Чи доцільно було скасовувати мораторій на відключення від комуналки? Ми запитали

Чи доцільно було скасовувати мораторій на відключення від комуналки? Ми запитали
  • Мораторій на відключення комунальних послуг за борги скасували. Також більше не діє заборона на нарахування пені й штрафів за заборгованість. 
  • Винятки є, за яких заборона продовжує діяти. Та все ж більшість українців у разі накопичення боргів можуть залишитися без комунальних благ.
  • Як ви вважаєте — це вимушена міра? Чи все-таки під час війни такі рішення є негуманними?

Майже під ялинку уряд скасував заборону на відключення від комунальних послуг боржників. Про це йдеться в постанові Кабміну №1405 від 29 грудня 2023 року.

Як до скасування цієї заборони ставляться вінничани? Ми запитали на наших сторінках в соцмережах.

Відео дня

— У нас іде війна, і є дуже багато бідних, хворих, багатодітних, у яких немає за що хліба купити. А от в кого є гроші й не хочуть оплачувати послуги то це велика проблема. Хоча думаю в бідного відріжуть газ і електрику, щоб тільки не в багатого, — написала Валентина Перевознюк.

— Не треба все звалювати на війну. Платити звісно треба. Економіка має зростати. Скажу за себе, я пенсіонер, але стараюсь, щоб боргів за спожите не мати, — зауважила Міла Смолій.

— Має бути мораторій на комуналку. Людей просто доб'ють. Уже випустили «псів» на людей, щоб відключати світло, воду, — написала Тетяна Швець.

— Є люди, які роками не платять комунальні послуги, але користуються ними. А ви спробуйте купити щось в магазині без оплати, — вважає Павло Черниш.

— Так. Є така категорія людей, які просто не платять комуналку і живуть у своє задоволення. А бідний пенсіонер віддає останнє. Треба неплатників притягати до відповідальності, — написала Наталя Захарук.

Опитування

А як ви ставитесь до скасування мораторію на відключення комуналки за борги?

Подробиці скасування

Для споживачів комунальних послуг, за постановою уряду №1405, відновлено нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг; відновлено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги у судовому порядку. 

Кабмін повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги. 

Причиною для скасування стало погіршення платіжної дисципліни: домогосподарства, що не мають субсидій та є платоспроможними, суттєво накопичують борги. Натомість отримувачі субсидій, у переважній більшості, справно розраховуються за спожите.

Мораторій на відключення комунальних послуг продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії.

 

Читайте також:

Що не так з нашими поліклініками — Ми запитали вінничан

Які мрії, окрім миру та перемоги, маєте на 2024 рік? Ми запитали вінничан

Що вас дратує у громадському транспорті Вінниці? Ми запитали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ксюша

    Все правильно!!! Повинні платити всі! Чому я сплачую все вчасно, а хтось споживає і не платить! У мене багато таких є знайомих, і вони не сильно хвилюються за борги! Війна все спише, говорять, зараз тяжко з роботою, повинні зрозуміти, при цьому для себе ні на чому не економлять і є що купити, і є що їсти!
  • Веніамін

    Типу вже війна закінчилася? Кінець бідності?

keyboard_arrow_up