів Вінниччини 2025 року. Рейтинг RIA/20хвилин 13:29 Святвечір під вогнем: росіяни атакували на 10 напрямках та скинули майже 200 авіабомб photo_camera 13:10 Творець Sea Baby та легендарний снайпер: бригадний генерал Іван Лукашевич став Героєм України 12:04 У Махнівці під колесами авто загинула жінка, яка йшла по переходу на «червоне» 11:01 Без води та світла. Адреси, де 25 грудня у Вінниці триватимуть ремонти мереж 10:19 У 2025 році вінничани здобули близько 200 перемог на міжнародній арені
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up