Заслужений «відпочинок». Коли виходять на пенсію та скільки платять вінничанам

Заслужений «відпочинок». Коли виходять на пенсію та скільки платять вінничанам
  • Третина мешканців Вінниччини — пенсіонери. І з року в рік тисячі вінничан йдуть на заслужений відпочинок.
  • Коли виходять на пенсію? Навіщо страховий стаж? Як розраховують виплати? Та на що можна розраховувати, якщо все життя отримували офіційно тільки мінімальну зарплату?

У обласному управлінні Пенсійного фонду кажуть, що на Вінниччині є 435 тисяч пенсіонерів — це третя частина від усіх постійних мешканців нашої області.

Їм на виплати щомісяця витрачають близько 2 мільярдів гривень. Середній розмір однієї пенсії складає 4 тисячі 497 гривні 80 копійок.

І кількість пенсіонерів щороку зростає — приміром, за 9 місяців 2023-го було призначено близько 17 тисяч пенсій.

Відео дня

То коли виходять на пенсію? Як вона розраховується? Які треба документи? І що робити, якщо не вистачає стажу? Відповідаємо на популярні питання.

Коли виходять на пенсію

В Україні функціонують дві пенсійних системи.

Перша — солідарна. Офіційно працевлаштована людина платить внески до загального фонду (ЄСВ, 22% від мінімалки), з якого здійснюються виплати нинішнім пенсіонерам, а працівник таким чином накопичує собі трудовий стаж.

Зараз ЄСВ складає 1 тисячу 474 гривень. У 2024 році відбудеться двоетапне збільшення мінімальної зарплати (7,1 тисячі з січня та 8 тисяч з липня), тож і розмір ЄСВ для відрахувань зросте до 1 тисячі 562 гривень та 1 тисячі 760 гривень відповідно.

Друга — добровільно-накопичувальна система. Вона передбачає добровільну участь громадян у формуванні власних пенсійних накопичень завдяки внескам від фізосіб чи роботодавців. Система є, але не має попит в українців через слабку довіру до приватних фондів, які надають такі послуги, кажуть на порталі epravda.com

Щодо виходу на пенсію, то для чоловіків та жінок це можливо після настання 60 років. Але щоб вийти на заслужений відпочинок у 60, треба мати не менше 30 років страхового стажу. Страховий стаж — це кількість років, коли ви (або за вас) платили єдиний соцвнесок. І цей стаж з кожним роком стає більшим: до 2028 року він становитиме 35 років.

Якщо людина не має достатньо страхового стажу, то має право на призначення пенсії за віком: у 60, 63 чи 65 років. У такому випадку вимоги щодо стажу менші.

А що робити якщо не вистачає стажу?

Його можна докупити, офіційно. За кожен місяць треба зробити внесок, який щонайменше дорівнює сумі мінімального страхового внеску на дату укладання договору, помноженого на коефіцієнт 2. 

Мінімальний страховий внесок зараз становить 22% від мінімальної зарплати, тобто 1 тисячу 474 гривень. Отже, місяць стажу коштує 2 тисячі 948 гривень, рік – 35 тисяч 376 гривень, два роки — 70 тисяч 752 гривень, три роки — 106 тисяч 128 грн.

Якщо ж до 65 років людина не має мінімального страхового стажу (15 років), вона не має права на пенсію за віком. У такому випадку людина отримає державну соціальну допомогу. Її розмір дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. У 2023 році розмір такої допомоги становить 2 тисячі 93 гривні.

Як розраховується пенсія

Розмір пенсії визначається індивідуально для кожної людини. Формула, за якою визначають пенсію прописана у Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Як правило, враховуються тривалість страхового стажу, розмір зарплати, з якої робили внески, коефіцієнт страхового стажу, коефіцієнт заробітку, час виходу на пенсію. Є Також є пільгові умови нарахування стажу. Вони стосуються шкідливих професій відповідно до затвердженого урядом переліку. Для цих професій рік роботи зараховується як два роки трудового стажу.

Приклад. Чоловік виходить на пенсію у 60 років, маючи 35 років стажу. Він не працював на шкідливому виробництві та не претендує на пільги. Його зарплата становила 15 тисяч гривень на місяць. 

За таких умов розмір його майбутньої пенсії становитиме 5 тисяч 250 гривень. Якщо чоловік був військовим, то його пенсія становитиме 10,5 тисяч гривень. За аналогічних умов пенсія жінки становитиме 5 тисяч 895 гривень та 10,5 тисяч гривень відповідно.

Якщо ж людина все життя отримувала офіційно мінімальну зарплату, то зможе претендувати лише на мінімальну пенсію, яка дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, що втратили працездатність (2 093 грн). 

Передбачений також розмір максимальної пенсії з урахуванням надбавок. Він не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, тобто 20 930 грн.

Порахувати свою майбутню пенсію можна за цим калькулятором: old.cost.ua/pension_calc_new

Коли звертатися за призначенням пенсії

Звернутися за призначенням виплат можна до будь-якого територіального управління ПФ у будь-який час після виникнення права на пенсію (досягнення пенсійного віку - авт.) або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Для призначення пенсії людині необхідно подати такі документи:

  • паспорт (документ, що засвідчує особу, місце реєстрації та вік);
  • довідку ІПН (номер платника податків);
  • трудову книжку або інші документи, які підтверджують стаж особи (архівні довідки, накази про прийняття на роботу та накази про звільнення з роботи);
  • військовий квиток (за наявності);
  • документи, що підтверджують зміну прізвища заявника (свідоцтво про шлюб чи його розірвання);
  • довідку про зарплату за період страхового стажу до 1 липня 2000 року (за бажанням);
  • жінкам, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку, – свідоцтво про народження дитини;
  • додаткові документи, які свідчать про особливий статус особи (посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, посвідчення учасника бойових дій, посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни);
  • документи, які підтверджують пільговий стаж особи (наприклад, на роботах зі шкідливими умовами праці);
  • довідку про відкриття рахунку в банку для виплати пенсії (якщо особа хоче отримувати пенсію на банківську картку).

Рішення за результатами розгляду заяви ухвалюють не пізніше десяти днів після надходження заяви.

Також усі ці документи можна подати онлайн — завантажити скан-копії на веб-порталі Пенсійного фонду України.

 

Читайте також:

Понад 2 мільйони гривень дали бізнесу Вінниці за незалежність від блекаутів

Грант для ветеранів: як Олена Марчук відкрила косметичний кабінет в Калинівці

Скільки грошей витратили на міські ремонти, а скільки на ЗСУ? Аналіз витрат бюджету Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • AK

    Військові і судді як завжди привілейовані. Всі решта отримають як сміття. Не дивно, що потікали з цієї країни... Сумно. За ці внески можна купити жилло і здавати його, а воно потім дітям лишиться, а не в труну ляже. Лохотрон рівня "держава".
  • Сергей

    Тяжко жити страшно вмерти

keyboard_arrow_up