Вінницькі депутати провалили голосування за земельне питання. Що у ньому було такого?

Вінницькі депутати провалили голосування за земельне питання. Що у ньому було такого?
Тільки 20 депутатів погодилися дати дозвіл київській фірмі «Компанія «Бізнесторгсервіс» на експертну оцінку землі з подальшим викупом. За це право компанія вже три роки бореться в судах / Скріншот з сюжету «ВІТА ТБ»
  • Депутати не дали дозвіл на проведення експертної грошової оцінки землі, що на Соборній, 9.
  • Для прийняття рішення не вистачило голосів, хоча земельні питання традиційно є «прохідними» на кожній з сесій міськради.
  • І як виявилося, між фірмою, яка хоче викупити землю під «Вінницяфармацією» та міськими чиновниками останні три роки тривають «війни» у судах.

Депутати міськради традиційно прийняли більшість проектів рішень, які були висунуті на сесію 25 вересня. Однак з 48 питань на два не назбирали голосів «За». 

Провалили голосування за проект рішення громадських активістів про створення історичного комплексу-парку «Замкова гора». І ще не вдалося прийняти одне з земельних питань, які, зазвичай, ухвалюють без зайвих зволікань.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Двадцяти голосів «За» не вистачило, щоб прийняти 28 питання. І це, ймовірно, стало несподіванкою: після голосування в сесійній залі запанувала тиша на кілька секунд, поки хтось з депутатів не вигукнув з зали, що «рішення не прийнято». Що там такого?

Довга судова «війна»

Проект рішення має назву «Про надання дозволу на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки». За ним київське товариство «Компанія «Бізнесторгінвест» мала б отримати дозвіл на оцінку вартості земельної ділянки, що знаходиться за адресою Соборна, 9 та надалі — право викупу цієї землі. Тут знаходиться закинута будівля, де раніше знаходилися «Вінницяфармація».

Земельна ділянка майже на «першій лінії». Вона знаходиться за 100 метрів від головної вулиці Вінниці

Приводом для розгляду питання на сесії стало ще й рішення Окружного адмінсуду Києва. З нього дізналися, що між приватною компанією та Вінницькою міськрадою тягнуться довгі судові «війни». Отож, по порядку:

  • Київська фірма «Компанія «Бізнесторгінвест» з 2005 року орендує у Вінницької міської ради земельну ділянку на Соборній, 9.
  • У 2017 році «Компанія «Бізнесторгінвест» звертається до міськради з проханням надати дозвіл на оцінку ділянки задля її викупу, оскільки тут знаходиться колишня будівля «Вінницяфармації», яку кияни викупили ще у 2006 році.
  • У мерії відмовляються його надати. Мовляв, є борг по оренді та необхідність привести до належного стану будівлю на Соборній, 9. За актом «Бізнесторгінвест» мав сплатити ще й 1 мільйон 21 тисячу гривень як компенсацію за заподіяні громаді збитки.
Будівлю «Вінницяфармації» часто підпалюють. Пожежники востаннє тут були в січні 2020 року
  • Проте Дніпровський суд Києва постановив, що «борг за оренду» і «неналежний стан будівлі» не є підставою, яка забороняє продаж землі. І скасував рішення міськради, яким товариству «Компанія «Бізнесторгінвест» відмовили в оцінці земельної ділянки з подальшим викупом.
  • У 2018 році київська компанія звертається повторно до міськради, з проханням оцінки та викупу землі. Виконком міськради дає відповідь — «проект рішення був знятий з розгляду сесії міськради через необхідність перевірки стану благоустрою земельної ділянки по вул. Соборна, 9». Кияни знов пішли до суду.
  • Окружний адмінсуд Києва вирішив, що розгляд заяви протягом трьох років, хоча на подібну процедуру дається лише 30 днів, є «бездіяльністю» Вінницької міської ради. Оскільки підприємство у відповідь на прохання про оцінку і викуп ділянки не отримало ані згоди, ані відмови, тому суд зобов’язав вінницьку владу нарешті ухвалити рішення по суті.
  • На сесії міськради 25 вересня голосування за рішення провалили: 20 «за» надання дозволу для оцінки ділянки, 1 «проти», 11 «не голосували» і ще 11 «утримались».

Кому належить київська фірма?

Товариство «Компанія «Бізнесторгінвест» зареєстрована у Києві, займається «Організацією будівництва будівель» та має 115 тисяч статутного капіталу. Власник — Костянтин Капусенко. Він є засновником та / або власником ще ряду фармацевтичних компаній. 

Деякі фірми він заснував спільно з Ігорем Пустовітом, Олександром Кощеєм, Андрієм Варченком. Ці люди є засновниками компанії «Сіріус-95», на яку зареєстрована мережа аптек «Бажаємо здоров’я».

Будівля «Вінницяфармації» на Соборній, 9 нині в жахливому стані: розвалений дах, розбиті вікна та вибиті двері. Всередині будівлі відчуття, ніби стіни можуть у будь-який момент впасти.

Володіла домом родина Львовичів — євреї, які займалися промисловістю та торгівлею у Вінниці. У радянський час садибу Львовича на Соборній, 9 націоналізували та створили в ній управління фармакології «Вінницяфармація», куди доставлялися ліки, а потім розвозилися по аптеках.

На початку 2000-х будівля приходить у занепад. Поряд з цим домом, нагадаємо, збираються побудувати готель. Про все це в матеріалі: «Мене тут вкусив бомж» Фоторепортаж з найстрашнішої «заброшки» на Соборній.

 

Читайте також:

Забудова біля Замкової гори. Міськрада затвердила нові обов’язки для інвестора

Для «консервації» СКА дають 8 мільйонів. Спорткомплекс добудують у 2021 році

Як Окружний суд відмовився скасувати е-квиток у Вінниці. Опублікували повне рішення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анна Литвинюк

    Нашим депутатам подобаються розвалини в центрі міста, навіщо робити крок назустріч бізнесу та інвесторам? Краще почекати щоб розвалилось, потім хтось СВІЙ "прихватизує" земельку в центрі міста. А ІНШИМ зась, це ЇХ місто.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up