Вистави з «сексом», диваки та кач від Несплячих. Чим запам’ятався 2-й день Air ГогольFest

Вистави з «сексом», диваки та кач від Несплячих. Чим запам’ятався 2-й день Air ГогольFest
  • Фестиваль сучасного мистецтва триває з п’ятниці, 18 жовтня. Протягом трьох днів вінничани та гості міста побачать понад 100 мистецьких подій.
  • На другий день роздивилися локації фесту в «Кристалі», побували на театральних постановках та разом з усіма гарцювали під румунський хіп-хоп та уманський рок.

Air GogolFest проводять у нашому місті вдруге. Команда організаторів підготувала чимало подій серед яких виставки, творчі перформанси, театральні постановки, виступи гуртів та запальні техно-тусовки.

Дійство відбувається на колишній території заводу «Кристал». Протягом майбутніх років на ній створять інноваційний технопарк, а поки — тут проведять мистецькі події.

Впадає в око голова Гоголя, яка до цього стояла біля Вежі. Неподалік від неї фуд-корти та Air Барахолка, де зібрали товари з радянського минулого, екоторби тощо.

Відео дня

ВІЗУАЛЬНА ЧАСТИНА Найбільше подій проходять усередині двох будівель. Одразу на вході у головний корпус зустрічаємося з інсталяціями та картинами. На стінах коридорів малюнки, написи, які змушують глядачів замислитися.

У підвальному приміщенні — найбільш химерні експозиції картин, де люди, зображені у вигляді тварин, намальовані людські органи. У одній з кімнат на стінах — малюнок дівчинки у бризках «крові». Це інсталяція «Познание», у якій автор каже, що протягом життя людина накопичує чимало негативних почуттів та ховає їх «за закритими дверима». Художник каже, що негатив потрібно також приймати, аби стати по-справжньому щасливою людиною.

Крім цієї виставки, у невеликих підвальних кімнатах зроблена інсталяція екологічного спрямування та про жіноче лоно.

На другому поверсі чимало експозицій зі світлом. Тут використовуються гірлянди; картини з флуоресцентної фарби; уламки різнокольорового пластику. Найбільш затишна кімната поміж ними: «Внутрішня Каліфорнія». Споглядати виставку — картини кораблів, портрети та пейзажі — можна з розкладного лежака чи м’яких пуфів. Увесь простір «залитий» світлом.

Піднімаючись вище примітили виставкову залу, де на стінах фотопортрети та найкрутіша читальна зала: вона зовсім крихітна, 2 на 2 метри, у ній тільки на стіл, стілець та плакати на стінах. На столі видрукований журнал з чорно-білими фото та філософськими цитатами.

ТЕАТР Показували театральні вистави майже по всій території фесту. Спочатку побачили театральний перформанс від дітей, які крокували з вулиці до малої театральної зали. Там вони танцювали та своїми рухами виводили коло.

У великій театральній залі показували швейцарську виставу «The Sensemaker». Усе, що бачили та чули глядачі — це дзвінок телефону та дівчину, яка прийшла на співбесіду. Музичні тексти змінювалися нестандартно, так само як і рухи дівчини на високих підборах. Текст моноспектаклю вона показувала мовою жестів. І під час її виступу в повітрі відчувалася напруга, хоча у дівчини на обличчі була завжди усмішка.

А тим часом на вулиці група ЧО?WHEN показали перформанс, від якого «мурашки» по шкірі. На огляд представили чотири соціальні сцени:

1. Сімейне насилля. Чоловік випиває удома, чим невдоволена жінка. Вони сваряться, він її б’є. А потім лупцює свою доньку. Побиті жінки лежать на підлозі, а чоловік зі стаканом водки дивиться телевізор.

2. Кохання між двома жінками. Глядачі побачили романтичну вечері між ними, одна з жінок освідчується в коханні та пропонує одружитися. Жінки щасливі. Але надалі вони сваряться через нервовий зрив «нареченої», яка не зможе завагітніти, бо одружується з жінкою.

3. Алкоголізм та секс за гроші. Чоловік у гарному костюмі, маючи чимало коштів, випиває елітний алкоголь та користується послугами «повії». Актори займаються «сексом». Завершується усе тим, що чоловік поправляє ікону, яка впала, віддає гроші жінці та йде геть.

4. Сімейне насилля. Чоловік сумує за часами, коли був у армії та, фактично, живе цим минулим. Жінка його б’є та покидає. А чоловік, не в силах з цим змиритися, надягає військову форму та кінчає життя самогубством.

Раніше група ЧО?WHEN влаштувала «кривавий» перформанс просто на День міста Вінниці.

КОНЦЕРТИ Запрошені гурти виступали у найбільшій локації фестивалю — Ангар. Там облаштували сцену, де виступали багато гуртів.

З них запам’ятався виступ румунської хіп-хоп команди Subcarpati. Як розповідають організатори, щоб виступити на Air ГогольFest, вони взяли великий автобус та мчали бандою у понад 20 людей. Гурт поєднує хіп-хоп з елементами румунської народної музики та інтерпретує її популярні мотиви у своїй творчості. Цей жанр часто називають «underground folklore».

У їхніх піснях — меланхолійні румунські народні пісні, традиційні інструменти та ритми трип-хопу, дабстепа та хіп-хопу.

Уночі виступив гурт «The Unsleeping». Гурт заснували в Умані, їхня музика — це інді-рок, ліричні пісні про почуття та смерть англійською мовою. Їхня музика та подача тексту нагадує Twenty One Pilots, The Neighbourhood та Radiohead. А сам вокаліст танцює на сцені наче Мік Джаггер з The Rolling Stones: наче «психічно хворий» заламує руки, розтягує обличчя, облизує кути рота; а під час повільних пісень розмахував руками наче «крилами».

Глядачі оцінили його музику: одна з дівчат кинула на сцену свій ліфчик, який згодом фронтмен використав під виступ — натягнув його на себе під час співу. А інші учасники гурту часто жартували самі над собою: «Наступна пісня Віктора Павліка буде більш жвавою», «А зараз гратиме пісня про птаха Семена». І після виступу на біс — під оплески мовчки пішли зі сцени.

Ближче до вечора відкрили двері локації Бункер та Вентиляційна. Там також тривали виставки. Пропонували взяти участь в соціальному експерименті — закрити очі непроглядною тканиною, а вуха навушниками, і так пройти в окрему кімнату. А вночі у Бункері влаштували вечірку з електронною музикою.

Другий день фесту тривав до глибокої ночі.

А що буде у фінальний день Air ГогольFest — читайте в матеріалі: Alyona Alyona, 3D-принтер, Ква(ко)ролі. Чим здивує 3-й день Air ГогольFest (ПРОГРАМА)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Papa Justify

    Жаль читать такие комменты про один из самых ярких и современных событий в Украине - Гоголь Фест. Печально, когда люди продолжают ментально жить в советском сициализме, хотя его время безвозвратно ушло... А еще скажу, что нашим гражданам лишь бы что то или кого то об*срать... А сначало на себя посмотреть просто нужно...
  • мегавата

    Наркоманы, извращенцы и психбодьные
  • Yuriy Otsalyuk

    Бред!!! якщо це перспектива і розвиток молидої культури , то це просто позор!!!!!!!НеДо співаки!- НеДо Театрали і просто проходимці які на піарі і рекламі хочуть зрубати бабки, покахати цицьки і зіграти насилля в сім*ї це не значить бути актором!- жалію що цікавився цим!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up