Після операції Влад не стає на ніжку, бо пошкодили нерв. Чи можна довести лікарську помилку?

Після операції Влад не стає на ніжку, бо пошкодили нерв. Чи можна довести лікарську помилку?
  • Хірург дитячої обласної лікарні Сергій Антонець прооперував 4-річному Владу ніжку. Мав вирізати кісту, але не знайшов її та, як сказав, відрізав шматочок м’яза.
  • Три місяці потому дитина на ногу не стає, а дослідження вказують на ушкодження нерву. Тепер у Вінниці хлопчику допомогти не можуть...
  • Лікар уникає спілкування з пресою, натомість нам пишуть батьки інших оперованих ним дітей: питання до його роботи виникали неодноразово. 

«Нам Антонець в 17 році прооперував ліктьовий суглоб в дитини рука так і не згинається. Ми після його операцій оперувалися в інституті травматології в Києві, але результату не має ніякого».

«Років 20 назад цей «лікар» робив операцію брату на руці (перелом зі зміщенням). Потім рука півроку не заживала, набирався гній… Чистили 3 рази під наркозом. Скільки років пройшло, а Антонця так і не вигнали, скільки скарг було. Міг би вже досвіду набратись, а не продовжувати калічити дітей. Бажаю Владу кваліфікованих лікарів, які допоможуть швидко одужати».

Такі коментарі серед суцільного негативу писали вінничани під матеріалом про чотирирічного Влада, якому в жовтні минулого року хірург дитячої обласної лікарні Сергій Антонець робив операцію на ніжці. До речі, і це не перша скарга на цього лікаря. Ми вже якось писали про нього. Дізнайтесь більше в матеріалі:

Відео дня

Хоча будемо справедливими, серед дописів був і позитивний коментар:

«У мого сина була велика проблема з коліном, дитина не могла повноцінно ходити. Звернулися до Сергія Антонця, який прооперував коліно (операція була складна), але слава Богу пройшло трохи часу і ми могли грати футбол. Вдячні лікарю за його роботу. А у Вашому випадку дуже прикро, що так сталося. Бажаю, щоб Ваш синочок через деякий час теж грав футбол».

Що сталося?

У вересні 2022 року у Влада на УЗД виявили гігрому в підколінній ямці (це підшкірне утворення у вигляді шишки, як правило, розташоване в області суглобів і являє собою порожнину, заповнену рідиною, це одночасно може бути кіста або пухлина) і порадили негайно її видалити. Після консультацій кількох лікарів, хлопчика госпіталізували в дитячу обласну лікарню в травматологічне відділення.

Оперував дитину Сергій Антонець. Після операції Влад ще тиждень провів в лікарні, тому що операційний шов не заживав, а дитина температурила. Виписував хлопчика вже інший лікар.

Бо Сергій Антонець через два дні після проведеної ним операції пішов на лікарняний, і з тих пір Ірина Шуляк його не бачила, хоча потім неодноразово навідувалась до травматологічного відділення лікарні. Спочатку, бо шов не гоїться — і дитина не ступає на ніжку, потім шов загоївся — а дитина все одно не ступає на ніжку. Хоча з моменту операції пройшло три з половиною місяці.

Що коїться?

Авторка цієї статті зустрілася з Іриною і Владиком 13 лютого в дитячій обласній лікарні. Жінка прийшла писати скаргу на Сергія Антонця і шукати допомоги. Тому що її дитина, незважаючи на обіцянки лікарів, досі не ступає на прооперовану ніжку, яка вже почала атрофуватися.

Спонтанний консиліум лікарів, який скликала в себе в кабінеті медичний директор дитячої обласної лікарні Оксана Моравська вирішив, що Влада потрібно повторно госпіталізувати і дообстежити.

— Ми тиждень пролежали в лікарні, нам повторно зробили УЗД, МРТ дослідження, в Нейромеді зробили електроміографію, — розповідає Ірина Шульга. — І в мене просто немає слів. Тому що гігрома, яку в свою чергу Антонець під час операції не побачив, вона на місці. А ще дослідження показали, що в сина пошкоджений нерв, тому він не може ходити. Мені дуже цікаво, що саме вирізав, підрізав чи перев’язав Антонець.

Хірург після операції сказав мамі, що ніякої гігроми він не побачив, а там просто якась венка вилізла і він її підрізав. Лікарю, який виписував Влада з лікарні, він сказав, що взагалі нічого не різав, лише перев’язав якусь там судинку. А завідуючому травматологичного відділення — що видалив шматочок м’язової тканини.

Проте дослідження показало наступне: «Не можливо виключити травматичне пошкодження загального малогомілкового нерву в підколінній ямці на рівні суглобової щілини з розвитком невроми».

— Мені сказали, що тут нам не допоможуть, треба їхати в Київ, прогнозів теж ніхто ніяких не дає, — говорить мама Влада, яка сьогодні, 22 лютого, поїхала з сином в інститут нейрохірургії.

Хто винен?

З цим питанням ми звернулися до адміністрації дитячої обласної лікарні. Адже пошкоджений нерв в дитини не просто так. А ще Ірина Шуляк писала скаргу на хірурга Сергія Антонця, цікавила реакція закладу.

— Все ще під питанням, в інституті нейрохірургії подивляться, бо там головна проблема, що з цього нерва є пухлинне утворення, яке носить назву неврома, — говорить медичний директор дитячої обласної Оксана Моравська.

— То була реакція на скаргу чи ні, — запитую у медичного директора.

— Звісно була, засідала комісія, результати якої ми показували мамі Влада, Ірині, перед тим як відправляли на Київ, — говорить Оксана Моравська. — Комісія вирішила госпіталізувати дитину в інститут нейрохірургії.

— А з лікарем що?

— А що з лікарем? — запитує медичний директор.

— Комісія дійшла висновку, що помилки там не було?

— Наша комісія не правомочна давати заключення стосовно лікарських помилок, тому що в Україні немає поняття «лікарська помилка», — каже мед директор.

— А що є?

— Це може бути похибка в лікарській тактиці, — говорить Оксана Моравська.

— Комісія не знайшла похибки в лікарській тактиці?

— Ми і не можемо її знайти, доки не буде заключного результату з закладу четвертого рівня (інституту нейрохірургії), — каже медичний директор дитячої обласної лікарні.

Що робити?

Ірина з малим зараз в інституті нейрохірургії. На Влада чекає серйозна операція, і за словами нейрохірурга ситуація в дитини доволі важка. До речі в інституті Ірина з сином буде проходити все лікуваня за власний кошт.

— Головне щоб Владику допомогли, щоб ходити міг, — говорить Ірина Шуляк. — А з лікарем вже потім. Тай ми з ним так и не побачилися, за весь тиждень що пробули в лікарні. А на запитання до інших лікарів де Антонець — ті переводили розмову на іншу тему….

В попередньому матеріали ми запропонували Сергію Антонцю, росказати своє бачення даної ситуації. Але поки що тихо. Тим не менш, він зв'язався з сестрою Ірини Шуляк, Русланою. Саме вона написала в фейсбуці допис про Влада і про хірурга, який його лікував. 

За словами Руслани, лікар каже, що дуже хвилюється за Влада і готовий до діалогу, але за умови — «без преси». 

Що по чому?

За словами адвоката Аліни Шеремет, статтею 140 Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого.

— Проте на практиці притягнути лікаря за неналежне виконання професійних обов’язків досить складно, — говорить Аліна Шеремет. — На сьогоднішній день по Україні існує лише близько 100 обвинувальних вироків судів щодо неналежного виконання чи невиконання медичними працівниками своїх обов’язків. Загалом це стосується випадків, коли особа, якій надавалася медична допомога померла.

Зокрема ми писали, про напевне єдиний випадок в нашому регіоні, коли лікаря притягнули до відповідальності за неналежне виконання своїх обов’язків. Мова про лікарку Олену Нетичинську, яку засудили на рік в’язниці і заборонили займатись лікарською практикою, через смерть 5-річного Віталіка Житника. 

За словами адвокатки, для того, щоб довести «лікарську помилку» призначається судово-медична експертиза, котру виконують судові медичні експерти. Втім, у лікарів існує така річ, як професійна деонтологія, тобто етичні норми поведінки медичних працівників при здійсненні професійної діяльності.

— Як показує практика, тільки у виключних випадках колеги, судово-медичні експерти підтверджують неналежне виконання або невиконання своїх професійних обов’язків медичним працівником, — говорить юрист і додає, що в будь якому випадку свої права потрібно відстоювати. І зокрема у випадку, якщо людині не надали або надали неналежну медичну допомогу є певний алгоритм дій:

  1. звернутися із скаргою до директора (керівника) закладу охорони здоров’я, де надавалася медична допомога;
  2. звернутися із скаргою до Департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації;
  3. у випадку настання тяжких наслідків, у тому числі смерті особи, повідомити поліцію про вчинення кримінального правопорушення.


Читайте також:

У Вінниці «швидку» перетворили на стоматкабінет. Будуть на фронті лікувати зуби військовим

Оновили перелік медикаментів: розповідаємо простими словами, як отримати «Доступні ліки»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Анна Стефура-Дзюба

    Отже,лікар недоторканий і може дальше калічити дітей. Недосконале законодавство.
  • Ира Шишкова

    Везіть його у Київ до сосудистого хірурга, лікарня ✓15., Завідувач кафедри української науки
  • Люся Шевченкова

    Знаменитий синок, знаменитої мами. Ніяк не могла покинути пост головного лікаря дитячої обласної....
  • Елена Багмут

    І о професіональній непригодності що ніхто не ставе

keyboard_arrow_up