Оновили перелік медикаментів: розповідаємо простими словами, як отримати «Доступні ліки»

Оновили перелік медикаментів: розповідаємо простими словами, як отримати «Доступні ліки»
  • Взяти в аптеках препарати безоплатно чи з незначною доплатою вінничани можуть отримувати ліки вже не перший рік. Чи користуються люди цією послугою? 
  • Як отримати рецепт на медикаменти? Чи змінився алгоритм видачі під час великої війни? Та хто може на них розраховувати?
  • Даємо відповіді на ці та інші питання. 

Принцип отримання «доступних ліків» дуже простий: ви отримуєте ліки в аптеці за рецептом безоплатно, а держава сплачує вартість ваших препаратів аптеці. 

Доступні ліки можуть отримувати пацієнти для:

  • лікування серцево-судинних захворювань.
  • Лікування діабету 2 типу.
  • Лікування бронхіальної астми.
  • Для первинної та вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема для пацієнтів, які пережили інфаркт або інсульт.
  • Лікування нецукрового діабету.
  • Лікування епілепсії, розладів психіки та поведінки.

Вінничанка Лариса Смолярчук розповідає, що часто користується цією програмою. Каже, це «дуже добре для гаманця».

Відео дня

— Я вже чотири роки приймаю ліки, й в нас з моїм сімейним лікарем виробилась процедура з отриманням «доступних ліків». Це дуже зручно, — говорить вона. 

Натомість у містянки Тамари Грищенко не такий успішний досвід участі в цій програмі. Каже, за рік хвороби вона отримала тільки два рази медикаменти. 

Опитування

А ви користувалися програмою «Доступні ліки»?

Як сказали нам в ОВА, з початку дії програми реімбурсації лікарями Вінницької області виписано 2,56 мільйона рецептів, погашено 2,13 мільйона рецептів, що становить 83%.

— МОЗ спільно з НСЗУ та Урядом максимально спростили можливість отримання пацієнтами препаратів за програмою «Доступні ліки» у період дії воєнного стану. Всі препарати по програмі «Доступні ліки», в тому числі і для лікування діабету, можна отримати в аптеках, як за паперовим, так і за електронним рецептом, — коментує нам заступниця директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Бондаренко. — На час дії воєнного стану, у випадку якщо у лікаря не має технічної можливості виписати електронний рецепт, лікар виписує пацієнту паперовий рецепт з яким пацієнт так само звертається до аптечного закладу для отримання необхідних препаратів в рамках програми реімбурсації.

За словами Тетяни Бондаренко, у нашій області впродовж 2022 року виписано 696, 185 тисячі електронних рецептів, з них — відпущено в аптечній мережі понад 570 тисяч.

Як отримати безоплатні ліки?

Інструкція коротка та проста: 

  1. Звертаєтеся до медичного закладу, щоб отримати рецепт;
  2. Приходите в аптеку, яка відпускає ці ліки;
  3. Отримайте ліки безоплатно або з частковою доплатою. 

Весь перелік медикаментів можна переглянути ТУТ. Нині в програмі є 462 торгових назви лікарських засобів.

«Якщо ви отримуєте електронний рецепт, то на ваш мобільний телефон приходить СМС з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт:  ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ», — йдеться на сайті МОЗ.

Наразі лікар може виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на місяць. 

Як читаємо на сторінці НСЗУ для пацієнта, торік «Доступні ліки» розширилися двома новими напрямами: ліки при хронічному обструктивному захворюванні легень та і хворобі Паркінсона.

Цьогоріч програма реімбурсації продовжить розширюватися. До неї увійдуть три нові напрями. У січні включать імуносупресивні препарати для людей, яким проведено трансплантацію. З липня в програму увійдуть тест-смужки для людей з інсулінозалежним діабетом. Восени — знеболювальні для паліативних хворих.

Як знайти аптеку, яка відпускає ці ліки у Вінниці?

Про алгоритм пошуку аптеки, де можна отримати ліки за цією програмою дізнаємося на сайті МОЗ. Зробити це можна кількома способами:

За даними карти, у Вінниці ми бачимо, що є 167 аптек-учасниць цієї програми, де можна за рецептами отримати «Доступні ліки».

Ви можете подзвонити за цим номером безоплатно з будь-якого оператора та дізнатися всю необхідну інформацію про програму та найближчу до вас аптеку, де ви можете отримати ліки. 

На дверях кожної аптеки, яка бере участь у програмі має бути така наліпка. А ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Для цієї програми навіть створили спеціальний чат-бот «Спитай Гриця», який теж може підказати вам адреси аптек та інші деталі програми. 

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”.

Читайте також:

Сімейні лікарі пропонуватимуть кожному пацієнту перевіритися на ВІЛ. Що ще є у новому законі?

Чому ми стали гірше бачити і чи можна виправити це? Пояснює окуліст

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталія Козюк Кучеренко

    По програмі ,, доступні ліки'' можна отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою?!. Я беру кроворозріджуючий препарат і завжди десь 60 процентів оплачую я. Яка ж це ,,незначна доплата''?
  • Yuliya Matsuk

    Чому немає доступних ліків для людей ,які хворіють на ревматоїдний артрит?Адже ця хвороба невиліковна,а препарати недешеві!

keyboard_arrow_up