«Вмикайте тільки те, що дійсно необхідно». Вінничан просять економити електроенергію

«Вмикайте тільки те, що дійсно необхідно». Вінничан просять економити електроенергію
  • У Вінницькій області триває режим тотальної економії електроенергії. Економія потрібна, щоб могли працювати лікарні та інші соціальні заклади.

Жителів Вінниччини просять мінімізувати використання у години «пік» енергозатратних приладів. Більш ощадливе використання освітлення у вечірні години також полегшить навантаження на енергосистему. 

«Після повторних ударів по об’єктам енергоінфраструктури є серйозні руйнування. Прошу вінничан поставитись із розумінням. Це вимушені тимчасові обмеження», — зазначає начальник ОВА Сергій Борзов.

Відзначимо, що минулого тижня російські ракети пошкодили близько 30% енергетичної інфраструктури України та продовжують це робити сьогодні.

Відео дня

Що може зробити кожен із нас?

В період пікових навантажень на енергосистему з 7 до 9 ранку та з 17 до 22 години вечора радять вмикати тільки те, що дійсно необхідно саме у цей час.

Пральні машини, праски, пилососи, елетрообігрівачі, теплі підлоги, електроопалення, посудомийки та інші електроприбори, що споживають багато енергії, у час пікового споживання варто не вмикати. 

— Маємо усвідомлювати, що для російських терористів українська енергетика й надалі може бути мішенню. Тому культуру споживання електрики у воєнний час потрібно зберігати й надалі, — зазначає Борзов. — Якщо ми звикнемо до розумного електроспоживання і будемо переносити на інші години доби свої побутові енергетичні потреби — прання, прасування, пилососи, використання електроінструментів для ремонту, електричний обігрів, — то у російських терористів не буде жодної можливості створити будь-які непереборні енергетичні складнощі для українців. Період з 17 до 22 години кожної доби — це період, щоб кожен міг у своєму домі допомогти всій країні із енергозабезпеченням.

До речі глави Офісу президента Кирило Тимошенко заявив 18 жовтня, що українцям радять готуватися до відключень світла та води.

Раціональне використання електроенергії, нагадаємо, це потужне сприяння стабільній роботі електромереж. Також енергоощадні побутові звички дозволяють зекономити на оплаті послуги та зберегти тепло в оселях.

— Наближається непростий опалювальний сезон 2022-2023, що передбачає понаднормове використання електроенергії. Це може стати причиною аварій в електромережах — як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки і квартали, — зазначають у «Вінницяобленерго». — При одночасному ввімкненні електроприладів (електроопалювальне устаткування, бойлери, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та інше) необхідна потужність для їх роботи зростає в рази. Електромережі не розраховані на такі навантаження. Тож, аби уникнути їх роботи в аварійному режимі та зберегти тепло в оселях, радимо нашим споживачам заздалегідь прислухатися до найпростіших правил і виробити енергоощадні побутові звички.

 

Читайте також:

Рада заборонила підвищення тарифів на тепло для населення

Окупиться за два-три роки. Вінничанин пропонує відмовитися від газових котелень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Захаревич

    Будемо економити, вибір у нас не великий.

keyboard_arrow_up