Як у Петрашівці масло «били». Пропонуємо майстер-клас для поповнення Великоднього кошика

Як у Петрашівці масло «били». Пропонуємо майстер-клас для поповнення Великоднього кошика
Не менше півтори години треба трясти банку зі сметаною, аби зявилися шматочки масла
  • Масло у Великодньому кошику нині рідкість, раніше це був один з обов’язкових атрибутів.
  • Дехто з господинь продовжує виготовляти його у себе вдома.
  • Напередодні Великодня майстер-клас з приготування масла  провели у селі Петрашівка.
  • Кожен охочий може «збити» для себе масло — треба мати бажання і терпіння.

Майстер клас провела у своїй оселі Лідія Кравченко разом з двома донечками — Лілею і Танею та Галиною Пахольчак. Зробили це на прохання ГО «Ямпільщина туристична. Керівник організації Мирослава Марченко стала ініціатором такого заходу.

«Збивати» масло — вислів дуже давній. Дотепер поширений у селах. До речі, так само кажуть про процес приготування олії. «Поїхав на олійню бити олію!». Ці фрази частково передають суть процесу. Хоча технології приготування масла й олії відрізняються між собою.

Відео дня

Процедура приготування масла проста. Разом з тим потребує витривалості і терпіння.

Про те, як відбувався майстер-клас, розповіла Мирослава Марченко. Вона ж фіксувала на відео роботу.

Трясти банкою треба не менше, ніж півтори години

Для майстер-класу господиня припасла чотири літри домашньої сметани. Лідія Кравченко розділила сировину у чотири літрові банки. Передала їх кожній учасниці майстер-класу.

Сметана густа. Аби її трохи розбавити, долила у кожну баночку по невеликій чашечці добре підігрітої теплої води.

Жінка одразу попередила, що попереду на них чекає тривала робота. Масло з’явиться не раніше, як  через півтори години. Весь цей час потрібно трясти банкою. У такий спосіб «збивають» масло. Так робили колись у давнину, так це передалося нинішньому поколінню.

«Ура! Є сироватка»

Всі приступили до роботи дуже активно. Закриту кришкою банку треба було трясти, котити, як хочеш робити, аби тільки збивалася сметана. Від активного старту уже хвилин через 10-15 в учасниць стали боліти руки. Їм  давали трохи перепочити присутні в оселі чоловіки.

Майстриня весь час нагадувала, щоб пильнували, коли в банці з’явиться сироватка.

Але для цього треба було ще трясти й трясти банкою! Поява сироватка була така довгоочікувана, хоч кричи «Ура!»  сироватці, а не маслу.

Промити у холодній воді

Сироватку відділяють з банки. Масло утворюється у формі малих шматочків. Його промивають у холодній криничній воді. Потім викладають на листочки лопуха. Саме так було прийнято робити у давнину. Нині лопухи ще не виросли, бо холодно.

Лідія Кравченко запропонувала листя щавелю.

Перед тим з утворених шматочків, як з пластиліну, виготовляють певну форму. Найчастіше це роблять у вигляді ліпленого з тіста пирога.

При цьому постійно змочують у холодній криничній воді. Воду при цьому можна підсолити. І тоді сіль відчуватиметься у маслі.

Воно смачне і з сіллю, і без неї. Підсолене намащують на чорний хліб, без солі — на шматок білого хліба, чи на пиріг.

Пригадую, моя бабуся так робила масло. Його смак дотепер пам’ятається. Такого свіжого у магазині не купиш. І що важливо, у ньому жодних добавок!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 «Ми у відчаї, бо порушують закон просто під вікнами» — на Стельмаха зелену зону міняють на парковку play_circle_filled 17:15 Рух – це життя: чому варто починати ранок із зарядки (партнерський проєкт) 17:09 Директор «щедрості». Посадовець роздав 350 000 гривень незаконних доплат 16:06 Посадовець міськради «накрутив» ціну на генератори. Збитки — 350 000 гривень Від читача 08:51 Жах у білому халаті: Як "Oxford Medical" перетворив вагітність на трагедію та інвалідність 15:10 Судитимуть чоловіка, який обманув Гайсинську громаду на 300 000 гривень photo_camera 15:05 «З в’язниці — на фронт: як я опинився в боях під Новотроїцьким» (Соціальна реклама) 14:12 Екокатастрофа на Гайсинщині. Прокуратура розслідує масовий мор риби у річці Соб play_circle_filled 14:11 «Коли молодь говорить мистецтвом — місто оживає»: чим вразив «квартирник» у «Квадраті» 13:12 ЗСУ знищили 730 окупантів і 588 дронів за добу: найгарячіше — під Покровськом photo_camera 12:12 244 тисячі гривень виплатили власникам корів та овець. Хто отримав кошти та як долучитися? 12:04 Туберкульоз вражає не лише легені: на Вінниччині зафіксували 67 складних форм photo_camera 11:40 Вінницькі медичні центри закликають пройти обстеження молочних залоз та дарують знижки (партнерський проєкт) 11:20 На Вінниччині ввели обмеження електрики: кого торкнуться відключення світла 11:06 Зв’язали і били молотком: затримали учасника розбою на подружжя бізнесменів з Вінниці play_circle_filled photo_camera 10:02 Оперативна інформація для вінничан: де немає опалення, світла та води 17 жовтня 09:28 Огляд автосервісів Вінниці: досвід, професіоналізм та якість обслуговування (партнерський проєкт) 09:11 На Вінниччині прогнозують перший сніг і різке похолодання 08:49 Сьогодні вітаємо Дем'яна та Андрія. Історія, заборони та прикмети 17 жовтня 20:55 Після восьми місяців пошуків громада провела в останню путь Героя Руслана Мовчана photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up