Чи можуть мобілізувати всіх членів сім'ї? Юрист пояснив нюанси

Чи можуть мобілізувати всіх членів сім'ї? Юрист пояснив нюанси
  • Верховна Рада подовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації. Юрист розповів, яку кількість осіб можуть мобілізувати з однієї родини та у яких випадках українці не підлягають мобілізації.

Нещодавно Верховна Рада України проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації до 18 серпня 2023 року. Журналісти «20 хвилин» дізналися, яку кількість осіб можуть мобілізувати з однієї родини та у яких випадках вінничани не підлягають мобілізації.

Мобілізувати кількох з однієї родини

За словами юриста Veteran Hub Миколи Тимощука, в Україні немає закону, який би забороняв мобілізацію всіх членів родини. 

— Так само, в Україні не визначена точна кількість осіб з однієї родини, яку мають право мобілізувати під час воєнного стану. Прямих обмежень щодо кількості чоловіків, мобілізованих з однієї родини теж немає. Відповідно, можуть мобілізувати всіх. І чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Якщо усі члени родини підлягають під мобілізацію, то їх усіх можуть призвати на військову службу.

Відео дня

Проте тут є виняток. Жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули на війні або зникли безвісти, їх мобілізовувати не будуть.

— Вичерпний перелік підстав для відстрочки від мобілізації зазначено в статті 23 Закону України «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», — зазначає юрист. — Вона містить наступні відомості: що мобілізації також не підлягають з однієї родини «жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану». 

Також правознавець наводить ще один виняток. Якщо сімʼя виховує неповнолітніх дітей, то їх не можуть залишити одних.

— Згідно зі статтею 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) та чоловіка чи дружину, які проходять військову службу, — каже Тимощук. — Якщо у родині є неповнолітні діти, то чоловіка можуть мобілізувати, а вже дружину — ні! Але, якщо усі діти повнолітні, то можуть забрати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто усю родину.

Кого не можуть мобілізувати на службу

Також юрист Veteran Hub розповів, хто не підлягає призову на військову службу під час воєнного стану:

  • чоловіки та жінки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • батько-одинак та мати-одиначка, які самостійно виховують дитину або дітей віком до 18 років;
  • чоловіки та жінки – опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі – які виховують дитину з інвалідністю підгрупи А віком до 18 років або які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю (з видами порушень функцій організму III-IV ступеня вираження);
  • чоловіки та жінки, які утримують повнолітню дитину (18-23 років) з інвалідністю I або II групи;
  • чоловіки та жінки — усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі — які утримують дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (віком до 18 років);
  • чоловіки та жінки, які доглядають за хворими: дружиною чи чоловіком, дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які потребують постійного догляду;
  • чоловіки та жінки, які мають дружину (чоловіка) з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи;
  • опікуни людини з інвалідністю, яка недієздатна;
  • Ті, хто доглядають за особою з інвалідністю I групи, за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка потребує постійного догляду — якщо немає інших громадян, які можуть взяти на себе цей догляд;
  • один з подружжя, жінка або чоловік, якщо обоє проходять військову службу та мають неповнолітню дитину або дітей, а також вагітні військовослужбовиці;
  • чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Кого мобілізують в першу чергу

Решту громадян (переважно чоловіки) віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок, можуть мобілізувати на військову службу. Але першочергово призивають тих, хто має досвід у військовій справі. Тож мобілізації підлягають:

  • придатні або обмежено придатні на час воєнного стану віком від 28 до 60 років;
  • придатні або обмежено придатні на час воєнного стану віком від 18 до 27 років, які стоять на військовому обліку запасу, що проходять строкову службу;
  • виключені та зняті з військового обліку (власники «білого квитка»), визнані ВВК придатними або обмежено придатними під час воєнного стану, якщо не скоїли тяжкий злочин.

Загальна мобілізація відбувається у чотири етапи, які впроваджуються відповідно до потреб та можливостей під час активних бойових дій.

  1. Перша черга оперативного резерву — колишні військовослужбовці до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії за контрактом або під час однієї з попередніх хвиль мобілізації (йдеться саме про ветеранів бойових дій з 2014 року, а не всіх, хто коли-небудь проходив строкову службу).
  2. Друга черга оперативного резерву — військовослужбовці, що проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
  3. Мобілізаційний резерв — військовозобов’язані громадяни, які закінчили військові кафедри вишів як офіцери запасу і не призивалися під час попередніх мобілізаційних хвиль.
  4. Громадський резерв — решта громадян, які не мають вікових та фізичних обмежень щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період (застосовується у випадку найгіршого сценарію повномасштабної війни).

Юристи зазначають, що вручення першої повістки не означає, що вас терміново забирають на фронт. Це робиться для уточнення військово-облікових даних та проходження військово-лікарської комісії.

 

Читайте також:

Ні підлікуватися, ні одружитися: що українці не можуть зробити без військового квитка

Пройти військово-лікарську комісію стане легше. Рада ухвалила два законопроєкти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • valentin vilchinskiy

    Закон потрібно виконувати .

keyboard_arrow_up