Вінницький другокласник передав на підтримку ЗСУ близько 35 тисяч гривень

Вінницький другокласник передав на підтримку ЗСУ близько 35 тисяч гривень
У першій збірці вийшло п’ять казок. Серед них є й дещо автобіографічна історія про Тимофія та його сестричку Мирославу
  • У свої сім років Тимофій Ковалевський пише казки, продає їх, а вторговані кошти передає на потреби наших військових.
  • Загалом вдалося зібрати близько 35 тисяч гривень. На досягнутому юний вінничанин не планує зупинятися.
  • Ми поспілкувалися з мамою казкаря, від якої дізналися про те, як Тимофій почав вигадувати історії, де бере натхнення та який скарб отримав у подяку від бійців.

У Вінниці 11 лютого відбувся благодійний ярмарок, який організував фонд «Теплі обійми України». Під час заходу в ТРЦ «S)mall» була презентація «Збірки казок Тимофія Ковалевського».

Їх автор — вінницький другокласник, учень школи №25. Хлопчик пише казки, продає їх, а зібрані гроші відправляє на підтримку ЗСУ. І тільки на цьому ярмарку Тимофій заробив близько п’яти тисяч гривень на потреби військових.

— У нього було все, як в дорослих авторів: презентація, запитання від аудиторії та автограф-сесія, — каже мама Тимофія Тетяна. — Він був у захваті, оскільки до нього прям вишикувалася черга з людей, які хотіли підпис автора збірки.

Відео дня

Вигадує казки з п’яти років

Тимофію Ковалевському наразі сім. Любов до книг у нього виникла ще з меншого віку: хлопчик рано навчився читати й уже з чотирьох років почав писати.

— Писати казки самостійно, думаю, він почав через відвідування театрального кружка. Там він навчився творчо себе висловлювати, грати різні ролі й все це я гадаю вплинуло на його формування, — говорить Тетяна Ковалевська.

Перші казки вигадував у п’ятирічному віці. Щоб розповіді онука не забулися, бабуся записувала тексти.

— Ці казочки ми дарували рідним. А згодом обговорили з сином, що можна видати їх окремою збіркою, а вторговані з продажу гроші донатити на ЗСУ. Він так загорівся цією ідеєю, що невдовзі вийшла у світ «Збірка казок Тимофія Ковалевського», — каже мама казкаря.

До збірки увійшло п’ять казок під назвами: «Брат і Сестра», «Жива Яблунька», «Пригоди Пляшечки», «Жива Булька», «Битва восьминогів з косатками». Кожна історія проілюстрована.

— От, наприклад, «Брат і сестра» це про Тимофія та його сестричку Мирославу. «Пригоди Пляшечки» теж, частково з пережитого: на початку повномасштабного вторгнення ми виїхали за кордон. А в мене дуже допитлива дитина. Я їй розповідала про графа Дракулу, про Влада Цепеша, коли проїжджали Румунію. Через це «Пляшечка» в казці зустрічається з цими міфічними персонажами, — каже Тетяна.

Допомагала випустити наклад видавець Олена Добрянська з друкарні «Друк». Дізнавшись про те, для чого хлопчик пише казки — безоплатно зверстала збірку, додала до історій ілюстрації (у Тимофія були тільки дві картинки до казок, а решту намалювала видавчиня - авт.). Батьки заплатили тільки за собівартість друку.

Отримав прапор з підписами військових

Перша книжечка Тимофія Ковалевського була надрукована восени 2023-го. З того часу їх уже близько 150 примірників. Гроші з продажу передавав на потреби військовим.

— Щоб воїни могли купити те, що їм необхідно для Перемоги, — пояснював рідні свій вчинок Тимофій.

— Фіксованої ціни у збірки казок немає: люди, які її купують платять не за книжку, а підтримують таким чином армію, — доповнює мама казкаря. — Найбільше, скільки ми виручили за продаж однієї книжки — 1500 гривень. Це моя колега і подруга придбала. Колеги чоловіка купували збірки по 1000-1200 гривень. А зазвичай, це орієнтовно 100 гривень.

Загалом назбирали близько 35 тисяч гривень з продажу казок. Кошти передали через волонтерку Катерину Марценюк. У подяку Тимофій отримав від бійців прапор, ними підписаний.

— Син сказав, що це — найбільший його скарб, і він його берегтиме, щоб показати своїм дітям, — сказала Тетяна Ковалевська.

Крім того, волонтерську роботу Тимофія Ковалевського відзначили у Вінницькій міській раді. 25 січня він отримав подяку від міської ради, її виконавчого комітету та міського голови Сергія Моргунова.

Буде письменником і вчителем, коли стане дорослим

На досягнутому вінничанин зупинятись не планує: готує історії для другої збірки казок.

Тимофій надиктовує, а мама пише на комп’ютері.

— Зараз, коли він переглядає свою першу збірку, то каже: «Мамо, ну вони такі дитячі (казки - авт.)». Я відповідаю: «Ну ти ж був менший і у тебе були інші інтереси», — каже Тетяна. — Першою казкою для другої збірки стала «Як створилася війна». І я вам скажу, ця казка вийшла така, що в нас коси дибом стали. Він мислить старше своїх років. Сюжети стають більш серйозними. Але чи вплинула на це суто війна? Звісно, реалії, в яких ми живемо, на нього впливають. Але війна не є головною в його зростанні. Син пішов у школу, в нього з'явилися нові друзі, знання та навички.

— Син вам казав, що коли стане дорослим, то стане письменником? — питає журналіст.

— Ой, це уже давно ним сформульовано, що він буде письменником-казкарем і вчителем. Ми йому радимо ще «запасний варіант» мати — стати фермером. Адже як і всі батьки, ми хочемо, щоб наша дитина в дорослому віці була фінансово успішною та незалежною, — відповідає мама.

Мирослава, молодша дитина у сім’ї, в усьому бере приклад зі свого брата. Сестричці тільки 2 рочки, і вона із задоволенням слухає казки Тимофія. Чи стане вона теж писати свої історії — час покаже.

Замовити й собі «Збірку казок Тимофія Ковалевського» можна через його маму: додавайтесь до неї в друзі на Facebook (surl.li/qkgnx) та пишіть повідомлення.

 

Читайте також:

Шкільний волонтерський центр «Ти не один» відправив понад 30 вантажівок з допомогою

Утворили «блокпост» і збирають кошти для ЗСУ: як дівчатка з Вінниччини стали волонтерками

Маленьких внесків не буває. Зібрали десять волонтерських організацій, яким можна довіряти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олена Журавель

    Дуже приємний, розумний та добрий хлопчик) В гарній сім'ї завжди виростають хороші діти. Все починається з батьків. Подяка їм за таких діток. Це наше майбутнє.
  • Николай Коваленко

    Добрi очi .....
  • Николай Коваленко

    Велика людина!
  • Наталія

    Справжній УКРАЇНЕЦЬ та маленький патріот.🇺🇦А то наші можновладці бігом  віли за кордоном  скуповують....

keyboard_arrow_up