Виплати військовим, ВПО і пенсії. Що зміниться у лютому для вінничан

Виплати військовим, ВПО і пенсії. Що зміниться у лютому для вінничан
Останній місяць зими не багатий на гарні зміни. Принаймні, комунальні тарифи поки не зростають
  • У лютому автоматично продовжать виплати усім переселенцям.
  • Військовослужбовці, які не перебувають в зоні бойових дій, також можуть розраховувати на 30 тисяч доплати.
  • А от пенсії поки не будуть зростати. Що ще цікавого відбудеться у другий місяць 2024 року?

З січня, нагадаємо, окремі пенсії зросли через перегляд прожиткових мінімумів. У лютому пенсія не зростатиме: мінімальний розмір цієї виплати складає 2 тисячі 361 гривня.

У другій половині лютого стане відомо про конкретні цифри індексації пенсій, яка має бути з 1 березня 2024 року.

— Попередньо, ми очікуємо зростання приблизно на 13%, — сказала перша заступниця міністра соцполітики Дарія Марчак.

Відео дня

За її словами, таким чином пенсіонери будуть захищені від негативного впливу інфляції. Очікується, що після індексації у 2024 році середня пенсія повинна підвищитись до 6 тисяч гривень.

Щодо комунальних тарифів, до кінця опалювального сезону (до середини квітня) не планують підвищувати комунальні тарифи для побутових споживачів. Зокрема, ціни на газ, опалення та гарячу воду залишаться без змін.

Середній розмір субсидій в цей опалювальний сезон становить 1 тисячу 410 гривень. Скорочення розміру житлових субсидій після того, як з 1 січня зросла мінімальна зарплата в Україні (до 7 тисяч 100 гривень - авт.), не очікується.

Виплати переселенцям

У Мінсоцполітики повідомили, що 26 січня уряд ухвалив зміни, за якими всі переселенці, які отримували виплати (3000 грн для людей з інвалідністю та дітей, 2000 грн — для решти - авт.), продовжать їх отримувати до 1 березня 2024 року.

Далі, виплачуватимуть цю допомогу, переважно, найбільш вразливим категоріям громадян з-поміж переселенців.

З 1 березня, ще на пів року, автоматично продовжать виплати ВПО:

Решті переселенців, з березня 2024 року, потрібно буде подавати нові заяви до органів соцзахисту. 

«Звертатись по перепризначення допомоги для ВПО з 1 березня родини можуть вже починаючи з 1 лютого 2024 року, — пишуть в Мінсоцполітики. — Умова продовження виплат на додаткові 6 місяців – те, що розмір доходу в таких родинах не перевищує 9 тисяч 444 гривень на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність, або, скажімо, 37 776 грн на родину з 4-х осіб)».

Нарахування військовим

З 1 лютого 2024 року деякі військові, незалежно від того, чи перебувають вони у районах проведення бойових дій, можуть отримати доплату до 30 тисяч гривень. Про це йдеться у наказі Міністерства оборони України №260.

Відповідно до абзацу 16 пункту 2 розділу ХХХІV цього наказу, 30 тисяч гривень можуть отримати військовослужбовці, які виконують бойові (спеціальні) завдання згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) (у розрахунку на місяць пропорційно часу виконання бойових (спеціальних) завдань):

  • з інтенсивної підготовки для ведення воєнних (бойових) дій у складі військових частин (підрозділів), включених до складу резерву Головнокомандувача Збройних Сил України сил оборони держави;
  • з управління угрупованнями військ (сил) у складі розгорнутих пунктів управління Генерального штабу ЗСУ;
  • з управління підпорядкованими силами та засобами відповідно до завдань, які покладаються на Адміністрацію Державної спеціальної служби транспорту, у складі розгорнутих пунктів управління Державної спеціальної служби транспорту;
  • у складі робочої групи або одиночним порядком, визначені Головнокомандувачем або начальником Генерального штабу Збройних Сил України, у межах областей України, на територіях яких ведуться воєнні (бойові) дії;
  • з розмінування (виявлення, знешкодження та знищення) вибухонебезпечних предметів поза районами ведення бойових дій; 
  • у складі діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави згідно з переліком завдань, затвердженим Міністром оборони України; 
  • із всебічного забезпечення діючих угруповань військ (сил) сил оборони держави безпосередньо в районах ведення воєнних (бойових) дій;
  • з протиповітряного прикриття та наземної оборони об'єктів критичної інфраструктури (у тому числі об'єктів транспортної інфраструктури ― військовими частинами та підрозділами Державної спеціальної служби транспорту).

Можуть штрафувати й відключати від комуналки. Мораторій не діє

Наприкінці минулого року Кабмін скасував заборону (мораторій) на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості населення за житлово-комунальні послуги.

Про це йдеться у постанові уряду від 29 грудня 2023 року №1405.

Мораторій на відключення комунальних послуг продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії, ідеться в документі. Для решти споживачів комунальних послуг, згідно з постановою, відновлено нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг; стягнення заборгованості у судовому порядку; відключення від комунальних послуг боржників.

Мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) та стягнення заборгованості за ЖКП для населення у разі несплати був введений 5 березня 2022 року.

Водночас продовжує діяти мораторій на підвищення тарифів. Але тільки на певні комунальні послуги: поки триває воєнний стан та протягом шести місяців після його завершення не можна підвищувати вартість послуги з розподілу природного газу; теплової енергії (її виробництво, транспортування та постачання); послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

 

Читайте також:

Зарплати Борзова і заступників: скільки отримує грошей керівництво Вінницької ОВА?

Які зарплати у заступників мера Вінниці? Огляд декларацій

Скільки заробляють та що мають керівники комунальних підприємств Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • *Irka*

    Так де бойові  ДПСУ  ?

keyboard_arrow_up