Вінничанина обрали головою Антикорупційного агентства. Що ми про нього дізналися?

Вінничанина обрали головою Антикорупційного агентства. Що ми про нього дізналися?
Віктор Павлущик наразі на посаді старшого детектива НАБУ. Він працював, зокрема, над викриттям голови Верховного суду Князєва, якого підозрюють в отриманні хабаря $2,7 мільйона
  • Нацагентство з питань запобігання корупції буде очолювати чинний детектив Національного антикорупційного бюро. 
  • Як тільки рішення затвердить Кабмін, то Віктор Павлущик керуватиме органом, однією із задач якого є перевірки декларацій чиновників.
  • Що відомо про нового очільника НАЗК? Про його біографію, доходи та гучні справи.

Переможцем конкурсу на посаду голови антикорупційного агентства став вінничанин Віктор Павлущик. Про це повідомили на facebook-сторінці Нацагентства з питань запобігання корупції (далі — НАЗК). 

«За його кандидатуру проголосували всі шість членів комісії. Очікуємо на відповідне рішення Уряду», — повідомили у НАЗК.

Широкому загалу відомо, що саме цей орган курує реєстр декларацій, а також проводять спеціальні перевірки посадовців. А що відомо про Віктора Павлущика? Його біографія, декларація та гучні справи на нинішній посаді керівника відділу детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Відео дня

Розслідує справи суддів

З його автобіографії читаємо, що народився у Вінниці, закінчив ліцей №7 у 2003 році, а у 2008 році закінчив академію СБУ (спеціальність «Правознавство»). У 2009-2014 роках здобув вищу освіту в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, за спеціальністю «Міжнародний бізнес».

Паралельно цьому проходив військову службу (2008 — 2015 роки) в Службі безпеки України, на оперативних посадах та посадах керівного складу. У 2015 в першу хвилю став детективом НАБУ.

Віктор Павлущик наразі працює у відділі, який займається розслідуванням справ суддів. Працював над справами ОАСК та найрезонанснішою справою минулого року про затримання голови Верховного суду Князєва (15 травня 2023 року НАБУ й САП затримали Всеволода Князєва при отриманні хабаря у $2,7 мільйона за рішення на користь олігарха Костянтина Жеваго).

З початку повномасштабного вторгнення до квітня 2022-го перебував в складі зведеного загону НАБУ, брав участь в заходах протидії російським окупантам на території Києва та Київської області.

Розлучений, має двох синів, 2012 і 2018 років народження та доньку 2024 року народження. Живе з Тетяною Водопʼяновою, яка є «партнеркою», про що зазначив кандидат на посаду голови НАЗК.

Тетяна Водоп'янова, до слова, теж працювала в правоохоронних структурах: з 2016 по 2023-й вона була старшим детективом у НАБУ, а з минулого року працює у Представництві Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні. 

Про закордонні поїздки та ставлення до рф

Як і з іншими кандидатами і кандидатками, із Віктором Павлущиком провели співбесіду на доброчесність. Її запис опублікований на Youtube-каналі Кабміну, звідки ми виділили ключові запитання до Павлущика.

— У 2016 році ви продали авто Chery M11 2010 року випуску за суму 49 тисяч гривень (близько $2 тисяч за курсом на той момент). Натомість тоді таку ж машину можна було придбати десь за $7,7 тисячі. Чи не могли б ви пояснити, чому продавали авто за заниженою ціною?

— На той момент були критичні проблеми з двигуном. Були пошкодження кузова. Тому я вважаю, що 49 тисяч гривень на той момент була реальною, адекватною ціною за 6-річний китайський автомобіль у базовій комплектації, — відповів Павлущик.

— Уже під час повномасштабного вторгнення ви перетинали кордон тричі, зокрема, для відвідування дітей за кордоном (в Румунії, де їм був наданий тимчасовий захист - авт.). На підставі яких документів ви це здійснювали, і чому саме ви їздили, якщо є інші родичі?

— Мої батьки, яким по 62 роки обом, допомогли мені та колишній дружині в забезпеченні безпеки моїх дітей. Вони вивезли моїх дітей за кордон, за що я їм дуже вдячний (колишня дружина не могла цього зробити, перебуваючи на військовій службі — говорили члени відбіркової комісії - авт.), — відповів Павлущик. — Я виїжджав, щоб провідати дітей та виконати свій батьківський обов’язок. Підстава для перетинання кордону — наявність відстрочки від призову як працівника НАБУ.

— Мати вашої партнерки, Тетяни Водоп’янової, виїжджала у 2020 році до росії, в ростовську область. У письмовому поясненні ви вказали, що ця поїздка була пов’язана з відвідуванням близьких осіб, з якими мати вашої партнерки має стосунки з 1980-х. Поясніть, будь ласка, своє ставлення до того, що мати вашої партнерки відвідувала російську федерацію?

— Хочу зазначити, що на той момент, я, скоріше за все, не був знайомий з матір’ю Тетяни Водоп’янової. Водночас з приводу мого ставлення, то воно є однозначно негативним, — відповів Віктор Павлущик. — Підтвердженням мого ставлення, можливо, стане те, що на початку повномасштабного вторгнення я не виїжджав, залишився у Києві, де був зарахований до зведеного загону в НАБУ.  Брав участь в операціях у Бучанському районі. І по квітень 2022 року взагалі не виїжджав за межі Київщини, бравши участь в протидії російської агресії.

Що буде робити на посаді голови НАЗК?

З мотиваційного листа, який Віктор Павлущик подав до НАЗК, читаємо, що він планує робити на посаді голови. А саме зберегти й вдосконалити роботу агентства, підвищити довіру громадськості до нього.

«Зазначене поступово призведе до очищення українського суспільства від корупції шляхом формування у всіх громадян нульової толерантності до корупції та розуміння того, що боротьба з корупцією починається з кожного», — зауважив він.

Наступне завдання, яке Віктор Павлущик ставить перед собою, є відновлення роботи у напрямку спецперевірок, оскільки протягом півтора року чиновники могли не подавати декларації, а перевірки поданих ними даних не проводилися.

І ще голова НАЗК планує розвивати комунікацію з суспільством та співпрацювати з антикорупційними органами держав-партнерів й міжнародними організаціями.

«Довгостроковим результатом роботи Національного агентства з питань запобігання корупції в результаті має стати кількісне та якісне зниження рівня корупції й поширеності антикорупційних практик в Україні», — підкреслив Віктор Павлущик.

Журналіст RIA/20хвилин також мав коротку розмову з батьком голови НАЗК, Володимиром Павлущиком.

— Хай йому щастить (на новій посаді - авт.), — висловив свої враження про здобутки сина Володимир.

У власності партнерки — міні-«автопарк»

Переглянули свіжу декларацію Віктора Павлущика.

На посаді слідчого детектива НАБУ він заробив за 2023 рік 1 мільйон 546 тисяч гривень (це з податками та зборами - авт.). Загальний сімейний дохід за той же рік склав 2,9 мільйона гривень, з яких близько 1,3 мільйона — це зарплата Тетяни Водоп’янової, партнерки детектива НАБУ. 

Заощадження зберігають у доларах та гривнях. У перерахунку на нашу нацвалюту за курсом на 26 лютого, їхні грошові активи складають 824 тисячі гривень.

З нерухомості мають квартиру в Києві (59,2 кв.метри), квартира у Запоріжжі (67,73 кв.метри), житловий будинок на Київщині (70,8 кв.метрів) та земельну ділянку під цим домом (81 кв.метр). Останні два об’єкти належать Тетяні Водоп’яновій, а інші — у співвласності.

Також Тетяна Водоп’янова має чотири автомобілі: Citroen Grand C4 Picasso 2010 року випуску (придбаний у 2023 році), причіп Верда 2.02 2017 року випуску (куплений у 2023 році), КАМАЗ 5410 1991 року випуску (право власності набуте у 2023 році) і Nissan Leaf 2019 року випуску (куплений у 2022 році).

Детективу НАБУ і майбутньому голові НАЗК належить тільки Toyota Camry 2016 року випуску, право власності на яку Віктор Павлущик набув у листопаді 2022 року.

 

Читайте також:

Для вінничан пропонують новий тариф на холодну воду — які розцінки?

Мейдич, Вацак, Білозір: що нового у народних депутатів з’явилося у 2022 році

Вінницький другокласник передав на підтримку ЗСУ близько 35 тисяч гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Eduard Ionovich

    Не справляє позитивного враження. Та й особливо негативного теж. Так,щось середнє.
  • G.A.I.

    Ще одного дармоїда посадили у крісло з мільйонною зарплатнею у місяць, який нічого кримінального не буде бачити, в мільярдних статках, наших чинуш ☝️🙄

    Валентина reply G.A.I.

    👍
  • Vitalii

    - 2008 році закінчив академію СБУ
    - 2009-2014 роках здобув вищу освіту в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка,
    Паралельно цьому проходив військову службу (2008 — 2015 роки) в Службі безпеки України, на оперативних посадах та посадах керівного складу...
    хто працював в держ. органах, знають, що такі "генії" 1 на 10тис, може навіть на 100тис... щоб після учебки одразу на керівну посаду, при цьому паралельно навчаючись... :)
  • Liubov

    Якби ж надійний був

keyboard_arrow_up