У Вінниці може з’явитися ще одне місто-побратим. Хто?

У Вінниці може з’явитися ще одне місто-побратим. Хто?
Французьке Нансі значно менше за Вінницю. Воно займає таку ж площу, що і наші два мікрорайони: Старе місто і Малі Хутори
  • Міська влада планує укласти угоду про побратимство з містом Нансі.
  • Це французьке місто славиться своєю історичною частиною, яка знаходиться під охороною ЮНЕСКО.
  • Що ще відомо про нашого потенційного побратима? Скільки ще міст мають братерські відносини з Вінницею? І що дає нам цей зв’язок?

З рішення виконкому №2848 від 9 листопада ми дізналися про ще одне місто, яке потенційно стане побратимом Вінниці. Це Нансі з Франції.

«Ми хочемо встановити побратимські відносини між Нансі (Франція) та Вінницею. Від імені наших громадян ми зобов'язуємося будувати відносини та сприяти обміну досвідом між нашими містами, їхніми установами та мешканцями», — йдеться у тексті угоди про побратимство.

На перспективу, муніципалітети Нансі та Вінниці будуть спільно розробляти проєкти на теми, визначені за взаємною згодою: демократія участі, екологічна трансформація, здоров’я, культура, освіта, спорт, університети, інновації, економіка та міжнародна солідарність.

Відео дня

Текст угоди ще мають затвердити на сесії міськради. Що відомо про французьке Нансі?

Місто історії та науки

Нансі — історичне місто на сході Франції, розташоване на річці Мерт та каналі Марна-Рейн. Тут живуть 105 тисяч людей (втричі менше, ніж жителів у Вінниці). Площа Нансі — усього 15 квадратних кілометрів (майже вдесятеро менша за Вінницю).

Натомість Нансі старіше за Вінницю — французькому містечку аж 973 роки.

У серпні цього року мер мером Нансі Матьє Кляйн приїжджав до Вінниці. Тоді він підписав з мером Вінниці Сергієм Моргуновим Меморандум про взаємопорозуміння щодо встановлення побратимських відносин

У Нансі добре розвинений протезно-ортопедичний напрям медицини, і цим досвідом вони зможуть поділитися із вінничанами.

Історична частина міста була розбудована польським королем-вигнанцем Станіславом Лещинським.

Тут є 3 площі: Плас-Станіслас, Плас-де-ла-Кар'єр, Плас-д'Альянс, внесені до Списку світової культурної та природної спадщини ЮНЕСКО. 

Головна площа служить сполучною ланкою між старим і новим містом. Тут є статуя Станіслава Лещинського, ратуша, будівля опери та театру, 2 фонтани та тріумфальна арка на честь французького монарха Людовіка XV.

Біля площі знаходиться церква Нотр-Дам де Бон Секур. Також збереглося середньовічне Старе місто, розташоване вздовж вулиці Гранд. А в Музеї образотворчих мистецтв є надзвичайно багата колекція живопису від XIV століття до наших днів.

Сучасна частина міста — академічна. У місті діє Університет Лотарингії, який складається з двох установ: Університет Анрі Пуанкаре Нансі I (п’ять факультетів, три інженерних школи, 18 тисяч студентів), Університет Нансі II (спеціалізується на гуманітарних та суспільних науках, понад 18 тисяч студентів).

Які ще міста-побратими є у Вінниці?

Станом на зараз, Вінниця підписала угоди про побратимство ще з сімома містами.

Кельце, Польща. Великий вузол автомобільних та залізних доріг. Населення – 205 тисяч людей. Великий медичний центр. Свентокшиський онкологічний центр – найсучасніший у Польщі. Має 13 університетів та коледжів.

Паневежис, Литва. Кількість мешканців — 85 тисяч людей. У місті перетинаються найважливіші дороги країни, діє два аеродроми. Є важливим центром промислового виробництва Литви. Успішними є такі види діяльності: електротехнічна — завод «Екранас», пивоварна — «Калнапіліс» та інші.

Пітерборо, Велика Британія. Населення — близько 183 тисяч мешканців. Регіональний центр торгівлі, промисловості, транспорту та дозвілля.

Бірмінгем, США. Кількість населення — 242 тисячі, завдяки чому є найбільшим містом у штаті Алабама. Міська економіка орієнтована на медичні дослідження, банківську справу та розвиток сфери послуг, що зробило Бірмінгем одним з найпривабливіших для життя американських міст. Найбільші установи: Університет штату Алабама у Бірмінгемі, Баптистський медичний центр, Палата економічного розвитку, Регіональна Торгово-промислова палата Бірмінгему, Інноваційне Депо, Неприбутковий ресурсний центр Алабами.

Бурса, Туреччина. Одне з найбільших міст країни, в якому живуть 1,5 мільйона людей. Головними визначними місцями Бурси є гірськолижні курорти на горі Улудаг, Зелена мечеть, а також сквери та сади. У Бурсі виробляють шовк найвищої якості. А ще місто відоме своїми ринками та лазнями.

Бат-Ям, Ізраїль. Кількість мешканців — 128 тисяч людей. Популярний туристичний курорт, розташований на Середземноморському узбережжі Ізраїлю.

Карлсруе, Німеччина. Кількість населення — близько 308 тисяч людей. Славиться своїм розвинутим транспортним і електротехнічним машинобудуванням, нафтопереробною, металообробною, хімічною, поліграфічною та харчовою промисловістю. Також місто є важливим науковим центром, оскільки тут знаходяться університет Карлсруе та центр ядерних досліджень Леопольдсгафен.

Для чого нам побратимство з іноземцями?

З сайту Вінницької міськради читаємо, що співробітництво міст полягає в обміні делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, літературою, кінофільмами, фотоматеріалами, організації різноманітних проектів з метою обміну інформацією про життя міст та ведення міського господарства.

Крім того, з початку повномасштабної війни міста-побратими надсилали Вінниці гуманітарну допомогу. 

Зокрема, польське Кельце регулярно передає Вінниці тонни гуманітарної допомоги: продукти, одяг, засоби гігієни, дрони та навіть транспорт. Німецьке Карлсруе подарувало нашим рятувальникам пожежну машину, а муніципалітету — намети з необхідним приладдям для влаштування «пунктів незламності». З Пітерборо (Велика Британія) Вінниця отримує гуманітарну підтримку та медикаменти тощо.

 

Читайте також:

Майже 400 мільйонів гривень Вінниця витратить на укриття. Хто освоює ці кошти?

Що ви знаєте про відомі вінницькі будинки? Тест від «20хвилин»

Заслужений «відпочинок». Коли виходять на пенсію та скільки платять вінничанам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up