У Вінниці «швидку» перетворили на стоматкабінет. Будуть на фронті лікувати зуби військовим

У Вінниці «швидку» перетворили на стоматкабінет. Будуть на фронті лікувати зуби військовим
На фото — Олександр Барановський. Підприємець, лікар-стоматолог, спільно з іншими благодійниками, облаштував усе приладдя в машині, яку надала лікарня і міська влада
  • Невдовзі стоматологія на колесах поїде до військових на фронт — туди, де немає клінік та фахівців.
  • Проєкт реалізували спільно влада та бізнес. А охочих працювати в цьому мобільному кабінеті більше, ніж є місць.
  • Що є в цій машині та які послуги зможе надавати?

Повноцінний стоматологічний кабінет у «кареті швидкої» незабаром поїде до наших військових: лікуватимуть зуби там, де немає клінік та фахівців.

Ідею реалізували спільними зусиллями бізнесу та місцевої влади: лікарня швидкої меддопомоги надала автомобіль, мерія допомогла встановити генератор аварійного живлення, а усе стоматологічне приладдя закупили підприємці.

Директор міського стоматологічного центру Андрій Філевич сказав, що вже є шість сформованих бригад лікарів. Вони їздитимуть у відрядження до військових у гарячі точки України.

Відео дня

Натомість підприємець Олександр Барановський, який разом з іншими благодійниками займався переобладнанням «швидкої» під стоматкабінет, розказав, що на перспективу можуть створити ще один такий автомобіль.

Стоматкабінет у «швидкій»

Ідея щодо створення мобільного стоматологічного кабінету, який міг би надавати широкий спектр стоматологічних послуг військовослужбовцям, що на фронті, виникла ще восени минулого року.

— За ініціативи Сергія Моргунова ми звернулися з закликом до стоматологічної спільноти про створення стоматологічного кабінету на колесах. На таку пропозицію одразу відгукнувся підприємець Олександр Барановський, який звернувся до своїх колег та благодійних організацій. І впродовж 3-4 місяців він облаштовував цю машину, яку надала лікарня швидкої медичної допомоги, — говорить директор міського стоматологічного центру Андрій Філевич.

Зараз ця машина стоїть на території медцентру. Ззовні, це звичайна швидка. Усередині, замість ношів, дефібриляторів та інших апаратів екстреної медицини — тут невеликий стоматкабінет.

Приладдя заховане у шафи. Стоїть зручне крісло для пацієнта. Поряд з ним стоматологічна апаратура та світильник. А над кріслом — екран, на якому можуть показати знімки щелепи та іншу інформацію про пацієнта.

— Ця машина фактично є невеликою стоматологічною клінікою: там є стоматологічна установка, стерилізаційний блок з двома автоклавами, система вентиляції, рентгенапарат, автономне опалення. У цій машині можна надавати всі види стоматологічної допомоги, — каже Андрій Філевич.

«Можемо за потреби навіть імплантувати»

Переобладнанням машини займався лікар-стоматолог та підприємець, представник компанії GALIT Олександр Барановський. Каже, що долучилися до проекту різні благодійники та компанії, серед яких «V-MDental», «Stomat Expert», «Юрдентал», підприємці Ярослав Чижман, Михайло Мелько, Ігор Макар.

— Ми отримали повністю порожній автомобіль. Його треба було оснастити всім необхідним для стоматологічного приймання, — сказав Олександр Барановський. — Оскільки не знаємо наперед кого, де та за яких умов будуть лікувати, вирішили встановити тут обладнання як у повноцінній стоматологічній клініці. Починаючи з елементарного та маленького, та закінчуючи професійним інструментарієм.

Тому в цій машині, наприклад, можна зробити рентгенографію, комп'ютерну візуалізацію. Є компресори, автоклави, відсмоктуючі агрегати, комунікації під все це та спеціальне світло. 

— А якщо щось вийде з ладу, то у нас є аварійне: не працює блок лікаря — залучаємо запасний блок лікаря, автоклав не діє, ми запускаємо міні-автоклав, відсмоктувач перестає працювати — є додатковий, — каже Олександр.

Відтак, лікарі можуть пропонувати бійцям широкий перелік стоматологічних послуг.

— Починаючи від огляду, лікування карієсу, пульпіту, періодонтит, видалення зубів. Можемо навіть за потреби імплантувати, — сказав Олександр Барановський.

Питаємо у підприємця, скільки пішло коштів на обладнання для цього стоматологічного авто?

— Я не рахував, скільки я витратив на цей проєкт, скільки інші люди вклали в нього. Але це великі кошти. Від знання цієї суми війна не закінчиться, — відповів Барановський.

— Якщо були витрачені великі кошти, то який у вас в цьому інтерес? Адже цей проект є повністю волонтерським і прибутку ви з нього не отримали, — зауважив журналіст.

— Військові віддають більше і дорожче, вони віддають свої життя. А обладнати такий автомобіль, це мінімум, який я можу зробити для наближення нашої перемоги, — відповів підприємець.

На перспективу — ще один стоматкабінет на колесах

Одне діло — техніка. А друге — люди, які будуть працювати. Однак охочих виявилося більше, ніж наявних місць.

— Коли лише з'явився заклик про такий стоматкабінет на колесах, до мене одразу почали дзвонити та мої лікарі, і лікарі з інших установ, і казати, що хотіли б долучитися до проєкту. Тому у мене вже сформовані шість бригад. Складаються з трьох людей: лікар-хірург, терапевт, медсестра. А водієм може бути й лікар, — каже директор міського стоматологічного центру Андрій Філевич.

Бригади, які лікуватимуть зуби бійцям, отримуватимуть зарплати. Буде підписуватися короткочасний трудовий договір, страхування працівників, говорив він.

— Коли та куди поїдуть у перше відрядження наразі невідомо. Це вирішуватиме департамент охорони здоров'я. Коли буде така потреба, будуть оформлені відповідні дозвільні документи, але ми готові їхати хоч завтра, — казав директор міського стоматологічного центру. — І не лише туди, де зараз служать та воюють бійці з Вінницької області, але й бійцям з інших областей ми готові надавати таку допомогу

На перспективу може бути ще один такий автомобіль.

— Я вже неодноразово натякав, що давайте мені ще одну порожню швидку і будемо робити. Чекаю на рішення міської ради. Багато військових потребують стоматологічної допомоги, тому маємо допомагати. Воїн, навіть, якщо він матиме гарну посмішку, буде більш впевненим у собі, — зазначив підприємець, лікар-стоматолог Олександр Барановський.

 

Читайте також:

Вік не завада волонтерству: 93-річна вінничанка разом з дочкою робить окопні свічки

Вареники, печиво та інші смаколики господині з Вінниччини готують бійцям на передову

Мільйон — на день народження - Як гурт «Смерека» з Піщанки збирає гроші для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Рита Ворожбит

    Хороша ініціатива

keyboard_arrow_up