Як функціонують школи без укриттів і чи потрібно батькам скидатися на їх облаштування? Ми дізналися

Як функціонують школи без укриттів і чи потрібно батькам скидатися на їх облаштування? Ми дізналися
Нещодавно у школі №10 завершили капітальний ремонт в сховищі
  • У Вінниці вже 39 шкіл працює за змішаною формою навчання. В міському департаменті освіти дізналися, як функціонують ті школи, в яких немає укриттів, і чи потрібно здавати кошти батькам на їх облаштування.

Україна — єдина країна в світі, яка продовжує освітній процес під час війни. Кожен день у нашому місті зростає кількість шкіл, де відновлюється офлайн навчання. Основна причина — у багатьох закладах загальної середньої освіти закінчилися ремонти укриттів. За інформацією Вінницької міської ради, нещодавно у школі №10 відремонтували сховище. Тепер ще пів тисячі дітей можуть відвідувати школу офлайн.

Загалом, з нового року у Вінниці вдвічі збільшилася кількість учнів, які проміняли онлайн освіту на навчання в школі за партами. Якщо в січні поточного року 34 школи обрали змішану форму навчання, то в лютому — вже 39.

Якщо у школах немає укриття?

За словами директора міського департаменту освіти Оксани Яценко, 23 грудня, в останній день навчання першого семестру, на навчанні офлайн було майже 7,5 тисяч дітей. Це 16,9%. В січні на офлайн вийшло майже 15 тисяч учнів, в лютому за парти сіли 21770 учнів, або 46.7% школярів Вінницької громади.

Відео дня

— Вінницькі школи продовжують адаптувати підвальні приміщення під укриття. Це дає можливість батькам, які мають бажання, щоб діти вчилися офлайн, написати заяву, і діти пішли в «живу» школу, — каже Оксана Яценко. — Дистанційне навчання проходить у тих закладах, які не мають власних укриттів, та в яких завершуються ремонтні роботи у підвалах. Адміністрації шкіл шукають такі варіанти, щоб все більше дітей навчалися за класно- урочною системою. Міністерство освіти дало вибір: ті батьки, які не бажають, щоб їх діти ходили в школу боячись надзвичайних ситуацій, ті навчаються онлайн. Ті батьки, які хочуть щоб їх діти мали живе спілкування з однокласниками і вчителем — пишуть заяву і відпускають офлайн. 

Є такі школи, в яких апріорі не може бути укриття, оскільки в них немає ні підвалу, ані напівпідвального приміщення.

— З 44 об'єктів комунальної власності в 13 взагалі немає укриття і немає що адаптувати під  укриття, — розповідає очільниця профільного департаменту. — Найближча відстань до укриття, за рекомендаціями МНС, має бути 100 метрів від школи, але дозволено і 500. Але є школи, біля яких і в такій відстані укриттів немає. Ми винайшли інший спосіб: якщо немає свого сховища, директори шкіл домовляються з іншими навчальними закладами по сусідству, приватним бізнесом, в кого є укриття і можуть надати приміщення для класів. По школам є таких дев'ять угод і ще є по садочкам. 

Укриття всім необхідним забезпечені

З власних джерел ми дізналися, що адміністрації і вчителі деяких вінницьких шкіл просять батьків учнів, аби ті здавали кошти на облаштування укриттів. За словами директора департаменту освіти цього робити не потрібно — міська рада виділила майже 20 мільйона гривень на укриття у закладах освіти Вінниці: 160 на ремонти, 30 на придбання обладнання. 

— Ремонти укриттів освітніх закладів повністю відповідають вимогам МНС, — запевняє Оксана Яценко. — Я була в різних областях і не бачила такого високого рівня підготовки сховищ, як у нас. Департамент освіти співпрацює з різними міжнародними організаціями,які надають безкоштовну допомогу. Наприклад, ЮНІСЕФ надали безкоштовно аптечки, ще кілька організацій дали ковдри і пледи. Є фонд «Східна Європа», який сім закладів освіти повністю забезпечив всім необхідним. Все інше для укриттів докупила міська рада. Бо найголовніше зараз це життя і здоров'я дітей.

На сьогодні, кажуть у профільному департаменті, діти в укриттях можуть себе почувати комфортно і безпечно.

— Ми докупили 20 біотуалетів, в сховищах є вода, інтернет, аварійне освітлення, витяжки. Хіба що дитина може взяти з собою смаколики, хоча в укриттях є печиво і чай. З дітьми спускаються медики і психологи. І вчителі, які курси домедичної і психологічної підготовки пройшли. Адміністрації шкіл на зимових канікулах показали батькам укриття. Тому понад 46 % дітей вийшли на офлайн освіту. Діти скучили за живим спілкуванням. Офлайн навчання — це нормальний емоційний інтелект. Це емоції, яких учні були позбавлені майже три роки. Діти з великим задоволенням біжать до школи, де зараз набагато безпечніше, ніж бути одним вдома.

За словами Оксани Яценко, якщо навчання йтиме за планом, то другий семестр завершиться 31 травня. Якщо дозволить ситуація і воєнні дії також планується відкриття пришкільних таборів, які торік не працювали.

 

Читайте також:

Супроводжує іноземні ЗМІ в гарячі точки. Як вінницький шоумен Євгеній Варєніков став фіксером

Життя з нуля. Як переселенці організували власний бізнес на Вінниччині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Гуць Алена

    Добре, що щось робиться
  • Лариса Серафин

    Як потрясти міністрів,то не потрібно складатись

keyboard_arrow_up