Вороновицький палац повернуть у 18 сторіччя. Ліпнину більше “не ламатимуть”

Вороновицький палац повернуть у 18 сторіччя. Ліпнину більше “не ламатимуть”
  • 30 мільйонів гривень дає ЕС на реконструкцію комплексу.
  • На ремонт фасаду палацу - 4 мільйони 276 тисяч гривень.
  • Cтаровинну ліпнину поклали на траву “молоді співробітники”
  • Що буде зроблено до кінця року? Дивіться на плані у статті

На статтю про реконструкцію Палацу Грохольских журналістки “20хвилин” Ольги Бобрусь відреагували у керівництві будівельної компанії “МУР”, що є підрядником у цьому проекті.

Нагадаємо, 4 червня депутат Вінницької міської ради Ганна Давиденко виклала допис у соцмережі про хід реконструкції палацу. Депутатку вразило те, що там 200-річну ліпнину  у вигляді  голів биків просто збили і вона валялася на траві.

Вінницький історик Олександр Федоришен взагалі назвав таку реконструкцію варварством:

Відео дня

“Здається, перед нами - стаття 298 Кримінального кодексу України "...знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини", - написав він у ФБ.

Так що було насправді? Про це розповів заступник гендиректора з комерційних питань компанії “МУР” Василь Александрович.

Так що з ліпниною?

У розмові з журналістом заступник директора розказав про “варварство” зі старовинною ліпниною та показав, що буде з палацом.

За проектом збираються оновлювати не тільки палац Грохольских у Вороновиці, але й парк позаду нього

- Ліпнину не збивають з фасаду, а знімають руками. Там дуже кволе кріплення - два іржавих цвяхи, які просто вставлені в стіну. Робітники знімали ці старовинні барельєфи та клали на траву, бо не знали, що робити після демонтажу. Цей недолік виправлено та на будівництві такого більше не буде, - каже Василь Александрович.

Перші мільйони

Євросоюз виділив на реконструкцію палацу і парку 30 мільйонів гривень. Реконструкція розпочалася з 9 червня. На перший етап, в який входить капітальний ремонт фасаду та заміна 100 вікон, виділяють - 4 мільйони 276 тисяч гривень. З фасадом планують закінчити до кінця 2016 року.

А ось проект реконструкції парку

- Коли наші архітектори створювали проект реконструкції, вони шукали оригінальні фото та креслення палацу з 18-19 сторіччя. Пошуки були навіть за кордоном. За цим проектом ми поміняємо усі вікна в палаці. Навіть ті, які встановив музей авіації (металопластикові вікна - авт.). Замість них будуть дерев’яні вікна за автентичними розмірами і з сучасним подвійним профілем, - каже Александрович.

Згідно з кресленнями, для фундаментів і перших шарів цегли над фундаментом буде використовуватися штукатурка. А після того встановлять художнє оздоблення, яке зроблять за такими ж формами і розмірами, як оригінальна ліпнина. Ще в самій будівлі планують замінити газові конвектори на автономну систему опалення.

Ще там буде парк

Палац не єдине, що оновлюватимуть. З наступного року “МУР” хоче взятися за парк. І згідно з кресленнями в ньому буде зроблено:

  • усі стежки в парку замостять керамічною тротуарною плиткою. А дорогу перед палацом - плиткою для проїзду автомобілів

  • на території парку створять клумби, новий газон

  • знесуть п’ять будинків часів Радянського Союзу

Previous Next

Коротко про історію пам’ятки

Палац Грохольських-Можайських побудований в стилі раннього класицизму в 1770-1777 роках. У 1869 році палац був куплений капітаном II рангу Можайским. Його брат, Олександр Можайський, жив тут з 1869 по 1876 рік і проводив експерименти в області повітроплавання. У 1882 році літак з паровим двигуном Можайського став першим у світі літальним апаратом важче повітря, який відірвався від землі. Зараз у палаці розміщується музей історії авіації та космонавтики імені Олександра Можайського.

Палац буде центром культури

Віктор Демяненко (55), директор Вороновицького музею авіації та космонавтики

- Після закінчення реставрації палац Грохольських використовуватиметься так само, як і раніше. Плюс, на першому поверсі знаходяться бібліотеки району, школа естетичного виховання. А на третій поверх, якщо зроблять ремонт - повернемо районний Будинок школярів. Усе, що розміщуватиметься у оновленому палаці стосуватиметься культурного життя. Щодо туристів, то вважаємо, що кількість відвідувачів збільшиться - у нас в травні щодня заходило по 1000 людей. А коли палац відремонтують, то, думаю, кількість туристів збільшиться в кілька разів.

Оновлювати треба цілий комплекс

Володимир Смоляк (68), кандидат архітектури ВНТУ, член Союзу архітекторів України

- Палац Грохольських- Можайських у Вороновиці потребує реконструкції. У радянські часи його ремонтували, але тільки попереду, фасад будівлі. Позаду - майже ніколи не було навіть поточних ремонтів. Добре було б, якби відновили не тільки палац і парк, а ще й підсобні приміщення: стайні, будиночок для прислуги тощо. Але головне, щоб реконструкцію проводили за матеріалами та технологіями, які використовувалися у 18 сторіччі.

Читайте також:

  •  
  •  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Посилити контроль за ходом реконструкції і реставрації!
  • Анонім

    Рахітектори з муру зашиють його знову в пенопласт, які і все у Вінниці, бо інших матеріалів і аутентичність вони не знають, що це таке.

  • Анонім

    Будь ласка, ще відремонтуте на станції Вороновиця залізничний вокзал і посадіть біля нього квіти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up