«Раджу купатися в шапочці»: «моржиха» Раїса Макієвська про купання на Водохреща

«Раджу купатися в шапочці»: «моржиха» Раїса Макієвська про купання на Водохреща
Вінницькі «моржі». Фото з архіву 20minut.ua
  • У вівторок, 19 січня, у Вінниці будуть відзначати передостаннє свято з різдвяного циклу — Водохреща. Як завжди у цей день на міських водоймах збиратимуться прихильники купання у крижаній воді. 
  • Серед них буде і президентка клубу вінницьких «моржів» «Нептун» Раїса Макієвська. Жінка пірнатиме вже 49 зиму поспіль. Ми попросили її дати кілька порад тим, хто цьогоріч збирається купатися. 

Раїса розповідає, що перед тим, як починати готуватися до купання, потрібно переконатися, що зі здоров'ям усе в порядку. Для цього, говорить вона, потрібно пройти повноцінну медкомісію, а не спиратися на власні припущення. 

— Взагалі я би радила починати готуватися до пірнання з літа, коли вода ще тепла. Потім плавно переходити на осінні температури. І вже тоді думати про купання в крижаній воді, — пояснює Раїса. — Взагалі якогось секрету моржування не існує. Кожен з нас має свої особливості організму, тому підхід у всіх індивідуальний. Але найважливіше, про що має знати кожен у цій справі — це поступовість. Для початку потрібно познайомитися з водою. Доторкнутися до неї рукою, ногою, потім можна в снігу побігати, обтиратися ним, а лише тоді думати про повноцінне пірнання. 

Нещодавно, 1 січня, Раїса Макієвська відсвяткувала своє 75-річчя. Каже, що поважний вік не стає на заваді купанню в крижаній воді. Особливо в епоху коронавірусу, коли потрібно проводити якомога більше часу на свіжому повітрі. 

Відео дня

Легені, говорить жінка, мають працювати, а не всихати в квартирі. Так само і загартовування, яке на думку Раїси є найкращими ліками для зміцнення імунної системи. 

— Я завжди купаюся в шапочці, адже в голові чимало судин знаходиться близько до поверхні. Якщо замерзлі кінцівки і тіло можна розігріти розтиранням, то з головою цей трюк не пройде, — говорить Раїса. — Більшість людей купаються без шапочок і їм нормально, значить у них такі особливості організму. Я ж ризикувати не стану і пораджу слідувати моєму прикладу. 

На питання про те, чи можна за кілька днів підготуватися до пірнання в ополонку, «моржиха» каже, що можна. Однак передовсім потрібно переконатися в тому, що серце, легені, нирки та інші органи в нормі. 

— Щороку купа людей пірнають вперше, і цей рік виключенням не стане. Багато хто вірить, що в цей день неможливо захворіти. Я також вірю, що на Водохреща не хворіють, принаймні, за всі роки я не чула про такі випадки, — говорить Раїса Макієвська. — Якщо ж ви вже наважилися пірнати, то не варто брати з собою спиртне, адже його корисні властивості явно перебільшені. Натомість захопіть термос з гарячим чаєм. А далі: у воду — з води, витерлися, одягли суху маячку та випили чайку. Я, наприклад, ще й співаю, бо під час купання в моєму організмі відбувається викид гормонів радості. 

Тих, хто купається лише на Водохреща, досвідчені «моржі» називають «одноденними моржами». Враховуючи 15 градусів морозу у цей день, які прогнозують синоптики, Раїса пропонує новачкам утриматися цього разу від купання. Так, каже вона, всім буде спокійніше. 

Нагадуємо про правила поведінки під час купання:

А ось це наш відеорепортаж з Водохреща 2018 року:

Читайте також:

«Мені не важливо, що за вікном — я все одно біжу»: інтерв'ю з «крижаною» людиною

Сфера послуг повністю переходить на державну мову. Пояснюємо, що це означає

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Надія Ващук Байталоха

    ДУРДОМ!  А  СТРІТЕННЯ тоді що?
  • Олег Каськов

    Авторе,останнє свято Різдвяного циклу-Стрітення.
  • Марина Лисова

    То купання цього року дозволено?
  • Валентина Валентина

    Терпіти не можу мужиків в плавках, та ще на Водохреща біля ополонки

    Alla Grechanovska reply Валентина Валентина

    Валентина Валентина тю,хто це вам таке сказав?)

    Валентина Валентина reply Валентина Валентина

    Alla Grechanovska Доця, я не в тому віці, щоб загравати

    Alla Grechanovska reply Валентина Валентина

    Валентина Валентина то ви загравали до мужика?)Дивна тактика.))Але про ваше не терпіння до мужиків в плавках таки смішне.

    Валентина Валентина reply Валентина Валентина

    Alla Grechanovska Взагалі то, я відповідала не вам, а якомусь-Олександр Олександр, гарного вечора!

    Alla Grechanovska reply Валентина Валентина

    Валентина Валентина ви мене дуже повеселили,в труселях якось теж не комельфо)).

    Валентина Валентина reply Валентина Валентина

    На людях не етично. А вас цікавлять подробиці?Обличчя чому ховаєте?

    Олександр Олександр reply Валентина Валентина

    І як ви з цим фу лягали в ліжко колись?😀

    Валентина Валентина reply Валентина Валентина

    Фу!

    Виктория Даценко reply Валентина Валентина

    Олександр Олександр спасибо развеселили .

    Олександр Олександр reply Валентина Валентина

    Да, без плавок краще
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up