Влада Вінниці хоче купити військових облігацій на суму до 200 мільйонів гривень

Влада Вінниці хоче купити військових облігацій на суму до 200 мільйонів гривень
Сотні мільярдів гривень загалом по Україні зібрали через облігації з початку повномасштабної війни. Якби їх спрямовували тільки на воєнні витрати, то цього б вистачило на 198 днів спротиву / Ілюстрація liga.net
  • Мерія ухвалила рішення, що в листопаді вкладуться у закупівлю військових облігацій — цінних паперів, кошти з яких спрямовують на оборону та на підтримку економіки країни.
  • Загалом планують придбати облігацій на суму до 200 мільйонів гривень. Але цінні папери купували й раніше.
  • На яку суму? Та скільки прибутку від облігацій отримав вінницький бюджет?

Вінницька влада купить військових облігацій на суму до 200 мільйонів гривень.

«Здійснити у листопаді 2023 року придбання державних цінних паперів – облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які випущені державою в умовах воєнного стану, на загальну суму до 200 мільйонів гривень зі строком обігу до восьми місяців за рахунок тимчасово вільних коштів загального фонду бюджету Вінницької міської територіальної громади», — йдеться в рішенні виконкому №2864 від 9 листопада.

Для цього міська влада відбере на конкурсі банк, в якого купить облігації. Але перед цим рішення виконкому мають погодити депутати на сесії міськради.

Відео дня

Скільки облігацій купили з початку великої війни

Військові облігації почали продавати з 1 березня минулого року. Це цінні папери, кошти з яких уряд спрямовує на армію та підтримку економіки країни. І за своєю моделлю військові облігації схожі на депозити: держава користується грошима з облігацій, а потім їх повертає з відсотком прибутку.

Скільки витратила на облігації мерія Вінниці з початку повномасштабного вторгнення? Та скільки з цього отримала прибутку?

У 2022 році на цінні папери витратили 400 мільйонів гривень: 100 мільйонів були витрачені на цінні папери зі строком обігу до трьох місяців, а 300 мільйонів — зі строком обігу до одного року.

Плюс, 24 лютого 2023 року міська рада купила ще військових облігацій на суму 96 мільйонів 474 тисячі гривень, зі строком обігу цінних паперів до 9 місяців.

Купували облігації у первинних дилерів — «Укрексімбанку» та «Райффайзен банку»

Усі ці 496 мільйонів гривень (військові облігації за 2022-2023 рік - авт.) уже повернули назад до бюджету громади. І загалом це принесло додатково 43,5 мільйона гривень прибутку в загальний бюджет Вінницької міської громади. 

Цю інформацію ми отримували у відповідь на інформаційний запит, який надсилали раніше.

Загальна статистика зборів — понад $19 мільярдів

Скільки загалом зібрали через військові облігації? У Нацбанку України кажуть, що загалом з початку повномасштабної війни до 31 жовтня 2023 року урядом було залучено 474 мільярдів 298,7 мільйона гривень, 5 мільярдів 27,4 мільйона доларів  США та 1 мільярд 686,7 мільйона євро через продаж військових облігацій на первинних аукціонах.

За словами уже колишнього міністра оборони України Олексія Резнікова, 100 мільйонів доларів коштує один день війни для України. Тобто, якби зібрані кошти з ОВДП не повертали, а фінансували б усе зібране в армію, то їх вистачило б на 198 діб війни…

Як вирахували цю цифру? Для зручності розрахунків конвертували усі зібрані кошти в американські долари. 474 мільярдів гривень — це $13 мільярдів. А 1,686 мільярда євро — це $1,808 мільярда. Тобто, загалом маємо $19 мільярдів 835 мільйонів, зібраних через ОВДП. Поділивши цю суму на 100 млн доларів (один день війни за словами Резнікова) ми й отримуємо фінансування на 198 днів війни.

Раніше, нагадаємо, ми розбиралися, чи варто й самим вінничанам вкладатися у державні військові облігації.

 

Читайте також:

Дрони або ремонти доріг? На що у Вінниці витрачають більше грошей

У Вінниці може з’явитися ще одне місто-побратим

Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття — Хто освоює ці кошти?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up