«Це буде цілий рік масажів». Продовження історії Владика, якому невдало зробили операцію

«Це буде цілий рік масажів». Продовження історії Владика, якому невдало зробили операцію
  • Жовтень 2022 — хірург дитячої обласної Сергій Антонець, прооперував чотирирічному Владу кісту на ніжці. Хоча кісту не знайшов, розрізав і зашив?

  • Лютий 2023 — дитина досі не стає на ніжку, яка атрофується, болить і знаходиться в напів зігнутому стані.

  • Повторні дослідження вказують, що дитині пошкодили нерв на ніжці. Хлопчика направляють в Київ в інститут нейрохірургії… Знову операція.

У вересні 2022 року у чотирирічного Влада на УЗД виявили гігрому в підколінній ямці (це підшкірне утворення у вигляді шишки, як правило, розташоване в області суглобів і являє собою порожнину, заповнену рідиною, це одночасно може бути кіста або пухлина) і порадили негайно її видалити. Після консультацій кількох лікарів, хлопчика госпіталізували в дитячу обласну лікарню в травматологічне відділення.

Оперував дитину Сергій Антонець. Після операції Влад ще тиждень провів в лікарні, тому що операційний шов не заживав, а дитина температурила. Виписував хлопчика вже інший лікар.

Тому що Сергій Антонець через два дні після проведеної ним операції пішов на лікарняний, і відтоді Ірина Шуляк, мама хлопчика, його не бачила, хоча потім неодноразово навідувалась до травматологічного відділення лікарні. Спочатку, бо шов не гоїться — і дитина не ступала на ніжку, потім шов загоївся — а дитина все одно не ступала на ніжку. Хоча з моменту операції пройшло три з половиною місяці.

Відео дня

Мама хлопчика написала скаргу на Сергія Антонця, який проперував її дитину і обіцяв що все буде добре. Залишила її в приймальній головного лікаря, а сама пішла на прійом до медичного директора лікарні Оксани Моравської. Спонтанний консиліум лікарів, який скликала в себе в кабінеті медичний директор дитячої обласної лікарні вирішив, що Влада потрібно повторно госпіталізувати і дообстежити.

Повторне дослідження показало: «Неможливо виключити травматичне пошкодження загального малогомілкового нерву в підколінній ямці на рівні суглобової щілини з розвитком невроми».

— Мені сказали, що тут нам не допоможуть, треба їхати в Київ, прогнозів теж ніхто ніяких не дає, — говорить мама Влада, яка 22 лютого, поїхала з сином в інститут нейрохірургії.

В інституті нейрохірургії

Ірину з малим поклали в доросле відділення інституту нейрохірургії. Як каже її сестра Руслана, цьому сприяв Сергій Чорний, заввідділення травматології дитячої обласної. І саме він домовився з професором інституту, щоб той займався хлопчиком.

— Влада оглянули і сказали, що ситуація важка, потрібна операція і вона буде складною, — розповідає Руслана. — Його прооперували 27 лютого, операція тривала три години. Нейрохірург який її робив, сказав, що нерв на прооперованій раніше ніжці мав сантиметровий рубець, який видалили, але багато часу було витрачено не те, щоб зшити нерв під мікроскопом.

Зараз Влад вже у Вінниці, його ніжка зігнута, так наче дитина сидить. Нейрохірург, який оперував малого, сказав: ще місяць Влад на ніжку точно наступати не буде.

Все тільки починається


15 березня, Владику нарешті зняли шви. Вже після другої операції, яку зробили хлопчику в інституті нейрохірургії. Знімав шви Сергій Чорний.

— В Кієві коли робили операцію, видалили рубець, і тепер нерв на цій ніжці коротший на один сантиметр. — розповідає мама малюка Ірина. — Сергій Чорний сказав що потрібно буде шукати в Вінниці нейрохірурга, або лягати на денний стаціонар в дитячу обласну лікарню в неврологічне відділення, там є лікар, який може малому допомогти в реабілітації. 

Зараз в дитини ніжка зігнута в коліні так, наче він сидить. На ніжку наклали гіпс, і сказали: «в такому положенні вона має бути три тижні». Гіпс будуть розтягувати в три етапи, а вже потім без гіпса потрібно буде розтягувати нерв.

Тож Владик взагалі не ходить. Мама каже, він сідає на підлогу, піднімає пошкоджену ніжку догори, впирається ручками і так повзає. А ще малюк дуже не хоче виходити на вулицю, як тільки починають його одягати — капризує.

— Він наче соромиться, бо зараз ми його на руках носимо, — говорить Ірина і додає що особливо сина дратує, коли вони їдуть в дитячу обласну лікарню. — Як тільки бачить знайому зупинку, починає плакати.

А лікар знову зник

Через скаргу Ірини, в дитячій обласній лікарні скликали медичну комісію. Винних у ситуації з Владиком не знайшлося, лікарі просто вирішили, що дитину потрібно відправляти в Київ.
Коли відбулося засідання медичної комісії, ми писали про це в попередньому матеріалі, до тітки малюка Руслани, написав Сергій Антонець. Сказав жінці, як він переживає за хлопчика, як відчуває свою провину на 50% і через це в нього тиск. А ще обіцяв провести реабілітацію малого, коли того прооперують.

— Я сказала: дякую, не треба, — говорить Руслана.

Коли Влада прооперували в Києві, Сергій Антонець знову спілкувався з тіткою Влада. Руслана сама написала лікарю, сказала, що малого успішно прооперували, і додала, що при повторній операції виявили ушкодження нерву, через операцію попередню. На що Сергій Антонець написав таке: «Я знаю, але я його не усікав, там просто нерв був стиснутий рубцем і реабілітація (після операції в Києві - авт.) має бути успішна». Після того лікар на зв’язок не виходив.

Що далі?

Впродовж року Владика чекають постійні поїздки до дитячої обласної лікарні на різноманітні маніпуляції, щоб відновити рухомість ніжки. Звісно, якщо мама Ірина не знайде іншого нейрохірурга, бо в дитячу обласну вона звертатися не дуже хоче. 

— Це буде цілий рік масажів, процедур, треба буде розробляти коліно, потім треба буде внизу ніжку виправляти, тому що вона довгий час була повернута в сторону. А ще треба набратися терпіння, бо нерв дуже повільно відновлюється, — розповідає тітка малого Руслана, і додає, що малюку можна зробити групу з інвалідності на цей рік.

Втім мама Влада поки що думає, бо не знає, чи витримає ще одне випробування: випробування комісій МСЕК.


Читайте також:

Збираємо аптечку: у скільки обійдеться необхідний набір ліків та як змінилися ціни на них

Заїдаєш та запиваєш стрес? Військовий психолог дав поради, від яких легше голові та шлунку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (212)
  • Татьяна Прохорова

    😥😫
  • Maria Petruniak

    +++++++++++++++++++++
  • Даря Дворська

    🙏🙏🙏
  • Надія Стефіна

    +++

keyboard_arrow_up