Від яких податків можуть звільнити вінницький бізнес? Склали інструкцію для підприємців

Від яких податків можуть звільнити вінницький бізнес? Склали інструкцію для підприємців
Автоматично пільги не призначать. Потрібно звертатися з пакетом документів у «Прозорий офіс» або надсилати їх онлайн чи поштою
  • ФОПи першої групи можуть не платити єдиний податок до травня 2021 року. Це право отримали через закон, схвалений у Верховній Раді. 
  • Зі свого боку, вінницька мерія схвалила ще чотири заходи підтримки бізнесу, який постраждав через січневий локдаун.
  • А от чого не вистачає антикризовій програмі — пояснює голова спілки підприємців «Стіна» Олександр Печалін.

На сесії міськради 26 лютого депутати затвердили антикризову програму «Вінничани важливі» і розширили її дію на 2021 рік. У ній є п’ять пунктів, які спрямовані на допомогу підприємців. Розповідаємо про нюанси податкових пільг та компенсацій.

Нуль єдиного податку на півроку

Перший крок підтримки підприємництва — звільнення від сплати єдиного податку для ФОПів першої групи. По суті, це діє з січня 2021 року: є складовою антикризової підтримки, за яку голосували нардепи у Верховній Раді.

Звільнення від єдиного податку можуть отримати, наприклад, підприємці з вінницьких ринків

Йдеться саме про звільнення від податку на період січень-травень 2021 року. На неї можуть розраховувати, наприклад, майстерні з пошиття одягу, ремонту взуття, підприємці з ринків та інші ФОПи, які на першій групі спрощеної системи оподаткування. Але «автоматом» пільгу не призначать: звільнитися від сплати єдиного податку на півроку можна після звернення до податкової.

Відео дня

Пільга на сервітути і оренду майна

Підприємці Вінницької міської тергромади, які вимушені були закритися на час січневого локдауна, можуть отримати звільнення від сплати оренди комунального майна та від сплати земельного сервітуту. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб. Але отримати «знижку» можна тільки на один місяць — за січень 2021 року.

Для цього потрібно заповнити заяву (пільга на оренду, пільга на земельний сервітут). Далі зробити фото комунального майна / земельної ділянки, документи, які підтверджують, що цим об’єктом не користувалися під час карантину, договір на земельну ділянку або майно. Це все подаємо через «Прозорий офіс» або надсилаємо поштою на адресу: м. Вінниця, Соборна, 59 або подаємо через «Персональний кабінет» на сайті Вінницької міськради.

Строк на опрацювання рішення — до 30 днів. Протягом цього часу заяву і пакет документів мають розглянути на Тимчасовій комісії при виконкомі та схвалити на сесії міської ради. Після підприємець підписує додаткову угоду, де прописується з мерією ця пільга та звільняється від сплати за січень. Якщо за січень ці платежі сплачені, то вони «перекидаються» як оплата за наступні місяці.

Компенсації бізнесу з бюджету

За створення нових робочих місць, вінницький бізнес може отримати гроші з міського бюджету. Про це говорили детально з заступником міського голови Андрієм Очеретним.

— Продовжуємо програму з компенсації частини ЄСВ. Підприємці створюють нові робочі місця і можуть отримати 1320 гривень за кожного нового працівника щомісяця, до кінця року, — говорив Очеретний.

Щоб взяти участь у цій програмі, потрібно звернутися до департаменту економіки та інвестицій та в обласне управління Державної податкової служби, де потрібно надати згоду на обробку персональних даних.

Чиновники зафіксують, скільки підприємець сплатив ЄСВ за кожного працевлаштованого робітника в попередній період і скільки платить податку, після того як створено нове робоче місце. Раз на три місяці перевірятимуть, чи не звільняють працівників.

— Якщо, для прикладу, людина працевлаштувала 10 людей в цьому році, і податкова підтверджує, що за цих людей сплачується ЄСВ, то підприємець буде отримувати компенсації за всіх цих людей щоквартально (сумарно, за три місяці або 3960 грн за нове робоче місце - авт.), — розповідав заступник міського голови Андрій Очеретний.

Обмеження в цій програмі є: у підприємця не має бути податкових боргів (ЄСВ, ПДФО, військовий збір) за попередні періоди. Плюс, обов’язковою вимогою є виплата зарплати найманим працівникам не менше мінімальної — 6000 гривень.

Компенсації готові виплачувати щоквартально. За кожне нове робоче місце дають 1320 гривень на місяць, а компенсація для здешевлення кредиту дорівнює 50% від розміру ПДФО та ЄП

Ще міська влада продовжує раніше запроваджену програму здешевлення кредитів для малого і середнього бізнесу, які брали у банках для розширення або відновлення діяльності.

— Компенсація буде дорівнювати 50% ПДФО і єдиного податку за квартал. На це ми передбачаємо п'ять мільйонів гривень з бюджету громади. Будемо компенсовувати ті позики, які були взяті для розвитку бізнесу: наприклад, закупівля нового енергоощадного обладнання, — пояснює Андрій Очеретний.

Кредити, які були взяті для виплати зарплат працівникам та інші споживчі кредити не підпадають під дію муніципальної програми. Ось тут — про сам Порядок здешевлення кредитів.

Чого не вистачає в антикризовій програмі

Олександр Печалін, голова Спілки підприємців «СТІНА»

— Пільгу по єдиному податку могли поширити і на другу групу ФОПів, як це було через весняний локдаун 2020 року. Перша група «спрощенців» не така велика у нашому місті, натомість ФОПів на другій групі оподаткування достатньо.

На жаль, не додали до програми пункт про звільнення від сплати земельного податку. Це суттєві кошти, які могли б зекономити підприємці. І як ми бачимо, через нульову ставку податку за квітень-травень 2020 року бізнес зміг зекономити сумарно 21 мільйон гривень.

Програми з відшкодування коштів за нові робочі місця та здешевлення обслуговування отриманих кредитів наразі спрямовані на підтримку малого та середнього бізнесу. Мікро-бізнес не кредитується, не хоче брати бюджетні кошти, бо побоюється прискіпливої уваги від контролюючих органів. На мою думку, гроші, які міська влада хоче витратити на ці програми, варто вкласти у гранти для підтримки підприємців-початківців. Тоді від цього кроку буде реальний результат.

Верховна Рада, нагадаємо, розглядає сім ознак, за якими будуть виявляти неофіційне працевлаштування.

 

Читайте також:

Тарифи, пенсії та пільги. Що зміниться у березні для вінничан?

Чому у Вінниці ростуть ціни на продукти? Думки вінничан та економістів

«Тут водне плесо майже 70 гектарів». На аукціон виставили найбільший в області ставок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Елена Савченко

    Можно взять во внимание справочно-аналитический портал  https://spravka.site/ua/vishgorod/onecoin-onelife-dealshaker-6 На сайте представлена актуальная информация для вас и вашего бизнеса.

keyboard_arrow_up