Як у Петрашівці масло «били». Пропонуємо майстер-клас для поповнення Великоднього кошика

Як у Петрашівці масло «били». Пропонуємо майстер-клас для поповнення Великоднього кошика
Не менше півтори години треба трясти банку зі сметаною, аби зявилися шматочки масла
  • Масло у Великодньому кошику нині рідкість, раніше це був один з обов’язкових атрибутів.
  • Дехто з господинь продовжує виготовляти його у себе вдома.
  • Напередодні Великодня майстер-клас з приготування масла  провели у селі Петрашівка.
  • Кожен охочий може «збити» для себе масло — треба мати бажання і терпіння.

Майстер клас провела у своїй оселі Лідія Кравченко разом з двома донечками — Лілею і Танею та Галиною Пахольчак. Зробили це на прохання ГО «Ямпільщина туристична. Керівник організації Мирослава Марченко стала ініціатором такого заходу.

«Збивати» масло — вислів дуже давній. Дотепер поширений у селах. До речі, так само кажуть про процес приготування олії. «Поїхав на олійню бити олію!». Ці фрази частково передають суть процесу. Хоча технології приготування масла й олії відрізняються між собою.

Процедура приготування масла проста. Разом з тим потребує витривалості і терпіння.

Про те, як відбувався майстер-клас, розповіла Мирослава Марченко. Вона ж фіксувала на відео роботу.

Трясти банкою треба не менше, ніж півтори години

Для майстер-класу господиня припасла чотири літри домашньої сметани. Лідія Кравченко розділила сировину у чотири літрові банки. Передала їх кожній учасниці майстер-класу.

Сметана густа. Аби її трохи розбавити, долила у кожну баночку по невеликій чашечці добре підігрітої теплої води.

Жінка одразу попередила, що попереду на них чекає тривала робота. Масло з’явиться не раніше, як  через півтори години. Весь цей час потрібно трясти банкою. У такий спосіб «збивають» масло. Так робили колись у давнину, так це передалося нинішньому поколінню.

«Ура! Є сироватка»

Всі приступили до роботи дуже активно. Закриту кришкою банку треба було трясти, котити, як хочеш робити, аби тільки збивалася сметана. Від активного старту уже хвилин через 10-15 в учасниць стали боліти руки. Їм  давали трохи перепочити присутні в оселі чоловіки.

Майстриня весь час нагадувала, щоб пильнували, коли в банці з’явиться сироватка.

Але для цього треба було ще трясти й трясти банкою! Поява сироватка була така довгоочікувана, хоч кричи «Ура!»  сироватці, а не маслу.

Промити у холодній воді

Сироватку відділяють з банки. Масло утворюється у формі малих шматочків. Його промивають у холодній криничній воді. Потім викладають на листочки лопуха. Саме так було прийнято робити у давнину. Нині лопухи ще не виросли, бо холодно.

Лідія Кравченко запропонувала листя щавелю.

Перед тим з утворених шматочків, як з пластиліну, виготовляють певну форму. Найчастіше це роблять у вигляді ліпленого з тіста пирога.

При цьому постійно змочують у холодній криничній воді. Воду при цьому можна підсолити. І тоді сіль відчуватиметься у маслі.

Воно смачне і з сіллю, і без неї. Підсолене намащують на чорний хліб, без солі — на шматок білого хліба, чи на пиріг.

Пригадую, моя бабуся так робила масло. Його смак дотепер пам’ятається. Такого свіжого у магазині не купиш. І що важливо, у ньому жодних добавок!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Війна не закінчується, коли повертаєшся додому». У ліцеї №6 пройшла творча зустріч поколінь photo_camera 20:30 Почалися тривалі відключення світла на Вінниччині: хто і в які години сьогодні без електроенергії 20:10 Гімн України у стінах французької мерії: діти вінницьких Героїв повернулися з Ненсі photo_camera 19:05 Браїлівська скарбниця: розповідаємо історію Свято-Троїцького жіночого монастиря і музею фон Мекк photo_camera Від читача 19:07 KibOrg отримали доступ до серверів «АСКОН» — розробника ПЗ для російських ракет і танків 18:16 Подаруй свято дитині з фронту — у Вінниці збирають новорічні пакунки для Балаклії 17:29 Як сформувати запаси найнеобхіднішого на 72 години без електрики та води 17:07 Багатоповерхівки «Родинного озера» отримали нові і теплі фасади за програмою співфінансування 16:15 Які крупи можна їсти без варіння, коли немає ні світла, ні газу 15:03 Що варто знати про бронхіальну астму у дітей: поради вінницького лікаря-пульмонолога 14:16 Планшети — в ломбард, сам — у камеру. Як у Вінниці затримали серійного крадія 13:14 Кривавий напад у Лопатині: лікарі рятують дитину, на яку серед білого дня накинулася зграя псів play_circle_filled 13:08 Замкнене коло: чому Козятин потерпає від лисів, а служби розводять руками? 12:52 Рекордна кількість дронів та ракети різних типів: як Україна пережила нічну атаку ворога 12:21 «Ми з дітьми там не проживали». Марина Боржемська розповіла, хто успадкував квартиру Узєлкова 12:03 Отруйна чашка з важкими металами! Українців застерігають купувати небезпечну продукцію з Китаю 11:19 «Дайте хоча б сім годин світла»: онкохвора просить енергетиків врятувати ліки за 90 тисяч гривень 10:42 На Барському шосе водій Volkswagen збив дівчину на «зебрі» photo_camera 10:05 Блекаут в Одесі та ракети над Вінниччиною: наслідки нічного масованого обстрілу росіян play_circle_filled photo_camera 09:08 Він захищав землю, яку все життя обробляв: Вінниця прощається із 45-річним Героєм
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up