«Водичка хороша й тепла!» Як у Вінниці святкують Водохреща (ФОТО- та ВІДЕОРЕПОРТАЖ)

«Водичка хороша й тепла!» Як у Вінниці святкують Водохреща (ФОТО- та ВІДЕОРЕПОРТАЖ)
  • Попри скасування масових купань, на вінницьких водоймах все одно зібралися «моржі» та екстремали. Хоча їх і не так багато, як у минулих роках. 
  • Люди прийшли окунутись у крижану воду, аби, як вони кажуть, очиститися. Ми поспостерігали за тим, як це відбувалося.

«Христос хрещається!» — це ті слова, які багато хто з нас чує сьогодні з самого рання. У свято Водохреща православні прославляють обряд хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. У нашій країні віряни, а також екстремали полюбляють пірнати у цей день в  ополонку, вважаючи, що це очистить їх від усіх гріхів. 

Однак днями на офіційній сторінці ПЦУ з'явилося повідомлення про те, що пірнання, як твердять дослідники, в українського народу не мало поширення, тобто його не можна назвати українською традицією. До того ж, воно таки не змиває гріхів, адже «гріх — це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі». 

Власне, цьогоріч через запроваджений локдаун масові купання скасували. За словами директора департамента культури Максима Філанчука, скасоване й освячення води. 

Відео дня

Зупинити «одноденних моржів», як їх називає президентка клубу «Нептун» Раїса Макієвська, міг би й мороз. Сьогодні стовпчик термометру опустився до -19 градусів. Через високу вологість повітря, за відчуттями вони, як -27.  

Зупинити могли, але не зупинили. З самого ранку на «Бригантину» приїхав екіпаж ДСНС, кілька авто з патрульними і автобус з нацгвардійцями. Почали стягуватися й люди. Частина на служіння до церкви, інші — пірнати. 

— Молоді люди, ополонки там немає, — зупинили нас парафіяни храму, побачивши, що ми рухаємося в бік берега. Те саме чули й інші, хто хотів пірнути в крижану воду. 

— Ополонки немає, — повертаючись назад, говоримо хлопцю, що рухається нам на зустріч. Не вірить. Говорить, бути такого не може, адже останні вісім-десять років він купався безперешкодно. За декілька метрів його зупиняють нацгвардійці, повторюючі наші слова. Хлопець розчарований: «Що ж робити?»

Нацгвардійці та патрульні поліцейські розповідають, що прибули на місці для забезпечення громадського порядку. Нікого, кажуть, штрафувати не збираються, навіть попри карантинні заборони. 

— Мій малий на «Хіміку» окунався, — каже до нас перехожий чоловік, — Там є якась ополонка… До речі, ви його не бачили? Бо знайти не можу... 

Йдемо на «Хімік». Однак тут лише десяток чоловіків, які грають у волейбол. «Моржів» бачимо на протилежному боці, на Центральному пляжі. Переходимо закрижанілий Південний Буг.

— Як водичка? — запитуємо хлопця, який щойно виліз з ополонки. 

— Чим більший мороз, тим краще, бо не так відчувається холод, коли виходиш з води, — відповідає Олександр. — Я вже кілька років пірнаю на Водохреща, це кайфові відчуття.

Те саме нам кажуть і його друзі, хлопець та дівчина, які заходять до води слідом. Ополонка тут в кілька квадратних метрів, тож «моржі» заходять по одному. 

— Відчуття просто очманіти! — говорить Андрій, який тільки-но прийшов і одразу пішов до води, — Відчуваю наповнення і такі приємні коліки по усьому тілу. Проте треба окунутись з вірою. Я не хворію грипом, наприклад, вже вісім років. Після окунання в ополонці на Центральному пляжі йду ще на Вишенське озеро. 

На Центральному пляжі немає ні рятувальників, ні швидкої, ані нацгвардійців з поліцією. Проте тут є два намети для переодягання з написами «Ж» і «Ч». Ними користуються не всі, більшість кладе одяг на землю або кригу. 

— Водичка хороша і тепла. Я вже звик, бо практикую окунання на Водохреща вже не перший рік. Для мене це велике українське і православне свято, — говорить Сергій, який прийшов пірнати з усією родиною. — Мій син теж хоче купатися, але ми йому ще не дозволяємо, замалий. Щодо заборони масових купань, то я цього не підтримую. Зараз -19 градусів на вулиці, то який вірус? Ну та й в принципі можна і в масках купатися, — жартує чоловік.

Серед екстремалів переважно чоловіки. На Центральному пляжі ми зустріли лише одну дівчину. Їй також сподобалося пірнати, лише, каже, дуже холодно.

— Це класні відчуття. Я вже «морж» зі стажем. Приблизно 15 років поспіль окунаюсь на Водохреща, — говорить Анатолій. — У минулому році було холодніше купатися, бо вилазити з води краще, коли міцний морозець. Сьогодні ще досить тепло. Я ніяк до цього не готуюся, але вірю, що після купання на Водохреща буду цілий рік здоровим. 

Нам кажуть, що більше «моржів» можна зустріти на Вишенському озері, тож прямуємо туди. Неподалік недобудованого храму Стрітення Господнього вирубані дві ополонки. За розмірами такі самі, як і на Центральному пляжі. 

Бачимо машину ДСНСників. Всередині переодягається один з рятувальників, вочевидь щойно виліз із води. До машини підходить чоловік, який раптово втрачає свідомість і б'ється головою об бампер. До нього одразу підбігають його друзі та близькі, рятувальники затягують чоловіка в машину і викликають швидку. 

Кілька разів біля машини починалася паніка, адже чоловік знову й знову втрачає свідомість. Йому розтирають кінцівки. ДСНСники кажуть, що викликали швидку двічі. Потім телефоном пояснюють медикам, як краще доїхати. 

Карета швидкої приїжджає лише за 20 хвилин. Чоловікові, який, мабуть, назавжди запам'ятає цьогорічне купання, надають допомогу. 

Біля берега припарковані кілька десятків машин, роздягалень немає, тому люди переодягаються прямо на кризі. 

— Вода хороша цього року, позитивна і багата! Це вже мій третій рік окунання на Йордан. Кожного року все краще і краще себе почуваю після купання, — розповів нам Віталій. 

До води підходять дві жінки літнього віку. Без зайвих церемоній хрестяться і три рази опускаються під воду. Потім спокійно виходять та йдуть обтиратися. Присутні з повагою розступаються перед «моржихами».

— Через цю заборону не облаштували нам роздягалень, це створює незручності, а так все чудово. Я цьогоріч вперше заходила у крижану воду на Водохреща і тепер думаю, що це буде моєю традицією, — розповідає жінка на ім'я Станіслава. 

— А тепер пішла екзотика, — чуємо від компанії хлопців, що спускається до води. Серед них темношкірий Фелікс. З натовпу чуємо: «Це він що, хреститися прийшов?», проте на шиї у нього вже висить православний хрестик. Вилізши з крижаної води Фелікс жартує: «Водичка нормальна, наче звичайна». 

Тим часом «моржів» все більшає. Їх не лякає машина швидкої з увімкненими маячками, температура -19 та відсутність рятувальників. Для них вода сьогодні тепла, їм не холодно. 
 

Читайте також: 

«Мені не важливо, що за вікном — я все одно біжу»: інтерв'ю з «крижаною» людиною

«Раджу купатися в шапочці»: «моржиха» Раїса Макієвська про купання на Водохреща

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ольга Казачинская

    Вітаю з Хрещенням!
  • Алексей Степанчук

    А чё даёт авторизация???

    Новини Вінниці на 20хвилин reply Алексей Степанчук

    Алексей Степанчук Доброго дня, Олексію! Про переваги платної підписки читайте за цим посиланням: https://bit.ly/3ofNegw

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up