Як розвивалася освіта Вінниці у 2022 році? Кількість учнів, генераторів та укриттів

Як розвивалася освіта Вінниці у 2022 році? Кількість учнів, генераторів та укриттів
  • Попри війну, в школах нашої громади стало на одну тисячу більше учнів, ніж у попередньому навчальному році.
  • У 69 зі 117 комунальних закладах освіти були облаштовані найпростіші укриття.
  • Та ще для закладів освіти закупили 73 генератори, і сформували запаси пального на їхню безперервну роботу протягом семи днів! 
  • Розповідаємо найцікавіше з того, як жила вінницька освіта у 2022 році.

На сайті міської ради опублікували рішення «Про хід виконання Програми розвитку освіти Вінницької міської територіальної громади на 2022-2024 роки у 2022 році». Передусім, цей документ є цікавим тим, як вінницька освіта пережила рік повномасштабної війни.

Половина учнів — вчаться за партами

Загалом, на території Вінницької міської громади є 134 закладів освіти (позашкільна освіта, дитсадки, школи, техучилища): 108 у комунальній власності, 9 державної форми власності, 17 — приватні.

Повномасштабна війна вплинула на те, що частина дітей виїхала з Вінниці в інші регіони України або за кордон. Натомість до закладів зарахували дітей з-поміж внутрішніх переселенців.

Відео дня

Тому, в школах, у 2022/2023 навчальному році, стали навчатися на 1 тисячу 37 учнів більше, ніж у попередньому році. Загалом їх 46 тисяч 795 учнів. І трохи менше половини з цих дітей (46,7%) зараз вчаться офлайн — за партами у школах.

У закладах дошкільної освіти виховуються 18 тисяч 73 дитини. У закладах професійно-технічної освіти навчається 4 тисячі 394 учнів.

Замість розбудови — ремонти укриттів

Для забезпечення якісних освітніх послуг деякі заклади були перепрофільовані:

Програма утеплення закладів освіти, будівництво спортивних майданчиків, придбання нового навчального обладнання — усе це на паузі, через війну.

Натомість постала потреба в організації укриттів на час повітряних тривог. За звітом департаменту освіти, робота над організацією найпростіших укриттів почалася в липні 2022 року:

«Фахівцями були обстежені всі заклади освіти комунальної власності. Встановлено, що найпростіші укриття можна облаштувати у 69 закладах: у 28 з 61 дитсадків (46%), у 31 з 44 шкіл (70%), а також у двох закладах позашкільної освіти та у восьми профтехучилищах», — пишуть у звіті.

У всіх зазначених закладах укриття були зроблені: в 43 через капремонт, у 8 — поточний ремонт, у 18 — провели ремонт укриттів господарським способом.

Ось як відсутність укриттів, зокрема, у всіх школах, пояснювала директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко.

— З 44 об'єктів комунальної власності в 13 взагалі немає укриття і немає що адаптувати під  укриття, — казала вона. — Найближча відстань до укриття, за рекомендаціями МНС, має бути 100 метрів від школи, але дозволено і 500. Але є школи, біля яких і в такій відстані укриттів немає. Ми винайшли інший спосіб: якщо немає свого сховища, директори шкіл домовляються з іншими навчальними закладами по сусідству, приватним бізнесом, в кого є укриття і можуть надати приміщення для класів. По школах є таких дев'ять угод і ще є по садочках.

За кошти бюджету громади придбали інвентар для укриттів: ємності для води, туалетні кабіни, миючі, дезінфікуючі засоби, паперові рушники, подовжувачі, павербанки, термоси, радіоприймачі тощо. 

До формування інвентарю долучилися міжнародні організації, зокрема, це Представництво UNICEF в Україні.

Оскільки державна влада закликала населення готуватися до складного опалювального періоду через воєнну загрозу росії, то до цього дослухалися і в міськраді.

У заклади освіти за кошти бюджету придбали 73 електрогенератори, з них потужністю 24-40 кВт — 20 одиниць, потужністю 5,6 — 6,5 кВт — 53 одиниці. Створені запаси пального на сім діб безперервної роботи генераторів. Та ще закупили 439 електричних конвекторів.

Успіхи учнів

ЗНО через велику війну скасували. Запровадили національний мультипредметний тест (НМТ). За його результатами:

Протягом жовтня - грудня 2022 року в місті відбулися два етапи Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. З понад 12 тисяч учасників шкільного етапу — 1333 переможці, які взяли участь в міському етапі. З них право участі в обласному етапі предметних олімпіад вибороли 498 учнів.

Якщо на вашу думку у звіті міськради є декілька важливих питань без відповідей, то пишіть їх у коментарях. Ми підготуємо запит до міської ради або проведемо інтерв’ю з директоркою департаменту освіти міськради Оксаною Яценко, щоб дати відповіді на них.

 

Читайте також:

Історія України не обов'язкова для здачі та інші зміни: якою буде вступна кампанія у 2023 році?

Шкільний психолог розповіла про стан дітей під час війни

Як функціонують школи без укриттів і чи потрібно батькам скидатися на їх облаштування? Ми дізналися

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • AK

    «Розвивалась» — це дууже гучно сказано.
  • Next

    Чомусь керівництво ВМР, своїх дітей не посилає навчатись у заклади з найпростішими укриттями...

keyboard_arrow_up