Для вінничан пропонують новий тариф на холодну воду. Які розцінки?

Для вінничан пропонують новий тариф на холодну воду. Які розцінки?
Чинна ціна діє з січня 2022 року. Цей тариф на холодну воду покриває тільки 55% витрат «Вінницяоблводоканалу»
  • Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг підготувала проєкт постанови про зміну тарифу на холодну воду.
  • За цим проєктом, централізована вода і каналізація для вінничан буде зростати у два етапи. Але з цим є нюанси.

На порталі Регулятора опублікували проєкт постанови щодо встановлення нових тарифів на централізоване водопостачання і водовідведення для 14 водоканалів. Серед них є вінницький. 

Цим проєктом рішення передбачається здорожчання води у два етапи.

Якщо нині централізована холодна вода коштує 25,62 гривні за куб на місяць (15,744 гривні — водопостачання; 9,876 гривні — водовідведення), то з 1 квітня запланували встановити тариф 35,04 гривні за куб на місяць (21,792 гривні — водопостачання, 13,248 гривні  — каналізація; рахували уже з ПДВ). Така ціна, за проєктом постанови, діятиме до 30 червня 2024 року.

Відео дня

А з 1 липня хочуть запровадити нову ціну холодної води для вінничан: 52,02 гривні за кубометр на місяць (34,116 грн — водопостачання, 17,904 гривні — каналізація, з ПДВ).

Проте під час засідання НКРЕКП 6 лютого голова Нацкомісії Костянтин Ущаповський зняв питання щодо водоканалів з порядку денного:

— Члени комісії, не заперечуєте? Тоді переносимо питання №15 (щодо схвалення проектів постанов за тарифами, — авт.), — сказав він.

До розгляду тарифів повернуться на одному з наступних засідань. Але конкретна дата наразі невідома.

Які суми будуть в платіжках

Припустимо, що новий тариф на холодну воду для вінничан ухвалили без змін.

Якщо, наприклад, ваше домогосподарство споживає п’ять кубів на місяць, то нині це коштує 128,1 гривні (26,62 грн * 5 кубів).

З 1 квітня, при тарифі 35,04 гривні за кубометр, ці п’ять кубів вам коштуватимуть уже 175,2 гривні (35,04 * 5).

А з 1 липня, при тарифі 52,02 гривні, за такий же обсяг спожитого уже доведеться платити 260,1 гривні (52,02 * 5).

Зауважимо, що розрахунки нового тарифу не остаточні, викладені в проєкті документа. Тож наразі для споживачів «Вінницяоблводоканал» діє ціна холодної води 25 гривні 62 копійки за кубометр на місяць.

Чому потрібен новий тариф

Чому Водоканалу потрібен новий тариф? Про це ми говорили з речницею підприємства Оксаною Поліщук.

— «Вінницяоблводоканал» уже три роки живе з незмінним тарифом. Натомість ціни на інші комунальні послуги не стоять на місці: зокрема електроенергія. Щоб у людей з-під крана йшла вода, і не стояла каналізація — мають цілодобово працювати насосні станції. За місяць ми споживаємо 3,5 мільйона кіловат-годин — це споживання як у всього мікрорайону Вишенька за той же період, — каже вона.

За словами Поліщук, на початку повномасштабного вторгнення, електроенергія для обласного «Водоканалу» коштувала 10-12 мільйонів гривень на місяць. А з 2024 року — 21-25 мільйонів гривень щомісяця.

А ще, як каже речниця «Вінницяоблводоканалу» здорожчали реагенти для очищення води. На початку великої війни це коштувало підприємству 10 мільйонів гривень, а сьогодні — 16 мільйонів.

— Лише за добу, ми витрачаємо 750 тисяч на електроенергію для всіх насосних станцій та ще близько 500 тисяч гривень на реагенти для очищення води, — каже Оксана Поліщук. — Це тільки дві основних складові, а ще є паливно-мастильні матеріали, амортизація, фонд оплати праці, ліквідація аварійних витоків тощо, що теж впливає на кінцевий тариф. До слова, нинішній тариф на холодну воду покриває тільки 55% від наших потреб.

— Хіба за таку низьку якість холодної води треба платити більше? — запитав журналіст.

— Попри всі складнощі, ми подаємо воду в мережі, яка відповідає усім державним нормам. Щодо якості, то тут питання до джерела питної води — річки Південний Буг, яка має четвертий клас забруднення. Через це ми такі величезні суми витрачаємо на реагенти, щоб вода була безпечною для вінничан, — відповіла Оксана Поліщук. 

— Якщо розглядати варіант буріння свердловин для забезпечення питною водою вінничан, то, в першу чергу, немає достатнього природного ресурсу, щоб покрити потреби 400 тисяч вінничан у холодній воді. А це 80 тисяч кубометрів на день. Крім того, на розробку такої кількості свердловин немає ресурсів в підприємства, — додала вона. 

Питаю, а що буде, якщо тариф на холодну воду все ж не переглянуть?

— Якщо складеться така ситуація, що ми не зможемо розрахуватися за електроенергію в повному обсязі, доведеться розглянути варіант погодинної подачі води, — відповіла Поліщук. — Надалі, без перегляду тарифу, нам не буде за що купувати реагенти для очищення води. Без них — не маємо права подавати централізовану холодну воду. І вінничани залишаться без централізованого водопостачання, взагалі.

Як уже намагалися підняти ціну холодної води

Минулого року намагалися підняти тариф на холодну воду. Теж планували двоетапне підвищення: у липні холодна вода мала коштувати вінничанам 35,82 гривні за куб. З вересня — ще одне подорожчання до 42,9 гривні.

Втім рішення Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг розкритикували спочатку прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, а потім президент України Володимир Зеленський. Говорили, що «таке рішення не було погоджене з урядом», є «м'яко кажучи, ганебним» та потребує перегляду.

Регулятор дав «задню». У НКРЕКП тоді сказали, що нові тарифи скасовують і розпочинають консультації з Кабміном та всіма зацікавленими сторонами «задля напрацювання справедливого соціального рішення».

При цьому, мораторій (заборона) на підвищення тарифів, який у серпні 2022 року підписав президент України Володимир Зеленський, не розповсюджується на централізовану холодну воду.

«Законом забороняється підвищення тарифів для всіх категорій споживачів на: послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання); послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Мораторій буде діяти протягом дії воєнного стану в Україні та 6 місяців після його завершення», — йдеться на порталі Верховної Ради.

 

Читайте також:

За комуналку можна платити лише 25%: хто може скористатися пільгою та як її оформити

Чи доцільно було скасовувати мораторій на відключення від комуналки? Ми запитали

Виплати військовим, ВПО і пенсії. Що зміниться у лютому для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (56)
  • Місцевий

    Все вірно, після відвищення оплати за помийну і смердючу воду, Вінницяводоканал, вже зможе взяти ДВІ речниці на НЕ мінімальну зарплату, які будуть розповідати  байки, і замість  найдорожчих автівок для керівництва, закупити гелікоптери, щоб не стояти в заторах, на шляху до дому.
  • AK

    42 вже трохи забагато за куб, або нехай чітко обґрунтують ці витрати.
  • fank franko

    У воєнний час піднімати тарифи?І якщо піднімаєте,то де опис покращення якості води,запровадження нових технологій.Може вже Вінницький водоканал перейде на знезараження води з допомогою ультрафіолету, а не по застарілій совковій технології хлорування?Тарифи то піднімають,а якість чомусь катастрофічно падає!То може почнете з покращення якості?
  • Зінаіда Шпорт

    Це для влади і моргунова! З їхніми доходами якраз!

keyboard_arrow_up