У Вінниці вдвічі збільшилася кількість учнів, які сіли за парти. Чому вони обрали офлайн навчання?

У Вінниці вдвічі збільшилася кількість учнів, які сіли за парти. Чому вони обрали офлайн навчання?
Фото з Фейсбуку Вінницького ліцею №2
  • У Вінниці нині вдвічі більше дітей навчається офлайн.
  • Як організували навчання в освітніх закладах міста в другому семестрі — розповіли в міському департаменті освіти.

Від початку повномасштабного вторгнення росії наша освіта зазнала багатьох трансформацій. Діти навчаються в перервах між повітряними тривогами, стресують у бомбосховищах, здобуваються знання вдома онлайн під час тривалих відключень світла.

Ми запитали у батьків вінницьких школярів, а як організований навчальний процес у їх дітей? Чи відвідують вони школу, чи вчаться дистанційно? Відповіді були неоднозначними.

Наталія Скляр: «Якщо є світло дві години в урочний час і ще дві в другій половині дня — можна поспіхом зробити деякі уроки, але пройти самостійно пропущені заняття часу не вистачає. Зараз дистанційно — це не навчання. Тому з початку другого семестру почали ходити до школи».

Відео дня

Світлана Теренчук: «Син навчається онлайн. Формат навчання ми обрали шляхом голосування, весь клас так вибрав».

Людмила Кравчук : «Ми навчаємося дистанційно, таке рішення всіх батьків класу. Морози зараз, боїмося щоб діти не похворіли в холодних укриттях. Та й війна — не на часі поки офлайн навчання».

Зоряна Ткаченко: «Поки навчаємося офлайн, але з лютого писатиму заяву на офлайн. Діти вдома без світла і без нагляду батьків геть розлінилися. І скучили за живим спілкуванням з однолітками».

В школу пішли на 35% дітей більше

В інтерв’ю журналісту «20 хвилин» директорка міського департаменту освіти Оксана Яценко розповіла, що з нового року у Вінниці вдвічі збільшилася кількість учнів, які проміняли онлайн освіту на навчання в школі за партами. 

— В другому семестрі у Вінниці в школу пішли на 35% більше дітей, ніж в першому. Тобто вдвічі більше дітей обрали офлайн освіту, — говорить очільниця департаменту освіти. — Нині у місті два приватних заклади організували освітній процес офлайн, чотири перебувають на канікулах,  34 загальноосвітні заклади працюють у змішаному режимі, 12 продовжують навчання дистанційно: це пов’язано як із закінченням ремонтів в укриттях, так і з відсутністю укриттів.

Укриття і електроенергія

Кожен день у нашому місті зростає кількість шкіл, де відновлюється офлайн навчання. Основна причина — у багатьох закладах загальної середньої освіти закінчилися ремонти укриттів, на які Вінницька міська рада витратила 160 мільйонів грн.

На початку навчального року укриття були у 30 школах Вінниці. Наразі ремонти завершуються ще у семи укриттях.

— Це дало можливість батькам, які мають бажання, щоб діти вчилися офлайн, написати заяву, і діти пішли в «живу» школу, — каже Оксана Яценко. — Дистанційне навчання проходить у тих закладах, які не мають власних укриттів, або поруч, на відстані 500 метрів, та в яких завершуються ремонтні роботи у підвалах. Багато директорів познаходили освітні заклади по сусідству, де є укриття, заключили з ними угоди. Адміністрації шукають такі варіанти , щоб все більше дітей бажаючих батьків навчалися за класно- урочною системою. Міністерство освіти дало вибір: ті батьки, які не бажають, щоб їх діти ходили в школу боячись надзвичайних ситуацій, ті навчаються онлайн. Ті батьки, які хочуть щоб їх діти мали живе спілкування з однокласниками і вчителем — ті батьки пишуть заяву і відпускають офлайн. 

За словами Оксани Яценко, 23 грудня, в останній день навчання першого семестру, на навчанні офлайн було майже 7,5 тисяч дітей. Це 16,9%. Станом на 9 січня на офлайн вийшло майже 15 тисяч учнів.

— Кожна школа раціонально спланувала освітній процес, щоб навчання відбувалося в денну пору і менше використовувалася електроенергія,— зазначає очільниця профільного департаменту.— Про гаджети і інтерактивні засоби в умовах війни ми не говоримо. Вчителю і дошці світло не потрібно. Офлайн навчання — це живе спілкування, нормальний емоційний інтелект. Це емоції, яких діти були позбавлені майже три роки. Діти з великим задоволенням біжать до школи. Україна — єдина країна в світі, яка продовжує освітній процес під час війни. 

За словами Оксани Яценко, якщо навчання йтиме за планом, то другий семестр завершиться 31 травня. Якщо дозволить ситуація і воєнні дії також планується відкриття пришкільних таборів. Торік таких не було. 

 

Читайте також:

Для дистанційного навчання освітяни отримали 50 тисяч хромбуків. Скільки Вінниця та область?

«Продовжуємо тренувати підростаюче покоління». Леоніда Лоївського нагороджено державною відзнакою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (57)
  • Юлія Вознюк

    Ніхто не запитував сказали виходити і все
  • Ольга Мілієнко

    У кожного своя правда.
  • Вєра Рудик

    Майже рік у країні війна, а в школах ще незакінчені ремонти у підвалах, немає світла. А вчителі як можуть відмовляють батьків щоб не ходили до школи. А де ви були цілий рік що нічого не підготували?.
  • Светлана Демид

    15 -ти поверхівка на розі Стрілецької і Київської -дім,де проживають  багато  багатодітних  родин.Як можна вдома он - лайн  вчитись ?!!!Світло вдень  вимикають 4 рази по 4 години. Пора  повертати звичайне навчання  у школах. Хто не хоче,нехай за індивідуальною програмою навчається  чи  з  репетиторами. За  час,що пройшов  школи і міська влада мали б підготувати укриття для кожної шкоди,якщо не у ній ,то в близько розташованих будівлях.

keyboard_arrow_up