«Всі хотіли бігти, але ніхто не знав куди», — вінничани, які живуть поблизу Будинку офіцерів

«Всі хотіли бігти, але ніхто не знав куди», — вінничани, які живуть поблизу Будинку офіцерів
  • Через російський обстріл Вінниці постраждало понад пів сотні будинків. Зруйновано чимало квартир.
  • Ми поговорили з кількома містянами, які живуть у безпосередній близькості від місця влучання ракет. Вони показали, на що перетворилося їхнє житло.

Коли о 10.13 вінничан сповістили про повітряну тривогу, життя у місті змінилося мало: люди продовжували гуляти, їхати в транспорті, пити каву, займатися власними справами. Одразу після прильоту почалася паніка. Містяни повибігали на вулицю, не знаючи, що їм робити далі. 

Ті, хто прибув на місце події одразу, пам’ятають, що все навкруги нагадувало кадри з голлівудських фільмів-катастроф: посічені вітрини магазинів та аптек, вкриті товстим шаром розбитого скла тротуари, побитий громадський транспорт, машини та будинки у вогні, шок та паніка та обличчях перехожих. До цього додати безперервні звуки сирен з автівок спецтранспорту, що вони з різних сторін проривалися до епіцентру трагедії. 

З наслідками ракетного обстрілу ми всі прекрасно знайомі: 23 загиблих, майже двісті людей отримали поранення різного ступеню. Досі тривають пошуки безвісти зниклих. Частину загиблих — наразі не ідентифікували. 

Відео дня

Менш прикрим, але суттєвим наслідком російського обстрілу є пошкодження 56 будинків. Більшість — через вибухову хвилю. 

— Коли я почула вибухи, то подумала, що помру. Дім так затрусився, що я боялася, що заклине замок на вхідних дверях, і мене або завалить, або дістане ракетою, — розповідає Наталя, яка живе в багатоповерхівці на Замостянській. Квартира дівчини, як і вона сама, не постраждали. 

Протилежна ситуація в пані Лесі, чий будинок знаходиться за якихось 50 метрів від будинку побуту «Ювілейний». Вибуховою хвилею все в її квартирі перевернуло догори дриґом. Вхідні двері вилетіли з петель, а вікна винесло разом із рамами. Жінка мешкає одна, тому розгрібати завали їй допомагали волонтери. Вінничанці пощастило, оскільки на момент вибуху її не було вдома. 

— Коли по Вінниці вдарили ракетами, у людей зупинилися годинники, — так про наслідки вчорашнього обстрілу розповідає вінничанка Тетяна Кіяшко.

Після вибухів вона була однією з тих, хто долучився до допомоги містянам, чиї домівки постраждали від вибухів. 

Тетяна говорить, що поїхала до будинків, що знаходяться за «Ювілейним». Шоковані мешканці та майже всі квартири з побитими вікнами, — це перше, що впадало в очі. 

— Сусіди порадили допомогти заклеїти плівкою вікна пані Лесі. Та коли я зайшла до її квартири, то почала з прибирання кімнат від скла, яке було всюди, — продовжує Тетяна Кіяшко. — Сама жінка була шокованою. Вона не знала, що робити. Могла лише відповідати на дзвінки рідних, які сильно за неї турбувалися. 

Зараз у більшості дворів в радіусі кількох сотень метрів від місця влучення можна побачити купи побитого скла. За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, за допомогою у відновленні квартир вже звернулося близько 40 мешканців. 

Серед них й жителька будинку на Вінниченка, 35 Тамара Дячек. Ця чотириповерхівка знаходиться якраз за будинком побуту. За словами постраждалої, все сталося миттєво.

— Я телефонувала братові, сіла говорити навпроти вікна. Аж тут я відчуваю, що щось зі мною починає робитися. Ніби щось підхопило і понесло. Я маю довгий коридор, то від вікна й аж до самих дверей мене ним пронесло, — пригадує пані Тамара. — Найбільше я боялася, що не зможу відкрити вхідних дверей. Але вийшло. Вискочила в самих шкарпетках. Бігла по склу. У повітрі вже стояв страшний чорний стовп диму. На дорозі лежали поранені люди. Пам’ятаю жінку в крові. Всі хотіли бігти, але ніхто не знав куди. 

Квартира Тамари, як і багато сусідніх, перетворилася на руїни: відірвані двері, понівечені меблі, потрощені вікна. Сама жінка відбулася переляком та незначним пораненням ніг. 

— Я людина того покоління, яке любило всім запасатися та складати у серванті. Після вибуху то все попадало та побилося, — продовжує Тамара Дячек. — Одразу після вибуху я прощалася з життям. Був такий звук, що подумала будинок валиться. Це дуже страшно.

Нагадаємо, що від вчорашнього обстрілу найбільше постраждали Будинок офіцерів та будинок побуту «Ювілейний». БО планують зносити, а з подальшою долею БП ще не визначилися.


Читайте також:

На місці хребта — діра. Очевидці розповідають, якими були перші хвилини після ракетного удару

«Я мама янгола». Друзі поки не кажуть мамі Лізи, що її доньки більше немає

Від вибитих вікон до знищених вщент будівель. Як виглядають заклади після обстрілу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)

keyboard_arrow_up