«Усе життя умістилось в одну валізу». Про окупацію та виїзд розповів переселенець з Херсону

«Усе життя умістилось в одну валізу». Про окупацію та виїзд розповів переселенець з Херсону
Херсон в окупації 76 днів. За словами Андрія Бочкарьова, який виїхав з міста ще у квітні, настрої у людей такі, що вони наче «у в’язниці»
  • З перших днів повномасштабної війни Херсонщина під окупацією. І люди, які мали можливість виїхати — зробили це.
  • Одним з переселенців є Андрій Бочкарьов, якому довелося покинути все в Херсоні та почати життя спочатку у Вінниці.
  • Він розповів, як воно жити в окупації, про настрої людей і чому припинили збирати мітинги за Україну.

Андрію Бочкарьову — 67 років. Він з Херсона. Нині в одному з волонтерських центрів Вінниці допомагає плести маскувальні сітки. 

— Нехай географічно я народився в іншому місці, але Україна для мене Батьківщина, якій я мушу допомагати, — сказав чоловік. 

— Я все ще тримаю зв’язок з друзями та близькими, що там лишилися, — починає розповідь Андрій. — Увесь лейтмотив цих розмов — сум та журба. Мої знайомі чекають, коли ЗСУ звільнить Херсон від орків. А ті одиниці, що були проросійськи налаштовані, розчарувалися у «новій владі».

Відео дня
Колона окупантів прямувала до Херсону з перших днів повномасштабної війни / Фото: міноборони росії

Чоловік згадує, як все починалося: каже, росіяни зайшли у місто в ніч з 28 лютого на 1 березня. До цього були бої на підступах до Херсону.

— Майже одразу почалися обстріли «Градами». Херсон тоді не обстрілювали, під вогонь потрапила Антонівка разом з сумнозвісним Антонівським мостом. Мої знайомі загинули тоді у своїх будинках. Ми бачили, як орки на бронетехніці проривалися по мосту. Але наших було дуже мало. Їх швидко розбили, — розповів чоловік.

Опинилися в цій «в’язниці» незаслужено

На початку окупації херсонці не боялися відстоювати свою позицію та виходили на мітинги «за Україну». А зараз як?

— Я ходив на ці мітинги. Зустрічав знайомих, яких за мирного життя багато років не бачив, — відповідає Андрій. — Десь у 20-х числах березня почав збиратися виїхати з міста. І тоді ж орки почали розстрілювати демонстрації. Стріляли гумовими кулями, кидали світло-шумові гранати. Кілька людей важко поранили. І після цього народ припинив виходити на мітинги. Не залишилося сил, щоб протистояти.

Херсонці голіруч зупиняють російську техніку в місті, під час одного з мітингів / Фото: REUTERS

Станом на сьогодні, Херсон в окупації 76 днів. За словами Андрія Бочкарьова, настрої у людей такі, що вони наче опинилися «у в’язниці».

— При чому цю тюрму люди отримали незаслужено. Тому сильно відчувається неволя, — каже Андрій Бочкарьов. — Однак жителі Херсона можуть виходити на вулицю: гуляти, займатись власними справами. От тільки робити немає чого. Роботи немає, а основне заняття — пошук харчів та ліків, яких майже немає в аптеках.

Херсон завмирає після 15.00

Попри те, що комендантська година там починається з 20.00, вулиці порожніють вже о 15.00

— Я жив на 13 поверсі, поблизу одного з ринків. І я на власні очі бачив, як люди з 7.00 виходять на пошуки харчів, а потім йдуть по домівках, — каже херсонець. — Нібито Херсон живий, а йдеш, дивишся — нікого на вулицях після 15.00 немає.

За його словами, людей з міста виїхало багато, і з Херсону продовжують виїжджати.

— Я виїхав 4 квітня. Тобто, пробув понад місяць під цією окупацією. До Вінниці приїхав разом з дружиною. Покинули все. Приїхали з однією валізою й це, так би мовити, підсумок всього нашого життя. Для мене це гірше ніж пожежа. Бо нехай майно і речі згоріли, але у тебе залишається сім'я, близькі, знайомі, які допоможуть; робота. А ось ця «пожежа» спалила все, вщент, — підсумував Андрій Бочкарьов.

Як допомогти українцям Херсонщини

Попри окупацію російськими військами, на Херсонщині продовжують працювати волонтерські організації. Однією з них є фонд громади Херсона «Захист».

З перших днів повномасштабної війни фонд відкрив гуманітарну програму «Рятуємо разом!» і вже надав допомогу лікарням Херсона медикаментами та витратними матеріалами на суму майже 1 мільйон гривень.

Також «Захист» концентрує допомогу на тих, хто найбільше страждає від війни: це багатодітні, сім’ї, де виховуються діти з інвалідністю, неповні родини. Ви можете підтримати фінансово волонтерів Херсонщини на сайті фонду: zahyst.ks.ua. Там також публікують звіти про надану волонтерську допомогу.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли про вінничанина, який евакуйовує людей з прифронтових територій України.

 

Читайте також:

6500 грн для бізнесу за кожного найманого переселенця. Як отримати?

«А прописка у вас яка?» Ми перевірили, чи складно переселенцю знайти житло у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up