Візки та ходунки можна взяти на прокат у Вінниці. Де і кому їх видають безоплатно?

Візки та ходунки можна взяти на прокат у Вінниці. Де і кому їх видають безоплатно?
Фото для колажу: suspilne.media
  • При Вінницькому терцентрі діє пункт прокату засобів реабілітації.
  • Платити за оренду ходунків, інвалідних візків не треба, але від людини запросять перелік документів.
  • На який строк можна взяти на прокат? Що видають? Та хто цією послугою може скористатися?

У Вінниці, в міському терцентрі, можна безоплатно взяти на прокат засоби реабілітації для людей, які їх потребують. Розповідаємо, як скористатися цим сервісом.

«Є і вживані, і абсолютно нові засоби»

У асортименті на оренду є ходунки, візки, ортопедичні ліжка, шведські стінки та приліжкові столики. Платити за використання й оренду цих засобів не треба. Але цією послугою можуть скористатися лише мешканці Вінницької міської тергромади, а також переселенці, що зареєстровані у нашій громаді. 

Про це журналісту розповіла заступниця директора Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Наталія Жиліховська.

Відео дня

— Засоби реабілітації нам передає департамент соцполітики міськради. Серед них є й вживані, і повністю нові. Але вони всі справні: зламаного людям ми не даємо, — каже Жиліховська.

Питаємо, чи є щось вузькоспеціалізоване, під потреби конкретної категорії людей з інвалідністю?

— Немає. В основному, у нас є ходунки та інвалідні візки. Є пару ліжок медичних та приліжкових столиків. Милиці, палички не надаємо, у нас їх немає. Тобто, ми в прокат віддаємо те, що отримуємо. Тож спеціалізованого придбання засобів під потреби конкретної людини немає, — відповіла посадовиця. 

Заступниця директора Вінницького міського терцентру Наталія Жиліховська додала, що до пункту прокату переважно звертаються ті люди, в яких виникла нагальна потреба в засобах реабілітації.

— Наприклад, зламали ногу чи розбив інсульт і людину треба забрати з лікарні, — каже службовиця.

Про перелік документів та строки оренди

Як ми зазначали вище, прокат засобів реабілітації при терцентрі є безплатним. Грошової застави чи віддавати оригінали документів — не треба. Але від заявника потрібно буде певний перелік документів. Це:

— Договір оренди ми укладаємо на строк від одного місяця до одного року. Якщо людині після завершення цього строку ще потрібен засіб реабілітації, то з такою людиною ми укладаємо додаткову угоду і вона продовжує використовувати цей засіб, — каже Наталія Жиліховська.

— А якщо договір був не продовжений, а людина не повернула засіб реабілітації? Є відповідальність, штрафи? — запитав журналіст.

— Ні. Ще до завершення строку оренди наш спеціаліст телефонує цим людям, нагадує, коли в них закінчується договір і просить: або прийти продовжити, або повернути засіб. У нас всі користувачі добросовісні, тому випадків неповернення у нас немає, — відповіла заступниця директора Вінницького терцентру.

Куди звертатися за орендою засобів реабілітації? Адреса і телефон

За попередній рік послугою оренди засобів реабілітації у Вінниці скористалося 95 людей. Станом на 1 грудня цього року таку допомогу вже отримало 74 людини. Серед них є і вінничани, і переселенці.

Черги за засобами реабілітації, за словами Наталії Жиліховської, немає. Та кількість людей, що звертається до них, повністю забезпечується необхідними для них засобами.

— Просто зараз у нас є в наявності тільки ходунки та інвалідні візки. Але перед тим, як брати в оренду раджу зателефонувати до нас та дізнатися, що можна взяти. Адже засоби підбираються під вагу людини, під її зріст. Усе індивідуально, — сказала заступниця директора Вінницького міського терцентру Наталія Жиліховська.

Щоб отримати допомогу, необхідно звернутися за адресою:

  • Вінниця, вулиця Соборна, 50, 101 кабінет, громадська приймальня. Контакти для довідок: (0432)67-07-09. Графік роботи: терцентр працює у будні, з 8.30 до 17.00. Обідня перерва: 13.00-13.30. Вихідні — субота, неділя.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про чат-бот, в якому є всі необхідні контакти вінницьких соцслужб.

 

Читайте також:

«Робота запропонована 79% працівників»: що наразі відомо про ситуацію навколо пологового №2

Вадим Ворошилов відвів від Вінниці несправний літак: пілот Karaya став Героєм України

Що робити вінничанам, якщо в оселі зникло газопостачання та опалення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up