Вінничанин оскаржив рішення про 3400 гривень штрафу за неявку до центру комплектування

Вінничанин оскаржив рішення про 3400 гривень штрафу за неявку до центру комплектування
Фото ілюстративне
  • Покарання отримав мешканець Вінниччини за те, що вчасно не зʼявився до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
  • Чоловіку виписали штраф. Оскаржити рішення йому допомогли адвокати з центру Безоплатної правової допомоги.

Житель Вінниччини Олександр 14 квітня 2023 року мав прибути до районного ТЦК на співбесіду для уточнення військово-облікових даних, однак якраз тоді перебував на амбулаторному лікуванні.

За два тижні, завершивши лікування, чоловік особисто прийшов до ТЦК і пояснив причину неявки. Того ж дня на нього склали протокол про адміністративне правопорушення за частиною 2 статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення — порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Розглянувши справу, ТЦК наклав на Олександра адміністративне стягнення — штраф 3,4 тис. гривень. Про цей випадок написали на сайті Безоплатна правова допомога.

Щоб оскаржити постанову про стягнення, чоловік звернувся до Тульчинського бюро правової допомоги. Він пояснив, що не з’явився вчасно до ТЦК з поважної причини, а тому хоче домогтися скасування штрафу.

Відео дня

Оскільки Олександр має низький дохід і не може самостійно оплатити послуги адвоката, він має право на безоплатну вторинну правову допомогу. У системі Безоплатної правової допомони представляти інтереси клієнта доручили адвокатці Віті Кравець.

У позовній заяві адвокатка вказала, що поважною причиною неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов`язаного чи резервіста для призову на збори в пункт і в строк, установлені керівником відповідного ТЦК, визнається, зокрема, хвороба, підтверджена відповідними документами. Про це йдеться в абзаці 3 частини 9 статті 29 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» й постанові КМУ № 673 від 28.07.2010. На підтвердження слів свого клієнта про хворобу вона надала довідку з медичного закладу, відповідно до якої з 14 по 24 квітня 2023 року Олександр перебував на амбулаторному лікуванні за діагнозом «Післятравматичний ДЕ І-ІІ ступеню цефалгічного і атактичного синдрому».

Розглянувши справу, суд встановив, що постанова про притягнення Олександра до адміністративної відповідальності винесена з порушенням норм чинного законодавства та є неправомірною, оскільки ґрунтується лише на припущеннях. Зокрема, представники ТЦК не довели, що надана позивачем довідка не є належним документом та що позивач, попри свій діагноз та перебування в лікарні, міг з`явитися у визначений час для уточнення військово-облікових даних. Натомість докази, надані адвокаткою, є обґрунтованими.

Зрештою суд визнав незаконною та скасував постанову про адміністративне правопорушення, а також закрив провадження в справі щодо Олександра. Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень №148/864/23.

 

Читайте також:

Як військовий може виїхати у відпустку за кордон? Юрист пояснив умови

Вручити повістку можуть опікуну родича з інвалідністю і багатодітному батьку: коментар юриста

Чи можуть мобілізувати всіх членів сім'ї? Юрист пояснив нюанси

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Аліна Володимирівна Аліна

    Верховній Раді усе сходить з рук, слуги народу, ожопвці, тимошенківці  усе підім'яли під себе, зробили усе- щоб їм багатіям було добре.Тобто не йти воювати (((
  • Олег Каськов

    "Розглянувши справу, ТЦК наклав на Олександра адміністративне стягнення — штраф..."
    Поясніть,хіба ТЦК має право "накладати" адміністративні стягнення,хіба це не прерогатива суду?
  • Ирина Корчак

    Цікавої інформації не бачу

    Сергей Рудой reply Ирина Корчак

    Ирина Корчак може проблема з очима ?
  • Vladimir Slusarenko

    Бюджетники, які утримуються за кошти платників податків, не думаючи, не розбираючись, не допомогаючи, виписують штраф людині (платнику податків) і потім ця людина має витрачати свій час та гроші, щоб доказати тим бюджетникам, що вони "безполезные" на своєму робочому місці, найняті за його ж кошти

keyboard_arrow_up