«Я просила його не йти на війну», — вінницькі матері на Ході Пам’яті про загиблих героїв

«Я просила його не йти на війну», — вінницькі матері на Ході Пам’яті про загиблих героїв
  • У місті вшанували захисників, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України сьогодні, 29 серпня. 
  • Вінничани поклали квіти до пам’ятника загиблих героїв та пройшли Ходою Пам’яті на знак пошани героям. 

29 серпня — один із найтрагічніших днів, який проголосили День пам’яті захисників України. Саме 29 серпня у 2014 році в «Іловайському котлі» держава втратила найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.

Серед полеглих неоголошеного російсько-українського конфлікту 234 наших земляки, імена яких занесені до книги вічності. У цей день в місті вшановують пам’ять наших героїв другий рік поспіль. Вранці на Європейській площі відбувся мітинг-реквієм та покладання квітів до Меморіалу Слави й пам’ятного знаку Небесній сотні і загиблим героям ООС.

Далі присутні вирушили на Ходу Пам’яті. Колона йшла від Європейської площі до Свято-Преображенського кафедрального собору. 

Відео дня

На знак пам'яті родинам загиблих одягнули значки із портретами героїв. Всім іншим прикріпили на одяг соняшник — символ Дня пам'яті.

Колона йшла з декілька метровим українським прапором. Дехто ніс квіти, хтось портрети загиблого сина чи чоловіка, хтось — свічки. Однією з таких була мати бійця Іллі Жабіцького

— Я прийшла сюди вшанувати пам’ять всіх воїнів і мого сина Іллюшу. Щороку приходжу у цей День вшановувати героїв, — говорить Неля Жабіцька. — Щосуботи відвідую Службу Божу, яку правлять у честь загиблих воїнів, а щонеділі ходжу до сина кладовище.

Мати героя розповідає, що її Ілюша після закінчення будівельного технікума пішов служити за контрактом. Він відслужив три роки тут, у Вінниці. А потім, коли почалась війна, підписав ще контракт. 

З поховання Іллі Жабіцького. Фото з архіву редакції

— Він з своїми друзями одні з перших написали рапорт в АТО. У 2016 році під Зайцевим він загинув. А перед цим за місяців він приїжджав на 15 днів додому. Він зустрів всіх своїх друзів і, як мені вже потім розповіли, з усіма прощався, — говорить з слізьми на очах мати героя. — Я просила його не йти на війну. А він щоразу відповідав, що всі його друзі вже в АТО і він не може тут сидіти, склавши руки. Знаєте, я завжди думала, що це такі високопарні слова «Хто як не я», але мій син так говорив і поклав своє життя за мир і спокій в Україні. Навіть його друзі казали йому, що досить вже воювати, але Ілля нікого не слухав. 

Ілля Жабіцький був кулеметник снайперського взводу. Він загинув у 25 років.

Таких матерів, як Неля, сьогодні на Службу прийшло багато. На Ході було присутньо близько сотні вінничан. Після Ходи Пам’яті, розпочалась всеукраїнська молебень за загиблими Героями.

Люди клали квіти на свічки біля Меморіальної дошки з іменами загиблих вінничан. Багато батьків, дружин, сестер та братів полеглих героїв з сльозами на очах шукали на ній ім’я свого героя. 

Після молебні більшість присутніх поїдуть на кладовище, де могилах бійців майорять прапори України. 
 

Читайте також:

Меморіальну дошку з іменами загиблих вінничан встановили біля Собору

«Отвєтки сепарів можна не боятися» Незрячий волонтер завіз бійцям пристрій для керування гранатометом

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Бевзюк

    Вічна пам'ять героям України.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up