Хрущі - вони кумедні, великі та неповороткі. А ще, можливо, смачні. У цьому ледь не переконався Геннадій Омельченко. Але огида завадила хлопцю пригоститися екзотичною стравою, яку приготували йому вінницькі хлібопекарі.
- Батон придбав в магазині на 600-річчя - говорить вінничанин Геннадій Омельченко. - Наступного ранку на сніданок розрізав його і був просто шокований. Я розрізав навпіл якусь комаху. Придивившись ретельніше, зрозумів, що то хрущ, а я ж мало не з’їв той шматок.
У магазині, на 600-річчя, де Геннадій придбав хліб, продавці, почувши про інцидент, злякалися, але ми запевнили, що їх вини у цьому немає. Адміністратор магазину сказала, що хліб до них привозять з літинського хлібозаводу «Бонус У».
- У нас усе повністю автоматизоване, - говорить технолог хлібзаводу «Бонус У» Надія Петрівна. - Все ретельно перевіряється і хрущ просто не міг залетіти в приміщення. Хтось просто хоче нас посунути з хлібного ринку. Зараз у нас в Вінниці дуже велика конкуренція, будь-хто міг таке зробити і обставити, ніби це наш хібзавод.
Для того, щоб повністю розібратися в ситуації, технолог сказала, що до редакції «20 хвилин» приїде представник заводу. Він подивиться чи справді це їх хліб.
Уже на наступний ранок до редакції завітав чоловік, який представився заступником директора по фінансах Вадимом (своє прізвище він називати відмовився). Вадим взяв у журналістів номер Геннадія Омельченка та прокоментував ситуацію із хрущем. Але, на жаль, ми не можемо надрукувати того, що він розповів. Через дві години чоловік зателефонував до редакції і сказав, що відмовляється від усіх своїх слів.
Зате з покупцем горе-хлібини фінансовий директор зустрівся того ж дня.
- Він сказав, що є представником хлібзаводу «Бонус У» і хоче попросити вибачення за інцидент, який трапився, - каже Геннадій Омельченко. - Ми зустрілися в кафе. Із собою він приніс кілька батонів і рогалик з їхнього заводу та віддав їх мені. Як частування. Потім чоловік почав розповідати, що на виробництві відчиняли вікна, але за інструкцією, коли відчиняють вікна треба ставити сітки, видно, просто недогледіли. Ще сказав, що працюють у дві зміни і доводиться працювати вночі, видно тоді хрущ і залетів.
Як правильно потрібно вчинити людині, що придбала подібну хлібину?
- Спочатку потрібно написати заяву, в якій буде вказано, де і коли ви купили цей хліб, та що в ньому знайшли, - говорить Валентина Зайцева, начальник обласної санепідемстанції. - Ми в свою чергу перевіряємо цей хліб, потім за 10 днів попереджаємо хлібзавод про перевірку і приїжджаємо з інспекцією. Зараз, згідно з новою постановою, ми маємо право перевіряти такі підприємства лише раз на рік, тому вони не хвилюються за часті перевірки і не сильно переймаються якістю та порядком на виробництві.
Хліб не ліцензується
Законодавство гарантує, що будь-який продукт, який продається в магазині, повинен мати всю інформацію: дату виготовлення, термін придатності та бути в нормальному, придатному до споживання вигляді. Фасований хліб - на етикетці має містити інформацію, коли та ким він виготовлений. Якщо хліб не фасований, відповідна інформація має бути в накладній. Коли ж така інформація не надана, ви маєте право підійти до адміністрації закладу і попросити її надати. Якщо ж вам там відмовлять без поважної на те причини, це вже привід звернутися до інстанції, що займається захистом прав споживачів за телефоном гарячої лінії 66-09-10.
Виробництво хліба в Україні не ліцензується. Поки що під контролем держава тримає великі хлібозаводи. Якщо якість їх продукту вас не задовольняє – варто писати в управління прав споживачів. На цих підставах формуються чорні списки несумлінних виробників - десятки таких заяв, і підприємство припиняє виробництво. Якщо ж підприємства не ліцензійні, то порушення довести буде важче, але це можливо, головне - вчасно відреагувати і не боятися захищати свої права.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер