Поради вінничанам, які допоможуть зекономити та зберегти тепло в оселях

Поради вінничанам, які допоможуть зекономити та зберегти тепло в оселях
  • Раціональне використання електроенергії — це потужне сприяння стабільній роботі електромереж. Також енергоощадні побутові звички дозволяють зекономити на оплаті послуги та зберегти тепло в оселях.

Дотримання цих простих правил — це не обмеження у благах цивілізації. Це реальна допомога середньостатистичній сім’ї зекономити за один місяць близько 100 кВт/год. А у ширшому масштабі раціональне використання електроенергії — це потужне сприяння стабільній роботі електромереж та збереження енергоресурсів нашої країни у час війни. Про це інформує «Вінницяобленерго».

— Наближається непростий опалювальний сезон 2022-2023, що передбачає понаднормове використання електроенергії. Це може стати причиною аварій в електромережах — як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки і квартали, — зазначають у повідомленні. — При одночасному ввімкненні електроприладів (електроопалювальне устаткування, бойлери, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та інше) необхідна потужність для їх роботи зростає в рази. Електромережі не розраховані на такі навантаження. Тож, аби уникнути їх роботи в аварійному режимі та зберегти тепло в оселях, радимо нашим споживачам заздалегідь прислухатися до найпростіших правил і виробити енергоощадні побутові звички.

Відео дня

Поради вінничанам:

  • Користуючись електроприладами, не забувайте про дозволену (договірну)потужність та дотримуйтесь її! Максимальна величина потужності, що дозволена до використання в будь-який час відповідно до умов договору споживача про розподіл електроенергії, і набута на підставі виконання договору про приєднання до електричних мереж або у результаті набуття права власності чи користування на об’єкт не має перевищувати 5 кВт.
  • Не вмикайте одночасно електроприлади, що здійснюють велике навантаження на мережі!
  • Використовуйте стабілізатор напруги! Він зменшить витрату електроенергії.
  • Економте на освітленні! Завжди вимикайте за собою світло, адже згідно статистики, близько 30% електроенергії витрачається на освітлення порожніх приміщень. 
  • Замініть лампи у помешканні на енергозберігаючі! Затрати на їх придбання окупляться менш ніж за рік, але прослужать у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання. До того ж  такі лампи споживають електроенергії у 10 разів менше. 
  • Використовуйте пральні та посудомийні машини в режимі повного завантаження! При неповному завантаженні такої побутової техніки перевитрати електроенергії становитимуть близько 10-15 %.
  • Вимикайте з розетки електроприлади! Залишені в «режимі очікування» комп’ютер, телевізор, музичний центр, зарядка для телефону та інші електропристрої продовжують споживати електроенергію.
  • Використовуйте енергоефективну побутову техніку! Побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу А до G. Клас «А ++» — найбільш енергоощадний, «А +», «А», «В», «С», «D», «G» — менш енергоощадні. Побутова техніка класу «А» або «А+» на 30-50% зменшує споживання  електроенергії навіть порівняно з приладами класу «В».
  • Правильно експлуатуйте електрочайник! Варто кип'ятити стільки води, скільки необхідно. Своєчасно видаляйте накип. Чайник з накипом у 30 разів гірше проводить тепло.
  • Замініть застарілу проводку! Застаріла проводка чи її несправність – це зайві витрати електроенергії та пожежна небезпека. 

Уже цього місяця в Україні має розпочатись найскладніший в історії країни опалювальний сезон. Через війну можуть бути зриви. Експерти зазначають: проходження опалювального сезону і стан інфраструктури енергозабезпечення залежатиме від дій росії.

Наші друзі з редакції «ШоТам», нагадаємо, підготували покрокову інструкцію, як підготуватися до опалювального сезону під час війни: Як підготуватися до опалювального сезону під час війни? ІНФОГРАФІКА

До речі, Верховна Рада, нагадаємо, заборонила підвищення тарифів на тепло для населення. Україна залучила понад 125 мільярдів гривень (від міжнародних партнерів) на покриття різниці тарифів. Деталі ТУТ.

 

Читайте також:

«У нас є все, щоб обігріти людей». Як в ОСББ готуються до воєнної зими

В оселях буде тепло. «Міськтеплоенерго» готове до опалювального сезону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ksenij Ksenij

    Зате Вінниця кожного дня освітлена у вечері і ніхто не задумається що можна трошки менше вмикати.В такий час коли повітряна тривога.
  • Володимир Свірідов

    розшифровка: звичайні громадяни котрі кінці з кінцями зводять а тому й так економлять на всьому мають ще більше врізати споживанна, тіж хто звик жити на широку ногу максимум 2-3 лампочки вимкнуть
  • Лариса Басько

    Довели людей до ручки!
  • Cheshik Polek

    Додам, що також можна економити кошти, встановивши багатотарифний лічильник електроенергії та перейшовши на двохтарифний облік споживання (день-ніч).

    Якщо вмикати бойлер, електрообігрівач, теплу підлогу та інші прилади в період з 23:00 до 07:00, то оплата за електроенергію - 50% (половина стандатрної вартості), з 07:00 до 23:00 - 100% (повна стандартна вартість).

    Тобто, і економите кошти, і розвантажуєте мережу в години пікового навантаження.

    Детальніше можете знайти інформацію в Гуглі.

keyboard_arrow_up